Valokuidun rakentamisen seitsemän vaihetta

Valokuitu on ohut, puhdistetusta kvartsilasista valmistettu johdin, jossa tieto siirtyy hyvin nopeasti. Kuidun tiedonsiirtokapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tekniikkana ylivertaisen. Valokuitu on siis fiksu valinta kotiin, ja sen asentaminen on sinulle vaivatonta.

Oletko kiinnostunut hankkimaan valokuidun? Hienoa! Valokuitusen avulla saat kotiisi avoimen verkon. Avoimessa verkossa sinulle on tarjolla aina useita eri palveluntarjoajia, joilta voit ostaa valokuituverkkoon haluamasi netti- ja lisäpalvelut. Sinua ei siis sidota vain yhteen palveluntarjoajaan, vaan voit itsenäisesti kilpailuttaa ja valita omat palvelusi.

Meidän asiakkaanamme valokuidun asennus on sinulle vaivatonta ja turvallista. Tarjoamme valokuidun huolettomana avaimet käteen -palveluna – sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin kertoa mahdolliset toiveesi asennukseen liittyen ja päästää asentaja sisään, kun kotisi päätelaitetta asennetaan. Lue alta millaisista vaiheista valokuidun asennus koostuu.

1. Kartoitamme asuinalueesi kiinnostusta valokuituun

Aloita tarkistamalla valokuidun saatavuus kotiisi. Kirjoita osoitteesi saatavuushakuun: jos alueellasi on käynnissä Valokuitusen valokuitu­hanke, ruudullesi avautuu tilauslomake, jolla pääset tilaamaan valokuituliittymän.

Muussa tapauksessa saat täytettäväksesi yhteys­tieto­lomakkeen, jossa voit ilmoittaa alustavan kiinnostuksesi valokuituun. Tämä ei vielä sido sinua mihinkään. Kiinnostuksesta kannattaa aina kertoa, koska mitä enemmän kotikulmillasi on halukkaita, sitä nopeammin sinullakin voi olla kotonasi valokuitu­­yhteys.

Kiinnostusta kartoitettaessa myyjämme myös liikkuvat asuinalueellasi. He kertovat mikä valokuitu on, miksi se kannattaa hankkia juuri Valokuituselta ja mitä asennukseen sisältyy. Saatat myös nähdä asuinalueellasi Valokuitusen myyntikylttejä.

2. Rakentamispäätös käynnistää projektin

Käynnistämme valokuituliittymän asennusprojektin, kun rakentamispäätös verkolle on tehty.  Rakentamispäätös tarkoittaa, että riittävän moni naapurustostasi on tehnyt saman päätöksen kuin sinä, eli tilannut meiltä valokuidun. Vaihtoehtoisesti asut sellaisella alueella, missä Valokuitusen verkko jo sijaitsee, eli olet jälkiliittyjä. Valokuidun rakentaminen kerralla mahdollisimman monelle on järkevää. 

Asiakas tapaa asentajan esiasennuksen merkeissä

3. Tapaat kuituasentajan kotonasi

Projekti etenee lupahakemuksilla kunnalta tai kaupungilta – sijoituslupaehdot määrittelevät esimerkiksi minne sijoittelemme jakokaapit yleisillä alueilla. Sinulle tämä vaihe ei varsinaisesti näy, mutta edistämme työtä tehokkaasti kulisseissa.

Noin kuukauden sisällä rakentamispäätöksestä otamme sinuun yhteyttä ja sovimme yhteisen ajankohdan, jolloin asentaja tulee luoksesi suunnittelu- ja asennuskäynnille. Otamme toiveesi aina huomioon oman tonttisi asennuksesta puhuttaessa. Kannattaa siis kertoa meille omat toiveet kuidun reitille – pyrimme välttämään asennusta esimerkiksi kivetyn tai asfaltoidun kulkureitin läpi, myös puut kierrämme mielellämme kaukaa.

Sisätiloissa sovit asentajan kanssa mikä on kodissasi paras paikka valokuitupäätelaitteelle, minkä jälkeen asentajamme asentaa laitteen. Samalla käynnillä asentaja asentaa talosi ulkoseinustalle ulkojatkoskotelon, ja talon seinään tehtävä läpivienti jää yleensä kotelon sisälle piiloon. Tilanteesta riippuen saatamme jo tämän käynnin yhteydessä asentaa pihallesi millimetrien paksuisen mikrokanavaputken liittymääsi varten.

