Valokuitu kotiin

Tarkista saatavuus

Valitse kotiisi vapaampi kaista

Valokuitu – nopea ja toimintavarma tiedonsiirto. Tilaa valokuitu kotiin kevyellä kuukausihinnalla tai helposti kertainvestointina ja varmistat nopean nettiyhteyden kotiisi.

Vapaus valita nettiliittymän toimittaja
Suomen ainoana valtakunnallisena toimijana kytkemme kotisi osaksi Avoin Kuitu -verkkoa, jossa toimii useita palveluntarjoajia. Voit siis valita juuri sinun tarpeisiisi sopivan nettiliittymän toimittajan jo 8 palveluntarjoajan joukosta.

Aina nopein nettiyhteys kotiin
Valokuitu on nopein, varmin ja huolettomin yhteys nettiin kaikille kotisi laitteille. Kaikki mitä netissä teet, toimii huippunopeudella. Yksikään langaton teknologia ei yllä samaan.

Koko rajaton kaista omaan käyttöön
Valokuituliittymä tuo rajattoman kaistan vain sinun kotisi käyttöön. Saat luotettavan ja tasalaatuisen yhteyden, jonka viive on lyhin mahdollinen ja joka takaa, että nettisi ei pätki.

Huoleton palvelu suunnittelusta asennukseen
Rakentaminen pitää sisällään 7 vaihetta, kuten esim. suunnittelijan käynnin, rakennustyöt ja käyttöönottoon tarvittavat asennukset. Suunnittelemme kanssasi, miten liittymä kannattaa toteuttaa, ja sen jälkeen hoidamme kaiken puolestasi kaivuusta asennukseen asti. Siistimme pihasi myös alkuperäiseen kuntoonsa.

Näin asiakkaamme ajattelevat,
missä onnistuimme erityisen hyvin:

Valokuitunen on varmistanut julkaistujen arvostelujen olevan peräisin Valokuitusen valokuituliittymän ostaneilta asiakkailta asiakasrekisterimme avulla.

Miten saat valokuidun kotiisi?

Mies istuu sohvalla tietokone sylissä

Näin selvität alueesi tilanteen ja edistät valokuitukaapelin saapumista kotikulmillesi:

1. Tee saatavuushaku

Tekemällä saatavuushaun tarkistat helposti, onko valokuitu jo saatavilla kotiisi. Jos asut valmiin valokuituverkkomme alueella, voit tilata valokuituliittymän kotiisi samantien. Mikäli asuinalueellasi ei vielä ole valokuitua, jätä meille yhteystietosi. Näin kerrot meille, että valokuitu kiinnostaa sinua – tämä ei kuitenkaan sido sinua vielä mihinkään.

Kun olet kertonut meille kiinnostuksestasi, valokuidusta kannattaa vinkata myös naapureille. Mitä useampi alueesi asukas kertoo nettisivuillamme meille kiinnostuksestaan, sitä lähempänä olette valokuituverkon toteutumista.

2. Tee liittymäsopimus

Kun valokuidusta kiinnostuneita on naapurustossasi tarpeeksi, pääset tekemään liittymäsopimuksen.

Valokuituverkko rakennetaan maan alle, mikä tarkoittaa kaivuutöitä koko naapurustossa. Siksi valokuituyhteydet on aina järkevintä rakentaa kerralla isolle joukolle saman alueen asukkaita. Perussääntö on, että parinsadan pientalon alueelta tarvitaan noin puolet asukkaista mukaan, mutta usealla alueella saattaa riittää jopa joka neljäs kotitalous, jotta uusi valokuituverkko voidaan rakentaa.

3. Odota, että valokuitu­liittymäsi rakennetaan

Uusi, alueelle rakennettava valokuituverkko on suunniteltava hyvin – ja aina kunkin asuinalueen ehdoilla. Kaiken kaikkiaan kaivamme maahan kymmeniä kilometrejä valokuitukaapelia.

Aloitamme suunnittelemalla verkon ja kuitukaapelien reitit. Sovimme kanssasi, miten vedämme kaapelit kotiisi. Lopuksi kaivamme valokuidun maahan ja asennamme liittymäsi.

Teemme rakennustyöt sulan maan aikaan. Siksi myös vuodenaika ja sääolosuhteet vaikuttavat rakentamisen aikatauluun. Nopeimmillaan valokuituverkko voi valmistua muutamassa kuukaudessa, mutta keskimäärin siihen menee noin vuosi.
Kaivuutöissä menee aina aikansa, mutta kun kuituyhteys on kerran rakennettu, sen rajaton kaista on kotisi ilona ja hyötynä vähintään seuraavat 50 vuotta.

4. Nauti valokuidun vauhdista

Mahtavaa! Sinulla on nyt käytössäsi Suomen nopeimmat yhteydet. Voit valita haluamasi laajakaista- ja tv-palvelut. Sinulla on monia vaihtoehtoja, joihin voit tutustua täällä.

Tarkista valokuidun saatavuus alueellasi

Usein kysyttyä

Mitä Valokuitusen avoin verkko tarkoittaa?

Valokuitusen rakentamassa valokuituverkossa on useita nettipalveluntarjoajia. Tällaisen avoimen palvelukerroksen tunnistaa esimerkiksi siitä, että sinulle kerrotaan selkeästi valinnanvapaudesta, ja eri palveluntarjoajat saavat tasapuolisen kohtelun palveluiden näkyvyydessä ja myymisessä. Voit vaihtaa nettiliittymää ja sen tarjoajaa niin usein kuin haluat.

Mitä valokuituliittymä maksaa?

Meillä on useita eri maksuvaihtoehtoja, joista voit valita: saat valokuidun kotiisi joko kuukausimaksulla tai kertamaksulla. Kertamaksun voit maksaa useammassa erässä. Alueesi verkkosaatavuuden ja liittymishinnat voit katsoa saatavuushaun kautta. Kummassakin vaihtoehdossa maksat valokuituliittymän lisäksi laajakaistan kuukausimaksua valitsemallesi operaattorille.

Sisällöltään tuote on kummassakin tapauksessa sama: saat kotiisi valokuidun rajattoman kaistan, ja me rakennamme valokuituliittymäsi käyttövalmiiksi – suunnittelemme yhdessä kanssasi valokuidulle sopivan reitin pihallasi, ja tämän jälkeen hoidamme rakentamisen puolestasi aina kaivuusta asennukseen asti.

Voinko hakea valokuituliittymästä kotitalousvähennystä?

Sinulla on mahdollisuus hakea verottajalta kotitalousvähennystä valokuituliittymän asennukseen liittyvien tontilla tehtävien töiden kustannuksesta. Voit tutustua kotitalousvähennyksen ehtoihin tarkemmin verottajan sivuilla.

Kuukausimaksullisessa valokuituliittymässä voit hakea kotitalousvähennystä kertaluontoisen asennusmaksun osuudesta. Jos taas valitset kertamaksun, kotitalousvähennykseen oikeuttava työn osuus maksusta on eritelty sinulle laskulla.

Milloin valokuituliittymä laskutetaan?

Lähetämme sinulle laskun sitten vasta, kun liittymä on rakennettu valmiiksi.

Miten valokuituliittymä rakennetaan kotiini?

Valokuidun rakentaminen lähtee liikkeelle kuituasentajan käynnistä kotonasi. Katsotte yhdessä asentajan kanssa, miten valokuitu kannattaa tontillasi rakentaa ja mihin valokuitupäätelaite kotonasi asennetaan. Samalla käynnillä myös tehdään kotipäätelaitteen ja talon ulkoseinustalla tehtävät asennustyöt. Kun kaivuutyöt alkavat, tonttisi reunalta talosi ulkoseinustalle kaivetaan kapea oja valokuitukaapeleita varten. Valokuituverkko rakennetaan mikroputkitekniikalla, eli ojaan asennetaan ensin ohut putki, johon valokuitukaapeli seuraavassa työvaiheessa puhalletaan. Ennen uran peittämistä sinne vedetään varoitusnauha, joka estää mahdollisia myöhempiä kaivuutöitä vahingoittamasta valokuitukaapelia.

Miten otan netin käyttööni?

Kun kaikki työt on tehty, kestää noin 2 arkipäivää, että kotiisi asennetun valokuituyhteyden tiedot ovat päivittyneet ajan tasalle. Tämän jälkeen voit tilata haluamasi laajakaistan ja tv-palvelut. Saat Telialta tekstiviestin, kun palvelut on tilattavissa. Verkkomme palveluntarjoajiin voit tutustua täällä. Kun tilaat laajakaistaa, palveluntarjoajasi kertoo, milloin nettisi alkaa toimia.

Huomaathan, että kotiisi asennettu valokuitupäätelaite ei ole reititin, eikä siinä ole wifi-ominaisuuksia. Jotta voit käyttää nettiä kotonasi langattomasti, tarvitset WLAN-reitittimen. Suosittelemme, että hankit tehokkaan WLAN-reitittimen, joka tukee valokuidun nopeuksia.

Saadaksesi netin käyttöösi, sinun on yhdistettävä reitittimesi verkkokaapelilla valokuitupäätelaitteen punaiseen porttiin – näin pääset nauttimaan valokuidun vauhdista langattomasti kotonasi. Katso tarkemmat ohjeet valokuituliittymäsi käyttöönotto-oppaasta.