Valokuidun rakentamisen jäljet siistitään

Näin valokuitu rakenne­taan kotiisi

Kategoriassa Rakentaminen

Mietitkö, mitä käy kukkapenkeille ja pihalaatoille? Ei hätää, sillä katsomme aina parhaan reitin kuidulle. Siistimme myös aina pihasi alkuperäistä vastaavaan kuntoon. Valokuituverkon rakentaminen on iso hanke ja näin sen vaiheet tyypillisesti menevät.

1. Valokuidun asennustyöt alkavat, kun tapaat kuituasentajan kotonasi

Valokuituverkon rakentaminen aloitetaan suunnittelulla. Suunnittelemme verkkoa paitsi työpöydillämme, mutta tietenkin myös jokaisen asiakkaan pihoilla ja kodeissa. Melko pian rakentamispäätöksen saatuasi olemme sinuun yhteydessä ja sovimme ajankohdan, jolloin kuituasentajamme tulee luoksesi verkon suunnittelu- ja asennuskäynnille.  

Suunnittelu- ja asennuskäynnillä suunnittelemme, miten valokuituyhteys kannattaa pihallasi toteuttaa ja asennamme kotiisi valokuitupäätelaitteen.

Pihoja on monenlaisia, mutta onneksi on myös kaivuutapoja. Pyrimme aina kaivamaan juuri sinun pihasi ehdoilla. Valokuitukaapeli suunnitellaan vedettäväksi kotiisi sopivinta reittiä niin, että kaivuutöistä koituisi pihallesi mahdollisimman vähän haittaa. Vältämme koskemasta asfalttiin, pihalaatoituksiin tai istutuksiin. Usein ne onkin mahdollista kiertää. Jos kuitenkin esimerkiksi pihalaatoituksia on irrotettava, asennamme ne takaisin paikoilleen. Voit luottaa siihen, että meidän lopetettua työmme pihasi jää alkuperäistä vastaavaan kuntoon.  

Sisätiloissa katsot asentajan kanssa, mikä on kodissasi paras paikka valokuitupäätelaitteelle. Koska valokuitupäätelaite tarvitsee sähkövirtaa, pistorasian on oltava lähellä. Uudemmissa taloissa laite asennetaan usein tekniseen tilaan, josta datakaapelit lähtevät kodin eri huoneisiin. Jos tällaista kaapelointia ei kotonasi ole, kannattaa valita paikka, jossa netille on suurin tarve – esimerkiksi tv:n tai pelikonsolin lähettyvillä.  

Katsottuanne yhdessä sopivan paikan, asentaja asentaa valokuitupäätelaitteen. Asentaja kytkee valokuitupäätelaitteen toimintakuntoon ja varmistaa, että sen valot vilkkuvat ja yhteys toimii. Saat samalla käyttöopastuksen.

Asennuksen jälkeen laitteeseen on hyvä jättää sähköt päälle ja sen kytkin ON-asentoon, jotta saamme aikanaan yhteyden kytkettyä päälle.  

Samalla käynnillä asentaja asentaa talosi ulkoseinustalle ulkojatkoskotelon, ja talon seinään tehtävä läpivienti jää yleensä kotelon sisälle piiloon. Läpiviennin reikä myös eristetään.  

Lopuksi asentajamme pyytää sinulta kuittauksen tekemistään töistä.  

Pyrimme tekemään tällä yhdellä käynnillä monta asiaa valmiiksi, jotta meidän ei tarvitse vaivata sinua enää tullaksemme kotiisi sisälle. Loput työt teemme kadulla ja pihamaallasi, ja saat toki meiltä viestin, kun työt ovat siinä vaiheessa, että vierailemme uudelleen tontillasi.  

Huomiothan, että joissakin tilanteissa saattaa olla parempi, että tulemme tekemään päätelaitteen asennuksen toisella kertaa. Kerromme joka tapauksessa aina sinulle, miten valokuituhanke juuri sinun kohdallasi etenee. 

