Surffaa vastuullisesti kiinteällä yhteydellä

Kategoriassa Valokuitu, Vastuullisuus

Tätä sähkönsäästövinkkiä et ehkä tullut ajatelleeksi: Kiinteä verkkoyhteys kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko. Siksi pitkäikäinen valokuituverkko on viisas valinta niin kuluttajan kuin koko maailman energiansäästön kannalta.

Sähkön hinnannousu on ajanut kuluttajia tekemään monipuolisia energiansäästöratkaisuja. Vaikka kotitaloudella olisi edullinen sähkösopimus, energian säästämistä ja sen riittämistä on ajateltava kollektiivisesti kaikkien kannalta – koetteleehan Eurooppaa historiallinen energiakriisi.

Yksi sähkönsäästövinkki uupuu monelta vinkkilistalta: käytetyn tiedonsiirron väylä. On valtava ero, surffataanko verkossa mobiiliyhteyden vai kiinteän yhteyden välityksellä.

– Kiinteä yhteys kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko. Kaikkein ympäristöystävällisin vaihtoehto on käyttää kännykkää kotona valokuituverkkoon kytketyn wifin kautta. Raskainta on kuluttaa sisältöä taulutelevisiosta 4G-verkon kautta, tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta sanoo.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että vuonna 2021 viestintäverkkojen energiankulutuksesta 60 prosenttia tuli matkaviestinverkkojen radioverkoista, 20 prosenttia kiinteistä liityntäverkoista ja 20 prosenttia muista verkkojen osista.

– Kiinteä verkko on selvästi mobiiliverkkoa energiatehokkaampi. Mikäli kotona on sekä kiinteä että mobiili verkkoyhteys, on energian käytön kannalta parempi käyttää kiinteää verkkoyhteyttä, Traficomin johtava asiantuntija Petri Makkonen sanoo.

Valokuitu palvelee suurta joukkoa

Valokuitu on nopein, toimintavarmin sekä vähiten energiaa kuluttava ja siten ekologisin kiinteä tietoverkkoteknologia. Sen energiatehokkuus johtuu valon fyysisestä edusta, joka ei vaadi aktiivisia verkkoelementtejä, sekä tekniikan sallimista korkeista tiedonsiirtonopeuksista. Tieto kulkee kuituverkossa minimaalisen vähällä energialla – reitittimien kuluttama energia mukaan lukien.

Merkittävin osa mobiiliverkon sähkönkulutuksesta syntyy verkon rakenteesta kodin ulkopuolella. Sähkönkulutus riippuu palvelinsalien sijainnista, energiatehokkuudesta sekä tavasta, jolla tieto siirretään kuluttajan käyttöön. Mobiilitiedonsiirron energiankulutusta havainnollistamaan Manner ottaa sähkökiukaat. Voidaan ajatella, että jokaisen operaattorin mobiiliverkon tukiaseman juuressa lämmittää sähkökiuas yötä päivää.

– Niiden täytyy huutaa täydellä teholla joka suuntaan palvellakseen kaikkia mobiiliverkon käyttäjiä – niin alueella asuvia kuin ohi kulkeviakin. Tällaisia kiukaita huutaa esimerkiksi Helsingissä satoja tai tuhansia samanaikaisesti, jotta ihmisillä on toimiva mobiiliverkko, Manner vertaa.

Valokuituverkon lähteellä pöhisee puolestaan yksi sähkökiuas per valokuituverkkoalue. Se palvelee jatkuvasti isoa joukkoa, sillä se rakennetaan aina vain alueille, joissa sitä sitoutuu käyttämään riittävän suuri määrä kotitalouksia.

Rakentamisen ekologisuutta kehitetään

Vähäenergisen käytön ja ylläpidon lisäksi valokuitu on myös pitkäikäinen: kerran rakennettu valokuituverkko on käytössä parhaimmillaan yli 50 vuotta. Valokuituverkon suurimmat päästöt liittyvät kuituverkon rakentamiseen. Tosin sekin kehittyy, ja esimerkiksi rakennustyötä kumppaneidensa avulla teettävä Valokuitunen parantaa jatkuvasti rakentamisen tehokkuutta muun muassa erilaisten kaivuumenetelmien avulla.

– Asfalttia ei tarvitse rikkoa isolta alueelta, vaan siitä voidaan sahata pienempi alue. Verkkoa pyritään myös kaivamaan viheralueille aina kun mahdollista – ja maasta kaivetaan auki mahdollisimman pieni alue, Valokuitusen HSEQ Manager Teemu Jaakkola sanoo.

Tämän hetken energiansäästötalkoiden aikana mobiiliverkosta kiinteään verkkoon vaihtaminen vaikuttaisi merkittävästi suomalaisten sähkönkulutukseen. Kotitalouksista kun peräti 43 prosenttia käyttää pelkkään mobiiliverkkoon perustuvaa internetliittymää puhelimen tai 4G-modeemin kautta.

Arvioiden mukaan tietotekniikka-alan osuus maailman sähkönkulutuksesta on 4–10 prosenttia. Ala aiheuttaa 3–5 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä, mikä on suurempi määrä kuin lentoliikenteen aiheuttamat päästöt.

– Ennusteiden mukaan alan sähkönkulutus kasvaa koko ajan, eli ongelma ei ole katoamassa. Siksi ICT-alan ja tietotekniikkaa käyttävien firmojen tulee osallistua talkoisiin omien suorien päästöjensä kautta, Manner sanoo.