Tarkista saatavuus alueellasi

Yli 1 Gbit/s
laajakaista-nopeus
Et sitoudu yhteen
nettiliittymään
Huippunopea kaista vain
omaan käyttöön 
1. Tee saatavuus-haku

Tekemällä saatavuushaun 
tarkistat helposti, onko valokuitu jo saatavilla kotiisi.Jos asut valmiin valokuituverkkomme alueella, voit tilata valokuituliittymän kotiisi samantien. Mikäli asuinalueellasi ei vielä ole valokuitua, jätä meille yhteystietosi.

2. Tee liittymäsopimus

Kun valokuidusta kiinnostuneita on naapurustossasi tarpeeksi, pääset tekemään liittymäsopimuksen.

3. Valokuitusi rakennetaan

Meidän asiakkaanamme valokuidun asennus on sinulle vaivatonta ja turvallista. sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin kertoa mahdolliset toiveesi asennukseen liittyen ja päästää asentaja sisään, kun kotisi päätelaitetta asennetaan

4. Nauti valokuidun vauhdista

Mahtavaa! Sinulla on nyt käytössäsi Suomen nopeimmat yhteydet. Voit valita haluamasi nettiliittymän laajasta valikoimasta, useiden eri nettiliittymän toimittajien laajakaistapalveluista.

Valitse vapaasti sinulle parhaiten
sopivat palvelut

Suomen ainoana valtakunnallisena toimijana kytkemme kotisi osaksi Avoin Kuitu -verkkoa, jossa on Suomen kattavin laajakaistavalikoima. Valokuitunen tuo kotiisi valokuituyhteyden – ja sen jälkeen voit valita tarvitsemasi laajakaista- ja viihdepalvelut ylivoimaisesti laajimmasta operaattori- ja laajakaistaliittymävalikoimasta. Et siis joudu sitoutumaan vain yhteen palveluntarjoajaan tai tilaamaan nettiliittymää ennen kuin valokuituliittymäsi on käytössäsi.

Usein kysyttyä

Mikä on valokuitu?

Valokuitu on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa voidaan siirtää tietoa laservalolla hyvin nopeasti. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedon­siirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuitu­kaapelit kaivetaan muovisissa suojaputkissa maahan, ja koko maailman tieto­liikenne perustuu valokuitu­kaa­peleista muodostuviin verkkoihin. Langattomat 4G- ja 5G-yhteydetkin rakentuvat valokuitu­verkkojen varaan, sillä jokainen tukiasema ja masto on kiinni valokuitu­verkossa. Valokuitu on myös ympäristö­ystävällinen ja energiaa säästävä datan­siirron tapa, koska siinä energia­tehokkuus suhteessa siirretyn datan määrään on ylivoimainen.

Miksi minun kannattaa hankkia valokuitu kotiin?

Valokuitu tuo kotiisi nopeimman mahdollisen internet­­yhteyden ja parhaat nettipalvelut. Kun yhteys on nopea ja kaista rajaton, kaikki kodin asukkaat voivat käyttää haluamiaan laitteita ja palveluita yhtä aikaa ilman, että yhteys ruuhkautuu, hidastuu tai alkaa pätkiä.

Valokuidun avulla varmistat, että sinulla on yhteys, jonka avulla saat käyttöösi esimerkiksi kaikki uudenlaiset internet-, televisio-, puhelin- ja terveyspalvelut. Yhä useampi palvelu – kuten 360-videolähetykset – kehitetään nimenomaan nopealla kiinteällä yhteydellä käytettäviksi. Valokuitu on pitkäikäinen hankinta, sillä sen tiedetään kestävän ainakin 50 vuotta. Siksi sen hankinta vaikuttaa myös kiinteistön arvoon asuntomarkkinoilla.

Miksi ottaisin valokuidun kotiin, kun langattomat mobiiliratkaisut ovat olemassa?

Kotien näkökulmasta valokuitu on nettiyhteytenä ylivoimainen: Kuitu on häiriötön, sen nopeus päihittää muut yhteydet ja viive on lähes olematon. Valokuidussa riittää kaistaa kodin jokaiselle netinkäyttäjille, vaikka älylaitteet lisääntyvät, televisioiden kuvanlaatu paranee, pelaaminen siirtyy pilveen ja uudet teknologiat vaativat kodin yhteyksiltä koko ajan enemmän.

Vuonna 2030 dataa ennustetaan liikkuvan tietoliikenneverkoissa 150 kertaa enemmän kuin nyt. Datamäärien räjähdysmäinen kasvu tulee asettamaan niin kiinteät verkot kuin langattomat mobiiliverkotkin koville. Siksi tarvitaan valokuituyhteyksiä: valokuidun tiedonsiirtokyky on käytännössä lähes rajaton, joten kuidussa piisaa kapasiteettia, vaikka aikanaan 6G:n tai 7G:n tarpeisiin. Omakotiasujalle mikään tämän päivän teknologiavalinta ei ole yhtä kestävä, laadukas ja huoleton kuin valokuitu. Valokuitu on myös vastuullinen valinta, sillä se on tiedonsiirtomuodoista kaikkein vähinten ympäristöä rasittava ratkaisu. Valokuitu kuluttaa sähköä satoja kertoja vähemmän kuin mobiilitiedonsiirto. Valokuitukodissa asuvan kannalta on ihan sama, mitä uusia sovelluksia kehittyvä teknologia meille tuo tai mihin suuntaan mobiilitekniikka kehittyy: valokuituyhteys takaa, ettei netti rajoita mahdollisuuksiasi. Valokuitu onkin ennen kaikkea sijoitus asuntoosi, sillä valokuidun elinkaari on jopa 50 vuotta.

Miten voin saada valokuidun kotiin?

Tarkista ensin valokuidun saatavuus kotiisi kirjoittamalla osoitteesi tämän sivuston saatavuushakuun. Jos alueellasi on käynnissä Valokuitusen valokuituhanke, ruudullesi avautuu tilauslomake, jolla pääset tilaamaan valokuituliittymän.

Muussa tapauksessa saat täytettäväksesi yhteystietolomakkeen, jossa voit ilmoittaa alustavan kiinnostuksesi valokuituun. Tämä ei vielä sido sinua mihinkään. Kiinnostuksesta kannattaa aina kertoa, koska mitä enemmän kotikulmillasi on halukkaita, sitä nopeammin sinullakin voi olla kotona valokuituyhteys. Voit edistää valokuidun rakentamista asuinalueellesi puhumalla valokuidusta ja sen hyödyistä naapureillesi. Kannattaa varmistaa, että myös valokuidusta kiinnostuneet naapurisi käyvät Valokuitusen nettisivuilla kertomassa meille kiinnostuksestaan. Uudet valokuituverkot rakennetaan sinne, missä on riittävästi kiinnostusta valokuitua kohtaan.

Mitä valokuituliittymä maksaa?

Meillä on useita eri maksuvaihtoehtoja, joista voit valita: saat valokuidun kotiisi joko kuukausimaksulla tai kertamaksulla. Kertamaksun voit maksaa useammassa erässä. Alueesi verkkosaatavuuden ja liittymishinnat voit katsoa saatavuushaun kautta. Kummassakin vaihtoehdossa maksat valokuituliittymän lisäksi laajakaistan kuukausimaksua valitsemallesi operaattorille.

Sisällöltään tuote on kummassakin tapauksessa sama: saat kotiisi valokuidun rajattoman kaistan, ja me rakennamme valokuituliittymäsi käyttövalmiiksi – suunnittelemme yhdessä kanssasi valokuidulle sopivan reitin pihallasi, ja tämän jälkeen hoidamme rakentamisen puolestasi aina kaivuusta asennukseen asti.

Miten valokuituliittymä rakennetaan kotiini?

Valokuidun rakentaminen lähtee liikkeelle kuituasentajan käynnistä kotonasi. Katsotte yhdessä asentajan kanssa, miten valokuitu kannattaa tontillasi rakentaa ja mihin valokuitupäätelaite kotonasi asennetaan. Samalla käynnillä myös tehdään kotipäätelaitteen ja talon ulkoseinustalla tehtävät asennustyöt. Kun kaivuutyöt alkavat, tonttisi reunalta talosi ulkoseinustalle kaivetaan kapea oja valokuitukaapeleita varten. Valokuituverkko rakennetaan mikroputkitekniikalla, eli ojaan asennetaan ensin ohut putki, johon valokuitukaapeli seuraavassa työvaiheessa puhalletaan. Ennen uran peittämistä sinne vedetään varoitusnauha, joka estää mahdollisia myöhempiä kaivuutöitä vahingoittamasta valokuitukaapelia.

Miten otan netin käyttööni?

Kun kaikki työt on tehty, kestää noin 2 arkipäivää, että kotiisi asennetun valokuituyhteyden tiedot ovat päivittyneet ajan tasalle. Tämän jälkeen voit tilata haluamasi laajakaistan ja tv-palvelut. Saat Telialta tekstiviestin, kun palvelut on tilattavissa. Verkkomme palveluntarjoajiin voit tutustua täällä. Kun tilaat laajakaistaa, palveluntarjoajasi kertoo, milloin nettisi alkaa toimia.

Huomaathan, että kotiisi asennettu valokuitupäätelaite ei ole reititin, eikä siinä ole wifi-ominaisuuksia. Jotta voit käyttää nettiä kotonasi langattomasti, tarvitset WLAN-reitittimen. Suosittelemme, että hankit tehokkaan WLAN-reitittimen, joka tukee valokuidun nopeuksia. Neuvoja laadukkaan reitittimen hankintaan kannattaa kysellä asiantuntevasta kodinkoneliikkeestä.

Saadaksesi netin käyttöösi, sinun on yhdistettävä reitittimesi verkkokaapelilla valokuitupäätelaitteen punaiseen porttiin – näin pääset nauttimaan valokuidun vauhdista langattomasti kotonasi. Katso tarkemmat ohjeet valokuituliittymäsi käyttöönotto-oppaasta.

Näin asiakkaamme ajattelevat,
missä onnistuimme erityisen hyvin:

Valokuitunen on varmistanut julkaistujen arvostelujen olevan peräisin Valokuitusen valokuituliittymän ostaneilta asiakkailta asiakasrekisterimme avulla.