Miten valita oikea nettiyhteyden nopeus? Tällä nyrkkisäännöllä valitset oikean nopeuden etkä maksa turhasta

Kategoriassa Valokuitunen, Vapaa valokuitu

Mikä on riittävä nettiyhteyden nopeus kotona, kun käytössä on valokuituyhteys? Millä nopeudella pärjäilee, ja millä puolestaan hommat hoituvat sulavasti? Nappaa tästä vinkit riittävän nettiyhteyden valitsemiseen.

Nettiyhteyden valinnassa pääsääntö on tämä: Yhden tai kahden hengen taloudessa etätyöt hoituvat hyvin palveluntarjoajan hitaimmalla eli yleensä 100-megaisella yhteydellä. Jos nettiä käyttää useampi henkilö ja käytössä on lukuisia laitteita, täytyy yhteyden yleensä olla 200 megaa tai yli.

– Kun kaksi ihmistä on Teams-palaverissa, kolmas katsoo elokuvaa, neljäs pelaa ja kaikilla on älypuhelimet, täytyy nopeuden olla vähintään 200-megainen. Näin varmistetaan toimiva yhteys kaikille laitteille. Olennaista ei kuitenkaan ole käyttäjien määrä vaan ladattavan tiedon määrä: mitä vaativampia ohjelmia tietokoneella on käytössä, sitä korkeampi kaistaleveyden on oltava, Gigantin myyntipäällikkö Sami Kinnunen sanoo.

Kinnusen mukaan suomalaiset usein aliarvioivat kotiverkossa olevan laitteiden määrän. Nelihenkisessä perheessä verkossa voi hänen mukaansa olla helposti 20 laitetta: kaikkien puhelimet ja tietokoneet, kaikki televisiot sekä iPad tai muu tablettilaite. Lisäksi verkossa voivat olla älypalovaroitin, -valot, -turvalukko ja -turvakamera – ja kaiken kukkuraksi vielä pari nykyaikaista kodinkonetta.

– Ne kaikki tarvitsevat verkkoa ja kuormittavat nettiyhteyttä osaltaan. Tällaisissa tilanteissa nettiyhteyden nopeuteen kannattaa ehdottomasi satsata, jotta arki on sujuvaa, Kinnunen vinkkaa.



tyttö kuulokkeet päässä kuuntelee musiikkia

Valokuitu tarjoaa vakaan verkkoyhteyden

Kun verkon yli käsitellään raskaita tiedostoja tai samassa verkossa on isompi yhteisö, tarvitaan vähintään 500-megainen yhteys. Tämä koskee esimerkiksi yrityksiä ja vaikka yhteen kokoontuvia pelaajia. Kinnusen mukaan nämä henkilöt yleensä tietävät ison tarpeensa, joten he osaavat pyytää nopeampaa nettiyhteyttä.

Kinnusen mukaan on hyvä muistaa, että oikea valokuituverkon rakentaja ja palveluntarjoaja valitsemalla voidaan saada vakaa, häiriötön ja nopeudeltaan tilatun mukainen verkkoyhteys. Valokuitu valitsemalla voidaan saada parhaimmillaan symmetrinen yhteys, jolloin esimerkiksi 200-megaisessa yhteydessä nopeus on 200 megaa molempiin suuntiin eli tietoa vastaanotettaessa ja lähetettäessä.

– Mobiiliyhteys ei ole tasalaatuinen vaan yhteyden vaihteluväli on iso: tilattu nopeus on maksiminopeus, mutta todellinen nopeus vaihtelee päivän aikana. Siihen vaikuttavat muun muassa samassa verkossa olevat käyttäjät, eli isompi määrä verkon käyttäjiä aiheuttaa sen tökkimistä, Kinnunen sanoo.

Nettiyhteyden todellinen nopeus on helppo tarkistaa joko oman operaattorin testillä tai esimerkiksi Speedtest-nimisellä sivustolla. Yhteyden hidastellessa voi nopeasti selvittää, onko ongelma verkossa vai esimerkiksi laitteessa.


Liian nopea yhteys on turha kulu

Myös Valokuitunen suosittelee valitsemaan nettiyhteyden nopeuden oman tarpeen mukaan. Jos valitsee liian nopean yhteyden, tulee maksettua turhasta.

– Kuluttajille mainostetaan valtavan nopeita yhteyksiä, mutta korkean nopeuden myötä tulee myös korkea hinta. Kuluttajat valitsevat monesti mahdollisimman suuren nopeuden, jotta nettiyhteys ei varmasti tökkisi. Todellisuudessa siinä saattaa vain maksaa melko paljon turhasta, sanoo Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.

Heikosta nettiyhteydestä suomalaisilla on valitettavasti paljon kokemusta, kun esimerkiksi mobiiliyhteyttä käytettäessä nettiyhteyden laatu usein heittelee. Valokuituyhteyttä käytettäessä tätä ongelmaa ei ole, vaan valokuitu tarjoaa tasalaatuisen verkkoyhteyden.

– Kuidun tasalaatuisuuden vuoksi 100-megainen valokuituyhteys on monelle kotitaloudelle varsin riittävä, Kaunisto sanoo.

On tärkeää muistaa, että kun valokuitu toteutetaan avoimessa verkossa, nettiyhteyden palveluntarjoajan ja nopeuden voi vaihtaa esimerkiksi oman elämäntilanteen muuttuessa.

– Moni kuituverkon rakentaja vaatii, että asiakas sitoutuu jo kuidun tilaushetkellä valitsemaan ja tilaamaan laajakaistan nopeuksineen. Tällöin tilataan lukitulla hinnalla jotakin, jota pääsee testaamaan ja käyttämään vasta parin vuoden kuluttua, Kaunisto harmittelee.

Valokuitusen tarjoamassa avoimessa verkossa laajakaistaa ei tarvitse tilata ennen kuin kuituyhteys on rakennettu. Sen jälkeen voi kartoittaa, mistä saa parhaimman tarjouksen laajakaistapalvelusta ja testata, millainen nopeus toimii parhaiten omassa kotitaloudessa. Lisäksi palveluntarjoajan voi vaihtaa milloin vain.

Gigantin Kinnunen muistuttaa, kuinka valokuitu tarjoaa parhaat edellytykset toimivalle verkkoyhteydelle nyt ja tulevaisuudessa.

– Jos tulevaisuudessa tapahtuvien teknologiamuutosten vuoksi tarvitaankin vaikkapa kymmenen kertaa nopeampi verkkoyhteys, valokuidun myötä se on mahdollista, Kinnunen vinkkaa.


Näin rakennat vahvan sisäverkon kotiisi:

1. Hanki yksi tai useampi Mesh-yksikkö. Oikea määrä riippuu kodin koosta: yksi riittää kompaktissa yksikerroksisessa asunnossa, mutta kiviseinäisessä useampikerroksisessa talossa tarvitaan oma reititin jokaiseen asuinkerrokseen.

2. Lataa tukiasemien valmistajan sovellus ja yhdistä yksiköt toisiinsa.

3. Tee yhdestä Mesh-yksiköstä pääreititin. Sijoita loput yksiköt verkkovirtaan eri puolilla kotia. Näin kaikki yksiköt tunnistavat toisensa ja muodostavat yhdessä sisäverkon kotiisi.

4. Nauti sulavasta, vakaasta ja katkeilemattomasta yhteydestä.

Vinkit: Sami Kinnunen / Gigantti

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus

*Tekemällä saatavuushaun hyväksyt, että tietosi lähetetään Valokuituselle.
Huom. Saatavuuden tarkistaminen ja yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.