Näin valokuitu rakenne­taan kotiisi

Valokuidun rakentamisen jäljet siistitään
Kategoriassa Rakentaminen

Mietitkö, mitä käy kukkapenkeille ja pihalaatoille? Ei hätää, sillä katsomme aina parhaan reitin kuidulle. Siistimme myös pihasi alkuperäistä vastaavaan kuntoon. Valokuituverkon rakentaminen on iso hanke ja näin sen vaiheet tyypillisesti menevät.

1. Valokuidun suunnittelu- ja asennustyöt kotonasi

Valokuituverkon rakentaminen alkaa suunnittelusta. Suunnittelemme verkkoa paitsi työpöydillämme, myös jokaisen asiakkaan pihoilla ja kodeissa. Melko pian rakentamispäätöksen saatuasi olemme sinuun yhteydessä ja sovimme ajankohdan, jolloin urakoitsijan kuituasentaja tulee verkon suunnittelu- ja asennuskäynnille. Käyntiin on hyvä varata noin 1–2 tuntia aikaa. 

Suunnittelu- ja asennuskäynnillä katsotaan, miten valokuituyhteys kannattaa pihalla ja sisätiloissa toteuttaa. Yleensä samalla kertaa sisälle asennetaan jo valmiiksi valokuitupäätelaite. 

Tonttisuunnitelmassa valitaan järkevin reitti valokuidulle ja pyritään välttämään esimerkiksi asfalttia, kukkapenkkejä ja pihalaattoja. 

Valokuitupäätelaiteelle pohditaan asentajan kanssa sopivin paikka ja sellainen, jossa lähistöllä on sähköpistorasia. Uudemmissa taloissa laite asennetaan usein tekniseen tilaan, josta datakaapelit lähtevät kodin eri huoneisiin. Jos kaapelointia ei ole, suosittelemme valitsemaan paikan, jossa netille on suurin tarve – esimerkiksi tv:n tai pelikonsolin lähellä.  

Kun paikka on päätetty, valokuitupäätelaite asennetaan seinään. Laite kytketään toimintakuntoon ja samalla saat käyttöopastuksen. Joskus päätelaitteen asennus tehdään toisella kertaa. Asennuksen jälkeen laitteessa tulee olla sähköt päällä ja kytkin ON-asennossa, jotta saamme aikanaan valokuituyhteyden aktivoitua päälle.  

2. Tonttityöt pihallasi

Kun on pihasi tonttitöiden vuoro, urakoitsija on yhteydessä etukäteen. Joskus ne voidaan tehdä jo suunnittelukäynnillä. Tonttitöissä läsnäoloasi ei vaadita, mutta paikalla olosta on se etu, että voit käydä heti asennustyön läpi.  

Tonttityöt tehdään pienillä koneilla suunnitelman mukaisesti. Suunnitelmaa on muutettava, jos kaivuukohdasta paljastuu jotain yllättävää, esimerkiksi kalliota. Pidämme sinut ajan tasalla muutoksesta. 

Kaivamme tontin reunalta talolle asti kapean, 30 senttimetriä syvän uran, jonka pohjalle asetetaan putki valokuitua ja signaalinauhaa varten. Ura täytetään ja tasoitetaan. 

Meillä valokuidun asennukseen kuuluu aina pihan jälkityöt, eli jos irrotamme laattoja, kiinnitämme ne paikoilleen ja kylvämme nurmikon siemenet kaivuu-uran päälle vihertymään. Myöhemmin kuitu puhalletaan maahan asennettuun putkeen.

Tonttitöiden yhteydessä talon seinään asennetaan ulkojatkoskotelo, ja seinään tehdään valokuitua varten läpivienti, joka jää kotelon sisälle piiloon. Läpiviennin reikä eristetään. Kotelo asennetaan ulkoseinään lähelle samaa kohtaa kuin missä valokuitupäätelaite on sisällä.  

Lopuksi työ kuitataan. Valokuitukaapelin sijainti tontillasi kannattaa dokumentoida tarkasti. 

3. Valokuitua kaivetaan lähikaduilla 

Suunnittelun ja kotiasennusten jälkeen alkavat valokuidun runkoverkon kaivuutyöt. Joskus näitä työvaiheita tehdään eri järjestyksessä. Saattaa olla, että kotonasi päätelaitteen asennus on tehty jo viikkoja sitten. 