Viestimme töiden alkamisesta sinulle ja naapureillesi postilaatikoihin tipahtavilla infomateriaaleilla.

4. Asennus asuinalueellasi alkaa

Asennamme mikrokanavaputken maan alle pian ensimmäisen suunnittelukäynnin jälkeen. Talviaikaan emme tee maatöitä roudan ja lumen vuoksi. Tällöin siirrämme työn aloituksen keväämmälle, jotta vältymme vahingoittamasta maan alla jo olevaa infraa, kuten viemäri- ja vesiputkia sekä sähkökaapeleita.

Yleisellä alueella kunnan tai kaupungin katumestari määrittää, mihin voimme asentaa mikrokanavaputken. Käytännössä putki pyritään asentamaan viheralueelle, eli esimerkiksi asfaltoidun kulkuväylän viereen.

Tässä vaiheessa asuinalueellasi näkyy kaivinkoneita ja saatamme sulkea toisen kaistan tiestä väliaikaisesti. Runkoputken asennus yleiselle alueelle on vaiheista se, josta aiheutuu jonkin verran haittaa. Työ etenee ammattilaistemme käsissä kuitenkin nopeasti, muutamien viikkojen kuluessa. Siistimme jälkemme heti ja teemme väliaikaiset tienpaikkaukset. Kaikkien asennusjälkien lopulliset asfaltoinnit tai viheralueen nurmetuksen teemme kerralla projektin lopussa. Riippuen talven tulosta näiden jälkitöiden teko saattaa siirtyä myös seuraavaan kevääseen.

Pihaan kaivetaan paikkaa kuituputkelle

5. Viimeistelemme pihasi jo asennuskäynnillä

Pihassasi tehtävän työn pyrimme tekemään suurin piirtein rinnakkain yleisellä asuinalueella etenevän työn kanssa. Käytämme tontillasi tehtävään valokuidun asennustyöhön aina mahdollisimman pieniä laitteita, esimerkiksi pieni käsikäyttöinen maasaha on yleinen laite asennusta tehtäessä. Mikäli pihassasi on jo valmiina valokuitukaapelille tarkoitettu varausputki, jota pystymme hyödyntämään, helpottaa se pihapiirissäsi tehtävää asennustyötä.

Tiimi multaa pihaasi tehdyn maauran umpeen jo asennuksen yhteydessä ja kylvää lopuksi siemenet nurmikkoa varten. Jos kivetystä tai pihan asfalttia ei pystytä kiertämään, kivetykset palautetaan aina alkuperäistä vastaavaan ilmeeseen ja asfaltointi korjataan asennusreitin alueelta. Sinun ei siis tarvitse huolehtia pihasi ilmeestä asennuksen jälkeen. Tavallisesti tontilla tehtävä asennustyö hoituu jopa muutamassa tunnissa – jokainen tontti on tietysti erilainen, joten aikakin voi vaihdella.

6. Valokuituyhteytesi kytketään päälle

Kun olemme asentaneet mikrokanavaputkiston, työnnämme kuitukaapelin putkeen ilman avulla – tätä työvaihetta kutsutaan kuidun puhaltamiseksi. Tämä jälkeen asuinalueesi kuidut hitsataan jakokaapeilla eheäksi verkoksi. Tele- eli jakokaapit ovat ainoa maan päälle näkyviin jäävä osa työstä. Teemme kaikki yleisen asuinalueen työt kunnan ja kaupungin asettamia ehtoja kunnioittaen.

Tämän jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja ilmoitamme, että liittymien käyttöönotot alkavat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liitämme kuidun kotiisi asennettuun päätelaitteeseen ulkojatkoskotelolla ja testaamme liittymän toiminnan, jotta kuituyhteys varmasti toimii. Varmistathan, että kotiisi asennettu päätelaite on viimeistään tässä kohtaa päällä, eli pistorasiaan kytketty.

7. Nyt voit surffata, striimata ja pelata valonnopeudella!

Lopuksi lähetämme sinulle viestin työn valmistumisesta ja ilmoituksen siitä, että pääset tilaamaan laajakaistapalvelut haluamaltasi palveluntarjoajalta. Valokuitusen rakentamassa valokuituverkossa on useita nettipalveluntarjoajia. Tämä tarkoittaa, että voit vaihtaa nettiliittymää ja kilpailuttaa sen tarjoajan niin usein kuin haluat.

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus