Nainen hymyilee tietokoneelleen

Tieto­paketti valo­kuidusta

Tältä sivulta löydät lisää tietoa valokuidusta ja useimmin kysytyt kysymykset

  1. Mikä on Valokuitunen ja mikä on valokuitu
  2. Miten tilaan valokuidun
  3. Mitä valokuitu maksaa
  4. Miten valokuitu rakennetaan
  5. Liittymäsi käyttöönotto ja palveluiden tilaus

Mikä on Valokuitunen ja mikä on valokuitu?

Mikä on Valokuitunen?

Valokuitunen on Telian ja CapMan Infran yhteisyritys. Keskitymme valokuidun rakentamiseen esikaupunkialueiden tiiviisti asutuissa taajamissa ympäri Suomen. Starttasimme huhtikuun alussa 2020, ja suunnittelemme investoivamme lähivuosina yhteensä 200–300 miljoonaa euroa uusien valokuituverkkojen rakentamiseen. Valokuitusten juuret ovat Telialla, missä rakensimme valokuituyhteyksiä pientaloalueille aina vuodesta 2016 lähtien.

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedonsiirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuitukaapelit kaivetaan muovisissa suojaputkissa maahan, ja koko maailman tietoliikenne perustuu valokuitukaapeleista muodostuviin verkkoihin. Langattomat 4G- ja 5G-yhteydetkin rakentuvat valokuituverkkojen varaan, sillä jokainen tukiasema ja masto on kiinni valokuituverkossa. Valokuitu on myös ympäristöystävällinen ja energiaa säästävä datansiirron tapa, koska siinä energiatehokkuus suhteessa siirretyn datan määrään on ylivoimainen.

Miksi minun kannattaa hankkia valokuitu kotiin?

Valokuitu tuo kotiisi nopeimman mahdollisen internetyhteyden ja parhaat palvelut. Kun yhteys on nopea ja kaista rajaton, kaikki kodin asukkaat voivat käyttää haluamiaan laitteita ja palveluita yhtä aikaa ilman, että yhteys ruuhkautuu, hidastuu tai alkaa pätkiä.

Valokuidun avulla varmistat, että sinulla on yhteys, jonka avulla saat käyttöösi esimerkiksi kaikki uudenlaiset internet-, televisio-, puhelin- ja terveyspalvelut. Yhä useampi palvelu – kuten 360-videolähetykset – kehitetään nimenomaan nopealla kiinteällä yhteydellä käytettäväksi. Valokuitu on pitkäikäinen hankinta, sillä sen tiedetään kestävän ainakin 50 vuotta. Siksi sen hankinta vaikuttaa myös kotisi arvoon asuntomarkkinoilla.

Miksi ottaisin valokuidun kotiin, kun langattomat mobiiliratkaisut ovat tulevaisuutta?

Kotien näkökulmasta valokuitu on nettiyhteytenä ylivoimainen: Kuitu on häiriötön, sen nopeus päihittää muut yhteydet ja viive on lähes olematon. Valokuidussa riittää kaistaa kodin jokaiselle netinkäyttäjille, vaikka älylaitteet lisääntyvät, televisioiden kuvanlaatu paranee, pelaaminen siirtyy pilveen ja uudet teknologiat vaativat kodin yhteyksiltä koko ajan enemmän.

Vuonna 2030 dataa ennustetaan liikkuvan tietoliikenneverkoissa 150 kertaa enemmän kuin nyt. Datamäärien räjähdysmäinen kasvu tulee asettamaan niin kiinteät verkot kuin langattomat mobiiliverkotkin koville. Siksi tarvitaan valokuituyhteyksiä: valokuidun tiedonsiirtokyky on käytännössä lähes rajaton, joten kuidussa piisaa kapasiteettia vaikka aikanaan 6G:n tai 7G:n tarpeisiin.

Omakotiasujalle mikään tämän päivän teknologiavalinta ei ole yhtä kestävä, laadukas ja huoleton kuin valokuitu. Valokuitu on myös vastuullinen valinta, sillä se on tiedonsiirtomuodoista kaikkein vähinten ympäristöä rasittava ratkaisu. Valokuitu kuluttaa sähköä satoja kertoja vähemmän kuin mobiilitiedonsiirto. Valokuitukodissa asuvan kannalta on ihan sama, mitä uusia sovelluksia kehittyvä teknologia meille tuo tai mihin suuntaan mobiilitekniikka kehittyy: valokuituyhteys takaa, ettei netti rajoita mahdollisuuksiasi. Valokuitu onkin ennen kaikkea sijoitus asuntoosi, sillä sen arvo säilyy jopa seuraavat 50 vuotta.

Kodin 5G-ratkaisut voivat olla yksi vaihtoehto siellä, minne kotien valokuituyhteyksiä ei vielä ole tarjolla. Varsinkin omakotialueille valokuituyhteydet tulevat hitaasti, sillä valokuituverkko on rakennettava mahdollisimman monelle saman alueen asukkaalle samaan aikaan.

Mihin tiedonsiirtonopeuksiin valokuitu riittää?

Kun nyt yleinen tiedonsiirtonopeus on 50-100 megabittiä sekunnissa, valokuituyhteydellä päästään huomattavasti korkeampiin yhteysnopeuksiin. Valokuitu tuo kotiisi nyt jo gigan ja tulevaisuudessa jopa 100 gigan laajakaistanopeudet ilman muutoksia rakennettavaan valokuituverkkoon. Tulevaisuudessa valokuituliittymäsi yhteysnopeutta pystytään nostamaan vain valokuitupäätelaitetta päivittämällä.

Mitä tarkoittaa, että Valokuitusen valokuituverkko on avoin?

Sitä, että meidän verkossamme asiakas ei ole sidottu vain yhteen palveluntarjoajaan. Kun olemme rakennuttaneet valokuituliittymän, voit valita laajakaistasi keneltä tahansa verkossamme mukana olevalta palveluntarjoajalta. Meistä on tärkeää, että verkko toimii avoimella mallilla. Kuituyhteys on järkevää rakentaa kotitalouteen vain kerran ja sen kautta pitää asiakkailla olla mahdollisuus valita itse haluamansa palvelut ja palveluntarjoajat.

Miten tilaan valokuidun

Miten voin saada valokuidun kotiin?

Tarkista ensin valokuidun saatavuus kotiisi kirjoittamalla osoitteesi tämän sivuston saatavuushakuun. Jos alueellasi on käynnissä meidän Valokuitusten valokuituhanke, ruudullesi avautuu tilauslomake, jolla pääset tilaamaan valokuituliittymän.

Muussa tapauksessa saat täytettäväksesi yhteystietolomakkeen, jossa voit ilmoittaa alustavan kiinnostuksesi valokuituun. Tämä ei vielä sido sinua mihinkään. Kiinnostuksesta kannattaa aina kertoa, koska mitä enemmän kotikulmillasi on halukkaita, sitä nopeammin sinullakin voi olla kotona valokuituyhteys.

Voit edistää valokuidun rakentamista asuinalueellesi puhumalla valokuidusta ja sen hyödyistä naapureillesi. Kannattaa varmistaa, että myös valokuidusta kiinnostuneet naapurisi käyvät nettisivuillamme kertomassa meille kiinnostuksestaan. Uudet valokuituverkot rakennetaan sinne, missä on riittävästi kiinnostusta valokuitua kohtaan.

Paljonko samalla alueella pitää olla tilaajia, jotta Valokuitunen rakentaa alueellemme valokuituverkon?

Riippuu paljon siitä, millainen ja minkä kokoinen alue on kyseessä. Perussääntö on, että parinsadan pientalon alueelta tarvitaan noin joka viides kotitalous mukaan. Koska kaivuukustannukset aiheuttavat valtaosan valokuituliittymän hinnasta, verkkoon tarvitaan kerralla riittävän iso joukko liittyjiä. Näin valokuitu voidaan tarjota kotitalouksille huomattavasti edullisemmin kuin jos valokuituyhteys rakennettaisiin vain yhteen kotiin kerralla.

Asun taloyhtiössä. Voiko valokuidun saada myös taloyhtiöön?

Kyllä voi. Taloyhtiöissä valokuituliittymät rakennetaan kerralla joko kaikkiin tai vain osaan asunnoista. Lue lisää valokuidun hankkimisesta taloyhtiöön täältä.

Miten tilaan valokuidun kotiin?

Jos asut verkkomme alueella tai alueellasi on käynnissä valokuituhanke, voit tilata valokuituliittymän vaikka heti. Aloita tilaus kirjoittamalla osoitteesi sivustomme saatavuushakuun ja klikkaile siitä eteenpäin.

En ole varma, haluanko hankkia valokuidun kotiini. Voinko liittyä mukaan myöhemmin?

Valokuituverkon rakentamisen ratkaisee se, kuinka moni asuinalueen asukas tilaa valokuituliittymän. Jos valokuidun haluavia kotitalouksia ei ole tarpeeksi, verkkoa ei välttämättä rakenneta. Jos käy niin hyvin, että riittävän moni kotitalous valitsee valokuidun ja se päätetään alueelle rakentaa, voit toki liittyä mukaan verkkoon myös jälkikäteen.

Haluaisin ottaa valokuituliittymän, mutta minulla on määräaikainen internetsopimus voimassa. Miten toimin?

Voit tilata valokuidun Valokuituselta ja jatkaa silti nykyisen nettisi käyttöä. Valokuitu asennetaan kotiisi, mutta voit jatkaa nykyisen nettisi käyttöä määräaikaisen sopimuksen loppuun saakka ja tilata vasta sitten valokuituliittymääsi uuden laajakaistanpalvelun. Valokuitusen asiakkaana et joudu maksamaan kahdesta laajakaistapalvelusta samanaikaisesti.

Mitä valokuitu maksaa

Mitä valokuituliittymä maksaa?

Meillä on useita eri maksuvaihtoehtoja, joista voit valita: saat valokuidun kotiisi joko kuukausimaksulla tai kertamaksulla. Kertamaksun voit maksaa useammassa erässä. Alueesi verkkosaatavuuden ja liittymishinnat voit katsoa saatavuushaun kautta. Kummassakin vaihtoehdossa maksat valokuituliittymän lisäksi laajakaistan kuukausimaksua valitsemallesi operaattorille.

Sisällöltään tuote on kummassakin tapauksessa sama: saat kotiisi valokuidun rajattoman kaistan, ja me rakennamme valokuituliittymäsi käyttövalmiiksi – suunnittelemme yhdessä kanssasi valokuidulle sopivan reitin pihallasi, ja tämän jälkeen hoidamme rakentamisen puolestasi aina kaivuusta asennukseen asti.

Valokuitu kotiin kuukausimaksulla on 60 kuukauden määräaikainen sopimus. Mitä sen jälkeen tapahtuu?

Tilatessasi valokuidun kuukausimaksulla sitoudut maksamaan kuukausimaksua 60 kuukauden määräajan. Tekemäsi sopimus jatkuu automaattisesti tämän määräajan jälkeen toistaiseksi voimassa olevilla kuukausihinnoilla.

Jatkat siis 60 kuukauden määräaikaisen sopimuksen jälkeen kuukausimaksun maksamista niin kauan kuin haluat valokuituliittymääsi käyttää. Jos et halua jatkaa liittymäsi käyttöä enää määräaikaisen sopimuksen jälkeen, voit koska tahansa irtisanoa sopimuksen 6 kuukauden irtisanomisajalla.

Sisältääkö valokuituliittymä laajakaistapalvelun?

Ei sisällä. Jotta voit alkaa käyttää nettiä kotiisi rakennetulla huippulaadukkaalla valokuituyhteydellä, sinun pitää itse tilata valitsemaltasi operaattorilta haluamasi laajakaista- ja tv-palvelut. Laajakaistan kuukausimaksu tulee siis valokuidusta maksamasi hinnan päälle.

Voinko hakea valokuituliittymästä kotitalousvähennystä?

Sinulla on mahdollisuus hakea verottajalta kotitalousvähennystä valokuituliittymän asennukseen liittyvien tontilla tehtävien töiden kustannuksesta. Voit tutustua kotitalousvähennyksen ehtoihin tarkemmin verottajan sivuilla.

Kuukausimaksullisessa valokuituliittymässä voit hakea kotitalousvähennystä kertaluontoisen asennusmaksun osuudesta. Jos taas valitset kertaluontoisen liittymismaksun, kotitalousvähennykseen oikeuttava työn osuus liittymismaksusta on eritelty sinulle laskulla.

Milloin valokuituliittymä laskutetaan?

Lähetämme sinulle laskun sitten, kun liittymä on rakennettu valmiiksi.

Maksaako liittymän ylläpito minulle jotakin?

Jos valitset valokuituliittymän kuukausimaksulla, se sisältää aina liittymäsi ylläpidon.

Jos taas päädyt tilaamaan valokuidun kertaluontoisella liittymismaksulla, se sisältää liittymäsi ylläpidon 60 kuukaudeksi. Sen jälkeenkään et maksa ylläpidosta erikseen, jos käytät liittymääsi eli sinulla on laajakaistapalvelut käytössä. Vain siinä tapauksessa, että et käytä liittymääsi 60 kuukauden jälkeen, maksat liittymästäsi voimassa olevan hinnastomme mukaista ylläpitomaksua. Voit myös irtisanoa liittymäsopimuksesi kokonaan, jos et sitä enää aio käyttää.