2. Valokuitu kaivetaan lähikaduilla ja pihallasi

Suunnittelun ja kotiasennusten jälkeen alkavat valokuitukaapelien varsinaiset kaivuutyöt. Joskus näitä työvaiheita tehdään päällekkäin. Saattaa olla, että kotonasi päätelaitteen asennukset on tehty jo viikkoja sitten. Joskus töiden jatkumisen odottelu voi tuntua pitkältä ajalta. Valokuituverkko rakennetaan kuitenkin yhtenä kokonaisuutena, ja vaikka emme tekisi lähistölläsi juuri nyt töitä, teemme niitä toisaalla. Saat meiltä viestin, jossa kerromme ajankohdan, kun olemme aikeissa tulla tekemään kaivuutöitä tontillesi.

Työt tehdään niin kuin ne on aiemmin kanssasi suunniteltu. Joskus suunnitelmien esteeksi tulee maasta löytyviä valtavia kiviä tai kalliota ja kuidun reittiä on muutettava. Kerromme kuitenkin aina etukäteen sinulle, jos suunnitelmia on päivitettävä.

Kaivamme tonttisi reunalta talon ulkoseinustalle kapean uran, jonka pohjalle asetetaan putki valokuitua varten. Sen jälkeen täytämme uran ja siistimme kaivuun jäljet. Menee toki silti tovi, että pihasi palautuu ennalleen. Anna pihasi luonnolle siis hetki aikaa. Voit olla varma, että viimeistelemme ja siistimme kaikki jälkemme.  

Voit päättää itse, haluatko olla kotona, kun pihallasi asennetaan valokuitua. Kotona olemisessa on se etu, että voit käydä kaivuujäljet rakentajan kanssa läpi heti työn valmistuttua.  
 
Valokuitukaapelin sijainti tontillasi kannattaa dokumentoida tarkasti siltä varalta, että joudut myöhemmin tekemään alueella muita rakennustöitä. 
 
Rakentamisen aikana sinua auttaa asiakaspalvelumme, joka on apunasi kaikissa valokuidun rakentamiseen, asennukseen ja aikatauluihin liittyvissä asioissa. 

Valokuitunen tarjoaa asiakkaalle oppaan valokuituliittymän käyttöönottoon.

3. Valokuitu­yhteytesi kytketään päälle

Työt ovat jo loppusuoralla ja yhteytesi on viittä vaille valmis. Enää on jäljellä yhteytesi käyttöönotto. Saat jälleen meiltä etukäteen tekstiviestin ajankohdasta, jolloin olemme tulossa käymään pihallasi. Silloin työskentelemme pääasiassa vain kotisi ulkoseinustalla, kun ulkojatkoskotelolla hitsataan kuidut yhteen. Tämän vaiheen jälkeen työt ovat valmiita. Menee kuitenkin vielä muutama arkipäivä, että yhteys on myös teknisesti kytketty. Kun kaikki on viimein valmista, Telialta lähetetään sinulle tekstiviesti, jossa kerrotaan, että laajakaista- ja muut lisäpalvelut on mahdollista tilata.  

Ja nyt vasta kaikki hauskuus kotonasi alkaa! Kun olet tilannut laajakaistapalvelut valokuituusi, pääset nauttimaan häiriöttömistä sarjamaratoneista, peli-illoista ja kaikesta muusta vauhdikkaasta netin käytöstä. Tutustu verkkomme lukuisiin palveluntarjoajiin ja valitse juuri teidän käyttöönne sopiva liittymä kymmenistä eri vaihtoehdoista. Ja muista, voit valita myöhemmin toisin ja vaihtaa liittymää – ihan niin usein kuin haluat! Valokuitusella et ole sidottu vain yhteen palveluntarjoajaan.  

Tutustu verkkomme palveluntarjoajiin ja valitse käyttöösi sopiva laajakaista täällä.