Näin valmistaudut kuituasentajan käyntiin

Kategoriassa Rakentaminen

Valokuidun rakentaminen kiinteistölläsi alkaa kuituasentajan käynnillä, varaamme ajan kanssasi käyntiä varten. Suunnittelu- ja asennuskäynnillä katsot yhdessä asiantuntijamme kanssa, mihin kuitu sijoitetaan kiinteistösi alueella ja mihin valokuitupäätelaite kodissasi asennetaan.

Pian rakentamispäätöksen saatuasi valokuidun rakennustyöt alkavat, kun asentajamme tulee luoksesi suunnittelu- ja asennuskäynnille. Varaamme ajan tätä käyntiä varten kanssasi aina etukäteen. Teemme sekä ajanvaraukset että suunnittelu- ja asennuskäynnit pääasiassa arkisin. Suunnittelu- ja asennuskäynnillä käymme kanssasi läpi rakentamisen käytännön asiat sekä suunnittelemme parhaan reitin valokuidullesi ja asennamme kotiisi valokuitupäätelaitteen.

Kun selvität muutamia asioita etukäteen, saamme yhdellä kertaa kaikki asiat hoidettua. Kokosimme vinkit, miten sinun kannattaa valmistautua asentajan käyntiä varten. Lue tästä, kuinka valokuitu rakennetaan kotiisi.

Nämä asiat sinun on hyvä selvittää ennen kuituasentajan käyntiä:

  • päätösvalta kiinteistön asioissa eli nimenkirjoitusoikeus
  • olemassa olevien varausputkien sekä sähkö-, vesi- ja viemäriputkien sijainnit
  • pihan laatoitukset, asfaltti ja istutukset
  • päätelaitteen sijainti kodissasi
  • kaivuutöiden tekeminen itse

1. Kenellä on oikeus päättää kiinteistön asioista?

Kuitusuunnittelu- ja asennuskäynnillä tehdään ja hyväksytään suunnitelma valokuidun rakentamiseksi kotiisi sekä asennetaan valokuitupäätelaite. Siksi paikalla tulisi olla sellaisen henkilön, jolla on oikeus päättää kiinteistöä koskevista asioista.

Jos et itse ole kiinteistösi omistaja, tarvitset valtakirjan valokuidun rakentamista varten kiinteistön omistajalta tai sen edustajalta (esim. isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja). Hallinnanjaollisessa tontissa lupa tarvitaan myös muilta osapuolilta. Huolehdithan, että sinulla on tarvittavat valtakirjat valmiina, kun asentajamme tulee. Näin työt saadaan jouhevasti etenemään.

2. Selvitä olemassa olevien varausputkien sijainnit

Mikäli tontillasi on valmiina varaus- tai suojaputkia, valokuidun asennuksessa voidaan mahdollisesti hyödyntää niitä asentamalla valokuitukaapelin tarvitsema mikrokanavaputki näihin putkiin. Jos haluat, että kartoitamme putkien hyödyntämistä, selvitäthän meille putkien päiden sijainnit.

Aina tontillasi olevia putkia ei ole mahdollista hyödyntää niiden sijainnin tai tyypin vuoksi. Jos putkien käyttämisen ehdot täyttyvät, asentajamme vahvistaa sen. Teemme varmuudeksi kuitenkin aina myös kaivuusuunnitelman tontillesi.

Valmiiden varausputkien hyödyntäminen ei oikeuta alennukseen valokuitutilauksestasi.

3. Missä sähkö-, vesi- ja viemäriputket sijaitsevat?

Selvitäthän etukäteen mahdollisimman tarkasti, missä kiinteistösi tai tonttisi infra, kuten sähkö-, vesi- ja viemäriputket sijaitsevat. Kerro kuituasentajallemme näistä tiedoista, jotta emme vahingossa vahingoita niitä.

4. Pihan asfaltti, laatoitukset ja kukat

Jos sinulla on erityisiä toiveita kuidun reitille pihallasi, keskustele niistä asentajamme kanssa. Reitti suunnitellaan aina niin, että pihaa vahingoitetaan mahdollisimman vähän. Lähtökohtaisesti emme riko asfalttia ja kierrämme kukkaistutukset, jos vain suinkin mahdollista. Jos näitä ei voida välttää, teemme kaikki pihan entisöintityöt puolestasi: asfaltoimme, laatoitamme ja istutamme kukat. Jätämme pihan aina siihen kuntoon kuin se oli työt aloittaessamme!

5. Haluaisitko tehdä tonttityöt itse?

Tietyissä tapauksissa on myös mahdollista tehdä mikrokanavaputken kaivuu ja asennus itse. Jos haluat huolehtia töistä itse, muistitko kertoa siitä meille tilausta tehdessäsi? Jos et, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Asentajamme tuo mukanaan asennuksessa tarvitsemasi tarvikkeet sekä ohjeistaa valokuituputken asennuksessa sekä sopii aikataulun, mihin mennessä työt osaltasi tulee olla tehtyinä.

Tutustu tästä löytyvään kaivuuohjeeseen, johon olemme koonneet vinkit sujuviin kaivuutöihin.

6. Mihin valokuitupäätelaite asennetaan kodissasi?

Mieti jo valmiiksi, mihin valokuitupäätelaitteen voisi kodissasi sijoittaa ja tee siihen jo valmiiksi tilaa asentajan työskentelylle. Laite kannattaa asentaa paikkaan, josta sitä ei tarvitse myöhemmin siirtää esimerkiksi huonekalujen järjestyksen vaihtamisen tai remontin takia. Sisällä oleva päätelaite tulisi asentaa mahdollisimman lähelle sitä kohtaa ulkoseinässä, jossa vastinkappale sijaitsee. Toimiakseen valokuitupäätelaite tarvitsee sähköä eli pistorasian tulisi olla lähettyvillä.

Pääsääntöisesti asennamme laitteen kotisi tekniseen tilaan, jos sellainen löytyy. Kun olette yhdessä asentajan kanssa katsoneet sopivan paikan päätelaitteelle, asentajamme asentaa laitteen saman tien. Siirräthän jo etukäteen tavarat ja huonekalut pois tieltä, jotta asentajalla on tilaa työskennellä. Jätäthän laitteeseen asennuksen jälkeen sähköt päälle ja sen kytkimen ON-asentoon, jotta yhteyden kytkentä aikanaan onnistuu. Laitteen sähkönkulutus on lähes mitätön – alle pari euroa vuodessa.

Nyt työt sisätiloissa ovat valmiita, eikä meidän tarvitse enää käydä toista kertaa kotonasi sisällä. Voit odotella rauhassa ulkotöiden ja kadulla tehtävien töiden valmistumista.