Mitä tapahtuu, jos myyn asuntoni ja omistaja vaihtuu – siirtyykö valokuituliittymä maksuineen asunnon uudelle omistajalle?

Jos asunnon omistus vaihtuu, yleensä myös valokuituliittymä siirretään uudelle omistajalle. Valokuituliittymä ei siirry uudelle asunnon omistajalle automaattisesti, vaan liittymän siirrosta on sovittava asuntokaupan yhteydessä. Kun siirrosta on sovittu, tulee uuden omistajan olla yhteydessä Valokuituseen sopimuksen siirtämiseksi.

Ellei uusi asunnon omistaja halua valokuitua käyttöönsä, voi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanoa irtisanomisajan puitteissa, minkä jälkeen valokuituliittymä kytketään irti verkosta. Jos asukas haluaa valokuidun uudelleen käyttöön, voi liittymän tilata uudelleen voimassa olevan hinnastomme mukaisella hinnalla. Huomaathan, että määräaikaisen kuukausimaksullisen liittymän voi irtisanoa vasta 60 kuukauden määräajan päättymisen jälkeen.

Jos asia tulee sinulle ajankohtaiseksi, otathan silloin yhteyttä asiakaspalveluumme.

Entä jos en enää halua käyttää valokuituliittymääni?

Tilatessasi valokuidun kuukausimaksulla sitoudut maksamaan kuukausimaksua 60 kuukauden määräajan. Sen jälkeen voit koska tahansa irtisanoa liittymäsi 6 kuukauden irtisanomisajalla.

Jos taas valitset liittymismaksun, maksat valokuidusta kertamaksun. Sen jälkeen maksat vain kuukausittaista laajakaistamaksua valitsemallesi palveluntarjoajalle.

Siinä tapauksessa, että et käytä liittymääsi eli et ole tilannut internetpalveluita 60 kuukauden jälkeen, maksat liittymästäsi voimassa olevan hinnastomme mukaista ylläpitomaksua. Halutessasi voit irtisanoa liittymäsi 6 kuukauden irtisanomisajalla. Voit myös tilata internetpalvelut, jolloin sinun ei tarvitse maksaa ylläpitomaksua.

Tilaamasi laajakaistapalvelun voit lopettaa ottamalla yhteyttä palveluntarjoajasi asiakaspalveluun.

Kotonani on aikaisemmin asennettu valokuituliittymä, joka on sittemmin irtisanottu. Miten saan valokuidun käyttööni?

Valokuituliittymän käyttöoikeus perustuu meidän kanssamme tehtävään sopimukseen. Mikäli liittymä on irtisanottu ja yhteys on kytketty irti verkosta, voit tehdä uuden liittymäsopimuksen voimassa olevan hinnastomme mukaisilla hinnoilla.

Miten valokuitu rakennetaan

Miten valokuituliittymä rakennetaan kotiini?

Valokuidun rakentaminen lähtee liikkeelle kuitusuunnittelijan käynnistä kotonasi. Katsotte yhdessä suunnittelijan kanssa, miten valokuitu kannattaa tontillasi rakentaa ja mihin valokuitupäätelaite kotonasi asennetaan. Kun kaivuutyöt alkavat, tonttisi reunalta talosi ulkoseinustalle kaivetaan kapea oja valokuitukaapeleita varten. Valokuituverkko rakennetaan mikroputkitekniikalla, eli ojaan asennetaan ensin ohut putki, johon valokuitukaapeli seuraavassa työvaiheessa puhalletaan. Ennen uran peittämistä sinne vedetään varoitusnauha, joka estää mahdollisia myöhempiä kaivuutöitä vahingoittamasta valokuitukaapelia.

Voinko vaikuttaa reittiin, jota pitkin valokuitukaapelit vedetään pihallani?

Valokuitukaapeleille pyritään aina löytämään reitti, joka aiheuttaa pihallasi mahdollisimman vähän haittaa. Pääset suunnittelemaan yhdessä urakoitsijamme kuitusuunnittelijan kanssa, miten liittymä toteutetaan pihallasi.

Pitääkö pihakivetys tai pihani asfaltti rikkoa?

Jos asfalttia tai pihakivetystä joudutaan rikkomaan, se korjataan. Rakennustöihin kuuluu, että urakoitsijamme peittää kaivannot ja siistii kaivuutöiden jäljet.

Millainen päätelaite kotiini asennetaan?

Kotiisi asennetaan valokuitupäätelaite, joka muuttaa valokuitukaapelissa kulkevan optisen signaalin sähköiseen muotoon. Laite on suunniteltu niin, että se on tekniikaltaan toimintavarma ja palvelee pitkään. Siksi laitteeseen ei esimerkiksi ole liitetty langatonta WLAN-tukiasemaa. WLAN-reititin sinun onkin hankittava erikseen, jos haluat käyttää nettiä langattomasti ympäri asuntoasi.

Valokuitupäätelaite on osa asuinalueellesi rakentamaamme verkkoa, joten laitteen ylläpito ja mahdolliset päivitykset kuuluvat pakettiin: niistä sinun ei itse tarvitse huolehtia.

Valokuitupäätelaite on kooltaan 140 x 110 mm eli kutakuinkin pokkarin kokoinen, ja laite kiinnitetään seinään siistissä kehyksessä. Laite on asennettava enintään 10 metrin päähän paikasta, josta kaapeli tuodaan sisään. Uusissa taloissa laite sijoitetaan tekniseen tilaan, josta sisäverkko alkaa. Vanhemmissa taloissa sopiva paikka päätelaitteelle on esimerkiksi olohuoneessa television takana. Valokuitupäätelaite vaatii sähköpistokkeen.

Teknisenä yksityiskohtana mainittakoon, että valokuitupäätelaite on Gigabit Ethernet -kytkin (switch), joka ei suodata kotiisi saapuvaa verkkoliikennettä. Kytkimen kaikki portit ovat oletuksena ns. bridge-tilassa (siltaava), jolloin päätelaitteeseen kytkettävät laitteet saavat IP-osoitteen suoraan palveluntarjoajalta. Siltaavassa tilassa liittymääsi voidaan saavuttaa parhaat mahdolliset yhteysnopeudet.

Kuinka kauan valokuituliittymän rakentaminen kestää?

Rakentaminen vie tavallisesti 3–12 kuukautta. Valokuituverkko ei synny hetkessä, sillä se täytyy rakentaa kokonaisuuksina ja suunnitella perusteellisesti. Kunnalta tarvitaan sijoitusluvat valokuitukaapelien reiteille, ja jokainen piha suunnitellaan erikseen asukkaiden kanssa. Myös sääolosuhteet vaikuttavat rakennusurakkaan. Jos maa jäätyy tai lumi sataa maahan, rakennustyöt seisahtuvat.

Mikä on liittymäni tarkka toimitusaika?

Kun pihasi kaivuutyöt on hoidettu, on edessä yleensä tovi odottelua ennen kuin liittymäsi saadaan käyttövalmiuteen. Tässä vaiheessa tehdään erilaisia kytkentöjä, jotta kotisi saadaan yhdistettyä naapurustosi valokuituverkkoon. Kun käyttöönoton ajankohta on selvillä, urakoitsijamme ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi päivän, jolloin asentaja tulee kytkemään liittymäsi päälle.

Kuka korvaa, jos valokuitukaapeli vaurioituu?

Me vastaamme valokuituverkon ylläpidosta ja korjauksista vikatapauksissa. Käyttäjänä sinun ei tarvitse huolehtia verkon toimivuudesta.

Pihasi osalta vastuu kaapelin sijainnin dokumentoinnista on sinulla. Valokuidun reitti kannattaa dokumentoida tarkasti siltä varalta, että teet myöhemmin tontillasi muita kaivuutöitä.

Mitä minun kannattaa ottaa huomioon, jos olen rakentamassa taloa tai uusimassa pihaani ja haluan varautua valokuidun rakentamiseen?

Sinun kannattaa asentaa pihallesi putki, joka vie tonttisi rajalta kiinteistön tekniseen tilaan, ja johon kuitukaapeli ja sen edellyttämä putki voidaan myöhemmin asentaa. Putken halkaisijan on oltava vähintään 50 millimetriä.

Liittymäsi käyttöönotto ja palveluiden tilaus

Miten ja milloin valokuituliittymäni alkaa toimia?

Liittymäsi voidaan kytkeä päälle, kun naapurustosi maanrakennustyöt ovat viimeistelyä vaille valmiit: katualueille on kaivettu valokuituverkon runkoputket, valokuitukeskus on toiminnassa ja valokuitukaapelit on puhallettu tontillesi vedettyyn mikroputkeen. Tällöin urakoitsijamme ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi ajan käyttöönotolle.

