Mikä on valokuitu – tiesitkö nämä 10 faktaa?

Kategoriassa Valokuitu

Valokuitu on nopein mahdollinen tapa siirtää tietoa. Valokuituverkon merkitys kasvaa yhä, kun teknologiat kehittyvät ja netin käyttö lisääntyy entisestään. Tiesitkö, että 4G- ja 5G-kännykkäpuhelusikin kulkevat valokuituverkon kautta?

1. Langaton puhelusi kulkee maan alla valokuitukaapelissa

Kun soitat kännykkäpuhelun, puhelusi kulkee itse asiassa yli 95 prosenttia matkastaan valokuituverkossa maan alla. Kaikki 4G- ja 5G-mobiilipuhelut ohjautuvat lähimmästä mastosta tai tukiasemasta operaattorien runkoverkkoihin, jotka on toteutettu lähes kokonaan valokuidulla.

2. Valokuitua nopeampaa tapaa siirtää tietoa ei ole

Valokuitu siirtää tietoa huikean nopeasti, eivätkä netin käytön rajat tule vastaan. Jos sinulla on kotonasi mobiililaajakaista tai kupariseen puhelinkaapeliin perustuva laajakaista, nettiliittymäsi yhteysnopeus on tyypillisesti 50 megabittiä sekunnissa. Valokuitunen tuo kotiisi jopa tuhannen megabitin yhteyden. Näin nopealla valokuituyhteydellä huipputarkka 4K-laatuinen elokuva latautuisi yhdeksässä minuutissa, kun se muilla tekniikoilla veisi tunteja.

3. Valokuitu on kokonaan oma yhteytesi

Kotiisi asti rakennettu valokuituyhteys on oma, rajaton kaistasi internetiin. Et jaa kotoasi lähtevää valokuituyhteyttä kenenkään kanssa, toisin kuin 4G- ja 5G-yhteydet, jotka ovat aina käyttäjien kesken jaettua kaistaa. Jos naapuri siis haluaa lähettää isoja videotiedostoja, sinun nettipelaamisesi ei häiriinny, koska käytät omaa kaistaasi.

4. Valokuituyhteys mahdollistaa älykodin

Mitä enemmän kodin laitteita on kiinni verkossa, sitä enemmän kaistaa ne vievät. Netin riittävä kapasiteetti ja toimintavarmuus ovat tärkeitä, jos haluat esimerkiksi hankkia valvontakamerat, älyvalaistuksen tai järjestelmän, jolla voit seurata ja etäohjata kotisi sähkönkulutusta. Valokuituyhteydessä kaistaa riittää kaikille kotisi älylaitteille ja palveluille nyt ja tulevaisuudessa.

5. Valokuitu on niin puhdasta, että sen läpi näkisi kilometrien päähän

Jos valokuidusta valmistettaisiin ikkunalasi, se voisi olla kymmenen kilometriä paksu ja ikkunasta näkyisi silti läpi. Tiedonsiirrossa käytetyt optiset valokuidut ovat äärimmilleen puhdistettua kvartsilasia, joissa ei ole epäpuhtauksia hidastamassa valon kulkua.

6. 5G ei tule ilman valokuitua

5G-verkossa valokuitua tarvitaan vielä nykyistä enemmän, sillä 5G-verkossa tiedonsiirtonopeudet kasvavat huimasti. Tämän vuoksi tukiasemia tarvitaan lisää ja lähemmäksi toisiaan, ja jokaiselle tukiasemalle tarvitaan valokuituyhteys.

7. Kimppaostoksena valokuituliittymä on edullisin

Valokuituverkko kannattaa rakennuttaa isolle porukalle kerralla, koska silloin kuituverkon rakennuskustannukset voidaan jakaa. Asennustöistä voi lisäksi hakea kotitalousvähennystä.

8. Valokuidun rakennuttaminen pientaloalueille lisää kilpailua

Suomi on ollut vahvasti mobiilimaa, ja datan käyttöön tarkoitetut mobiililiittymät ovat olleet jo kauan markkinoilla, kertoo Omakotiliiton kehityspäällikkö Katja Keränen.

”On kuluttajan etu, että tietoliikenteeseen on saatavilla muitakin teknologiavaihtoehtoja kuin mobiiliin perustuvia nettiliittymiä. Näin kilpailua syntyy toimijoiden lisäksi myös eri ratkaisujen välille, mikä edistää kuluttajahintojen pysymistä kohtuullisena”, Keränen korostaa.

9. Valokuitu nostaa asuntosi arvoa

Valokuitu pitää asuntosi arvossaan ja voi olla myös myyntivaltti, sillä se helpottaa esimerkiksi etätöiden tekemistä. Kiinteistövälitysyritys RE/MAXin yrittäjä Pertti Kuikka kertoo, että asuntoja on jäänyt myymättä, kun talossa ei ole ollut valokuitua.

”Ruuhkavuosiaan elävät 30–40-vuotiaat perheelliset ovat netin suurkuluttajia. Se on suurin ryhmä, joka etsii uutta kotia. Valokuituliittymä on heille yksi kodin tärkeimmistä ominaisuuksista”, Kuikka sanoo.

10. Valokuitu on ympäristöystävällinen

Valokuitu säästää ympäristöä – kiinteä yhteys kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko. Haastattelimme Aalto-yliopiston professori Jukka Mannerta valokuidun ekologisuudesta. Lue koko artikkeli täältä.

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus