Espoolainen Huttusten perhe: ”Takuuvarma valokuitu mahdollistaa myös etätyöt”

Kategoriassa Asiakastarina

Huttuset muuttivat uuteen kotiin, jossa oli kyllä sähköauton latauspistoke, mutta ei toimivaa nettiyhteyttä. Arki osoitti äkkiä, että valokuidun mahdollistama netin nopeus tulee tarpeeseen viisihenkiselle perheelle.

Espoon Lippajärvellä valo tulvii sisään valkoisen paritalon ikkunoista. Viisihenkinen Huttusten perhe muutti vastarakennettuun kotiinsa pari vuotta sitten.

Samassa pihapiirissä asuu kolme muutakin perhettä. Modernit tiilitalot pitävät sisällään kaikki nykyajan mukavuudet – parkkipaikalta löytyy jopa sähköauton latauspistoke.

Perhe ihastui tulevaan kotiinsa ensisilmäyksellä. Oli kuitenkin yksi asia, jota he eivät ostovaiheessa osanneet ottaa huomioon: huonosti toimivaa internetyhteyttä.

”Emme ymmärtäneet ajatellakaan asiaa, koska kyseessä oli uusi talo, jossa kaikki oli tehty viimeisen päälle”, isä Matti Huttunen sanoo.

4G:n ruuhka-ajat tulivat tutuiksi

Lippajärvellä näkee vuoron perään Peppi Pitkätossu -henkisiä rintamamiestaloja ja uusia, moderneja omakoti- ja paritaloja.

Huttusten kodin olohuoneesta avautuu näkymä pihalle, jossa trampoliini on kovassa käytössä. Äiti Katri Huttunen häärää keittiössä, kun lapset Seela, 8, Tilda, 6, ja Tomas, 3, leikkivät katetulla terassilla.

Katrin mukaan heille selvisi pian muuton jälkeen, että talossa ei ollut lainkaan kiinteää nettiyhteyttä. Varsinkin iltaisin 4G-mobiiliverkon kenttää oli lähes mahdoton löytää.

”Muutkin alueen asukkaat valittivat, että ruuhka-aikoina yhteys pätki. Kun yritimme katsoa suoratoistopalvelusta elokuvia tai sarjoja, kuva jumitti paikoillaan. Myös puhelimen nettiyhteys oli kehno.”

Eräänä iltana Huttusten ovikello soi, ja oven takana seisoi kuitulähettiläs. Hän oli paikallinen asukas, joka kiersi kyselemässä naapureidensa kiinnostusta hankkia nopeampi ja sujuvampi internetyhteys. Nettiongelmiin liittyvää keskustelua käytiin myös alueen Facebook-ryhmässä.

Elettiin alkusyksyä, ja tuolloin Huttuset olivat kiristelleet pätkivän nettiyhteytensä kanssa yli puoli vuotta.

Valokuidulla netin nopeus riittää viisihenkisen Huttusten perheen käyttöön.

Valokuitu suoraan sisätiloihin

Huttuset olivat kuulleet valokuidusta, mutta he olivat kuvitelleet, että 4G-mobiiliverkolla pärjäisi.

”Ajattelin, että kun tukiasemaa ruuvaa vähän kovemmalle, asia ratkeaa sillä. Ei se ollutkaan niin yksinkertaista. Suunnittelin jo oman reitittimen rakentamista”, Matti naurahtaa.

Lippajärveltä löytyi onneksi riittävästi porukkaa, joka halusi tilata kotiinsa valokuidun. Rakennustyöt alkoivat naapurustossa alkukeväästä, ja pari kuukautta myöhemmin valokuituyhteys vedettiin myös Huttusten taloon.

Matti esittelee perheen kodinhoitohuoneessa sijaitsevaa sähkökaappia, johon valokuitupäätelaite asennettiin. Päätelaitteesta nettiyhteys kulkee olohuoneessa olevaan reitittimeen ja siitä langattomasti talon kaikkiin huoneisiin.

Valokuitu toi Matti Huttuselle varmuuden siitä, että etätöiden tekeminen onnistuu ja netin nopeus riittää aina – käytti hän tulevaisuudessa sitten mitä tahansa uusia työkaluja tai ohjelmia.

Valokuitu mahdollistaa etätyöt

Nykyarjessa datankäyttö lisääntyy kuin huomaamatta: laitteiden määrä kasvaa, yhä useammat arkiset palvelut siirtyvät verkkoon ja television ja videoiden kuvanlaatu paranee. Tämä tarkoittaa, että nykyisten nettiyhteyksien rajat tulevat ennen pitkää monessa kodissa vastaan.

Matti Huttusen mukaan internetin merkityksen arkielämässä ymmärtää vasta, kun verkkoyhteys ei enää toimikaan riittävän hyvin.

”Meille ei tule lehtiä, vaan luemme sanomalehdet tabletista. Ilmoitamme lapset harrastuksiin ja hoidamme koulun hallinto-ohjelman Wilman merkinnät netissä sekä teemme paljon verkko-ostoksia.”

Sujuva nettiyhteys mahdollistaa projektipäällikkönä työskentelevälle Matille pian myös etätyöskentelyn, kun lasten kanssa kotona ollut Katri palaa opettajan työhönsä ja talo tyhjenee päivisin.

Aiemmin etätyöt eivät olisi edes onnistuneet, sillä netin nopeus ei ollut riittävä.

”Yritin ottaa työpaikan verkkoympäristöön VPN-yhteyden, ei toiminut. Yritin chatata koodareidemme kanssa tai käyttää työkalujamme, mikään ei toiminut. Aika äkkiä huomasi, että toimistotyöläisellä kaikki tapahtuu netin yli.”

Kolmevuotias Tomas kiipeää isänsä syliin ja kysyy isosiskolta, voiko tämä tulla rakentamaan leikkiautojonoa. Toimivasta yhteydestä on iloa myös lapsille, jotka tykkäävät katsoa Pikku Kakkosensa Yle Areenasta.

”Tulevaisuudessa myös lasten koulutehtäviä on varmasti nettisivujen takana”, Matti lisää.

Takuuvarma valokuitu nostaa asunnon arvoa

Valokuituyhteys oli Huttusten mielestä hyvä hankinta. Se nostaa myös talon arvoa.

”Jos myöhemmin myymme asuntomme, on valokuitu selkeä myyntivaltti”, Matti toteaa.

Perheenisä on pohtinut valokuitua myös älykodin näkökulmasta. Tulevaisuudessa netin kautta ohjattavat kodin älylaitteet, kuten jääkaapit ja hälytysjärjestelmät, yleistyvät vauhdilla. Kaistaa tarvitaan koko ajan lisää.

”Kodin turvajärjestelmät toimivat jo nyt mobiilisovelluksilla.”

Perheen lapset ovat saaneet leikkiautojonon valmiiksi, ja Katri Huttunen patistelee jälkikasvunsa vielä ulos touhuamaan. Lasten lempipuuhaa on piirrellä pihalla eri värisillä katuliiduilla. Ulkona on myös naapuri lapsineen. Paritalojen pihamaalla on mukava viettää aikaa useammankin perheen kesken.

Enää ei naapureiden puheenaiheena kuitenkaan ole pätkivä netti.