Valokuidun rakentamisen jäljet siistitään

Näin valokuitu rakenne­taan kotiisi

Kategoriassa Rakentaminen

Mietitkö, mitä käy kukkapenkeille ja pihalaatoille? Ei hätää, sillä kaivuutapoja on monenlaisia. Näin valokuitukaapeli tulee kotiisi.

1. Valokuidun rakenta­minen alkaa, ja tapaat kuitu­suunnittelijan kotonasi

Ennen kuin aloitamme valokuidun rakentamisen, tulemme suunnittelemaan, miten valokuituliittymä kannattaa pihallasi toteuttaa. Sitä varten sovimme kanssasi suunnittelukäynnin. Pääset katsomaan yhdessä kuitusuunnittelijamme kanssa, miten valokuitu kannattaa tontillasi rakentaa ja mihin valokuitupäätelaite asennetaan kotonasi.

Pihoja on monenlaisia, mutta niin on onneksi kaivuutapojakin. Pyrimme aina kaivamaan juuri sinun pihasi ehdoilla. Valokuitukaapeli vedetään kotiisi sopivinta reittiä niin, että kaivuutöistä koituu pihallesi mahdollisimman vähän haittaa. Vältämme koskemasta asfalttiin, pihalaatoituksiin ja istutuksiin. Usein ne onkin mahdollista kiertää. Jos vaikkapa laattoja on irrotettava, asennamme ne takaisin paikoilleen.

Suunnittelukäynnillä katsotaan kaivuureitin lisäksi paikka valokuitupäätelaitteelle. Päätelaite tarvitsee sähkövirtaa, joten pistorasian on oltava lähellä. Uudemmissa taloissa laite asennetaan usein tekniseen tilaan, josta datakaapelit jo valmiiksi lähtevät kodin eri huoneisiin. Jos datakaapelointia ei kotonasi ole, kannattaa valita paikka, jossa netille on suurin tarve – esimerkiksi tv:n tai pelikonsolin lähettyvillä.

Parhaan ratkaisun löytämisessä apunasi on kuitusuunnittelija: hän osaa neuvoa juuri sinun kodillesi ja pihallesi fiksuimmat toteutustavat.

2. Valokuitu kaivetaan pihallesi

Suunnittelun jälkeen alkavat valokuitukaapelien kaivuutyöt. Rakentajamme ottavat sinuun yhteyttä ja sopivat kanssasi ajankohdan, jolloin työt hoidetaan. Voit päättää̈ itse, haluatko olla kotona, kun pihallasi kaivetaan. Kotona olemisessa on se etu, että voit käydä kaivuujäljet kaivajan kanssa läpi heti työn valmistuttua.

Kaivamme tonttisi reunalta talon ulkoseinustalle kapean uran, jonka pohjalle asetamme putken valokuitua varten. Sen jälkeen täytämme uran ja siistimme kaivuun jäljet. Menee toki silti tovi, että pihasi palautuu ennalleen. Anna pihasi luonnolle siis hetki aikaa.

Valokuitukaapelin sijainti tontillasi kannattaa dokumentoida tarkasti siltä varalta, että joudut myöhemmin tekemään alueella muita rakennustöitä.

Rakentamisen aikana sinua auttaa asiakaspalvelumme, joka on apunasi kaikissa valokuidun rakentamiseen, asennukseen ja aikatauluihin liittyvissä asioissa.

Valokuitunen tarjoaa asiakkaalle oppaan valokuituliittymän käyttöönottoon.

3. Valokuitu­yhteytesi kytketään päälle

Kun valokuidun toimitus on niin pitkällä, että koittaa liittymäsi käyttöönoton aika, asentaja tulee käymään kotonasi etukäteen sovittuna ajankohtana. Asentaja kytkee valokuitupäätelaitteen toimintakuntoon ja tarkastaa, että sen valot vilkkuvat ja yhteys toimii. Saat samalla käyttöopastuksen.

Sitten onkin jäljellä enää liittymän toimituksen hyväksyminen. Kun se on tehty, meidän osuutemme eli valokuituliittymän toimittaminen kotiisi on valmis.

Kotonasi kaikki hauskuus kuitenkin vasta alkaa. Sarjamaratonit, peli-illat ja kaikki muu netin käyttö pääsee vauhtiin, kun olet tilannut haluamasi laajakaistapalvelut.

Pääset tutustumaan verkkomme palveluntarjoajiin ja valitsemaan käyttöösi sopivan laajakaistan kotiin täällä.