Liittymäsi kytkentä päälle kestää asentajalta yleensä noin tunnin. Tänä aikana asentaja kytkee valokuitupäätelaitteen toimintakuntoon ja tarkastaa, että yhteys toimii. Saat myös käyttöopastuksen ja katsotte yhdessä asentajan kanssa, että olet tyytyväinen liittymäsi toimitukseen ja kotisi asennusjälkeen.

Tämän jälkeen liittymäsi on valmis. Muista kuitenkin, että kotonasi alkaa netti toimia vasta, kun olet tilannut laajakaistapalvelut.

Miten otan netin käyttööni?

Kun asentaja on käynyt kytkemässä liittymäsi päälle, kestää noin 2 arkipäivää, että kotiisi asennetun valokuituyhteyden tiedot ovat päivittyneet ajan tasalle. Tämän jälkeen voit tilata haluamasi laajakaistan ja tv-palvelut. Saat meiltä tekstiviestin, kun palvelut ovat tilattavissa, Palveluntarjoajiin voit tutustua jo etukäteen täällä. Kun tilaat laajakaistaa, palveluntarjoajasi kertoo, milloin nettisi alkaa toimia.

Huomaathan, että kotiisi asennettu valokuitupäätelaite ei ole reititin, eikä siinä ole wifi-ominaisuuksia. Jotta voit käyttää nettiä kotonasi langattomasti, tarvitset WLAN-reitittimen. Suosittelemme, että hankit tehokkaan WLAN-reitittimen, joka tukee valokuidun nopeuksia. Reitittimen on hyvä olla vähintään 802.11ac-standardin mukainen. Lisää neuvoja laadukkaan reitittimen hankintaan kannattaa kysellä asiantuntevasta kodinkoneliikkeestä.

Saadaksesi netin käyttöösi, sinun on yhdistettävä reitittimesi verkkokaapelilla valokuitupäätelaitteen punaiseen porttiin – näin pääset nauttimaan valokuidun vauhdista langattomasti kotonasi. Katso tarkemmat ohjeet valokuituliittymäsi käyttöönotto-oppaasta.

Halutessasi voit kytkeä laitteitasi Ethernet/RJ45-johdolla päätelaitteeseen myös suoraan. Huomaa kuitenkin, ettet voi itse muuttaa valokuitupäätelaitteen asetuksia.

Voinko kytkeä päätelaitteeseen nykyisen reitittimeni?

Voit yhdistää päätelaitteeseesi minkä tahansa reitittimen, myös sen, jota olet tähän asti käyttänyt. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että käyttämäsi reititin on riittävän nykyaikainen ja tehokas, jotta se ei hidasta valokuituyhteytesi nopeuksia. Vinkkimme on, että reitittimen on hyvä olla vähintään 802.11ac-standardin mukainen. Kysy lisää neuvoja laadukkaan reitittimen hankintaan asiantuntevasta kodinkoneliikkeestä.

Onko valokuitupäätelaitteessa valmiiksi jokin palomuuri?

Ei ole. Suosittelemme liittämään laitteeseen langattoman WLAN-reitittimen ja suojaamaan langattoman verkkosi salasanalla. Muista myös hankkia tietoturvaohjelmisto. Sitä kannattaa kysyä palveluntarjoajaltasi laajakaistapalveluiden tilaamisen yhteydessä.

Voinko tilata laajakaistan miltä tahansa operaattorilta?

Voit tilata laajakaistapalvelun eli kotisi kuukausimaksullisen nettiliittymän niiltä operaattoreilta, jotka ovat tällä hetkellä verkossamme mukana. Näet aina ajan tasalla olevan tarjonnan täältä.

Mistä tiedän, kuinka nopea laajakaista minun kannattaa kotiini ottaa?

Viestintäviraston mukaan sadan megabitin liittymien osuus kasvaa suomalaisissa kodeissa tällä hetkellä nopeimmin. Jos kotitalouteesi kuuluu 1–2 henkeä ja käytätte nettiä vain päivittäiseen asiointiin, teille riittää pienempikin nopeus. Mitä useampi perheenjäsenistä surffailee, tekee etätöitä, streamaa elokuvia ja pelaa nettipelejä, sitä suurempi nopeus kannattaa valita. Gigan eli tuhannen megabitin yhteysnopeus riittää varmuudella kaikkeen käyttöön. Valokuitusen verkossa asiakas voi valita itselleen sopivan nopeuden.

Haluatko kotiisi valonnopean nettiyhteyden?

Tarkista valokuidun saatavuus alueellasi