Runkoverkon rakentaminen alkaa yksityiskohtaisella suunnittelulla, jossa kartoitetaan paras reitti mikrokanaville. Asennustyöt suoritetaan huolellisesti, jotta muu maanalainen infrastruktuuri säilyy vahingoittumattomana. Mikrokanavat lasketaan maahan valmisteltuihin uriin, jotka täytetään lopuksi.

Jakokaapit asennetaan katujen varsille, jotta ne ovat helposti saavutettavissa huolto- ja päivitystoimenpiteitä varten. Kaapit yhdistetään runkoverkon mikrokanaviin, ja niistä johdetaan yhteydet aina yksittäisiin kotitalouksiin saakka.

Kerromme runkoverkon rakennustöistä alueen postilaatikoihin jaettavilla infokirjeillä sekä työmaatauluilla. Maanrakennustöistä aiheutuu ääntä, mutta onneksi haitta on väliaikainen. 

Valokuituverkko rakennetaan yhtenä kokonaisuutena, ja vaikka emme tekisi lähistölläsi töitä, työt etenevät toisaalla. Runkoverkon kaivuutyöt kestävät viikkoja verkkoalueen koon mukaan. 

Valokuituprojektin aikatauluun vaikuttavat monet tekijät, kuten sääolosuhteet, vuodenaika ja tarvittavat luvat, joita haetaan kunnilta. Valokuidun toimitusaika voi vaihdella eri urakoissa, ja tyypillisesti rakentaminen kestää useita kuukausia.  

Talvella kaivuutyöt saattavat viivästyä tai ne voidaan joutua siirtämään kevääseen, kun maa on jälleen sula. 

4. Valokuitu­yhteytesi kytketään päälle 

Kun kaivuutyöt on tehty ja valokuidun jakokaapit asennettu kaduille, työt ovat loppusuoralla. Aloitamme yhteyksien käyttöönotot. Valokuidut puhalletaan aikaisemmin asennettuihin putkiin. Ulkojatkoskotelolla kuidut hitsataan, mikä käy nopeasti ja äänettömästi. 

Tiedot päivittyvät järjestelmiimme viimeistään viikossa, ja sitten valokuitu on valmis vastaanottamaan tietoliikennettä.

Kun yhteytesi on toiminnassa, saat tekstiviestin, jossa kerrotaan laajakaista- ja muiden lisäpalveluiden tilauksen olevan mahdollista.

5. Tilaa netti ja nauti valokuidun nopeudesta! 

Nyt on sinun tärkein tehtäväsi: Tilaa nettiliittymä! Pääset nauttimaan häiriöttömistä sarjamaratoneista, peli-illoista ja kaikesta muusta vauhdikkaasta netin käytöstä. Tutustu verkkomme monipuoliseen palvelutarjontaan täällä ja valitse juuri teidän käyttöönne sopiva liittymä kymmenistä vaihtoehdoista.  

6. Rakentamisen jälkityöt

Usein saat kuidun käyttöösi jo ennen kuin olemme ehtineet tehdä rakentamisen jälkityöt alueellasi. 

Teemme kaikki jälkityöt koko alueelle sitten, kun kaikki rakentamisen työt on tehty. Jälkitöihin kuuluvat muun muassa alueiden multaukset ja nurmetukset, kaivuualueiden päällystykset, kuten asfaltointi ja tien tasoitus, siirrettyjen istutusten palautus paikoilleen, leikatun asfaltin kierrätys, rakennusmateriaalien ja työkalujen poisvienti sekä rakentamisen jälkien siistiminen.

Rakentaessa teemme usein ajoväylille väliaikaisia päällystyksiä, jotta liikkuminen on turvallista työmaa-alueillamme. Väliaikaisen asfaltin tunnistaa sen pehmeydestä ja pinnan röpelöisyydestä. Kun tilalle tehdään kunnon asfaltti, vanhat asfalttipalat viedään samalla uusiokäyttöön.

Luovutamme alueen kunnalle sitten, kun kaikki työt on tehty. Harvoissa tapauksissa kunta saattaa hoitaa itse alueen jälkityöt.

Vuodenaika vaikuttaa aina jälkitöiden tekemisen ajankohtaan. Mikäli työt jäisivät talven takia kesken, tulemme hoitamaan ne seuraavalla rakentamiskaudella kuntoon.