Valokuitunen hoitaa valokuidun kaivuutyöt pihallesi ja siistii työn jäljet.

Haluatko tarttua lapion varteen?

Kategoriassa Rakentaminen

Tiesitkö, että voit myös osallistua urakkaan ja säästää satasia?

Jos teet kaivannon pihallesi itse ja laitat mikrokanavaputken kaivantoon, säästät satasia. Me teemme lopullisen valokuidun asennuksen pihalle kaivamaasi putkeen ja hoidamme muut asennukset kotonasi. Sen jälkeen pääset nauttimaan ikiomasta kaistastasi! Jos haluat ryhtyä kaivuuhommiin, kerro se meille valokuituliittymää tilatessasi.

Kun rakentaminen lähestyy, suunnittelijamme sopii kanssasi ajan ja tulee pihallesi. Te katsotte yhdessä tarkan kaivuukohdan ja saat suunnittelijalta selkeät ohjeet myös kirjallisesti kuvien kera. Ja eikun lapiohommiin! Lataa esite tästä.

Usein kysytyt kysymykset

Jos haluan kaivaa itse valokuidun pihalleni, mitkä asiat ovat minun vastuullani?

Sinun vastuullasi on kaivaminen sovittuun paikkaan, mikroputken kunnosta huolehtiminen, putken asentaminen kaivantoon, kaivannon peittäminen sekä työn dokumentointi valokuvaamalla ohjeiden mukaisesti. Saat meiltä myös selkeät asennusohjeet, joissa käymme läpi kaivuuohjeet.

Kuinka paljon voin säästää rahaa, jos kaivan itse?

Kaivamalla itse voit säästää muutamia satasia.

Kuinka paljon minulla on aikaa omille kaivuutöilleni?

Ennen kaivuutöiden aloittamista suunnittelijamme varaa kanssasi ajan tonttisuunnittelua varten. Suunnittelijan käynnin jälkeen sinulla on 3 viikkoa aikaa kaivuutyölle.

Mitä jos muutan mieleni enkä halua tai ehdi kaivaa kaivuuojaa valokuidulle?

Ilmoita siitä viipymättä Valokuituselle. Valokuitusen omat kaivajat hoitavat silloin kaivuun.

Mistä tiedän mihin kaivan?

Kun Valokuitusen suunnittelija tulee pihallesi, sovitte, mihin kohtaan kaivanto tehdään. Suunnittelija merkitsee liittymäkohdan merkkitikulla kiinteistön rajalle ja neuvoo sinua kaikissa yksityiskohdissa.

Kuinka syvälle valokuidun kaivuuoja tulisi kaivaa ja kuinka leveä kaivuu on?

Kaivuuojan syvyys on vähintään 30 senttimetriä. Leveys ei ole merkittävä. Riittää kun leveys on sellainen, että kaivuutyösi onnistuu siten, että ojanpohjasta tulee tasainen.

Miten kaivan aidan alta?

Todennäköisesti sinun ei tarvitse purkaa mitään, vaan voit tehdä kaivuuojan lapiolla aidan alta.

Miten sovimme kaivuukohdista?

Valokuitusen suunnittelija sopii suunnitteluajan kanssasi ja tulee katsomaan kaivuukohdan. Sovitte, mihin kohtaan kaivanto tehdään.

Pitääkö minun tehdä taloon reikä?

Ei tarvitse. Valokuitusen asentajat hoitavat valokuidun tuomisen talon sisälle.

Pitääkö kaivamani putki suojata vielä jotenkin?

Kyllä. Kun olet asentanut mikrokanavaputken ja keltaisen varoitusnauhan putken päälle, suojaa putki kivettömällä maa-aineksella, esimerkiksi hiekalla. Myös kaivannon pohjalle levitetään tasainen kerros hiekkaa. Kun olet peittänyt putken hiekkakerroksella, voit täyttää kaivannon karkeammalla maa-aineksella. Huolehdi, ettei putken alle eikä päälle tule isoja kiviä, jotka voisivat aiheuttaa painaumia. Hiekkaa tarvitset myös saviseen ja hyvin multaiseen maahan routimisen varalta.

Paljonko pitää jättää kytkentävaraan kaivannon päihin?

Molempiin päihin jätetään 2 metriä kytkentävaraa.

Haluaisin vetää mikrokanavaputken paikoilleen. Mikä on mikrokanavaputken suurin sallittu vetolujuus?

Mikrokanavaputkea vedettäessä on varmistuttava, ettei mikrokanavaan kohdistuva vetokuormitus ylitä suurinta sallittua vetolujuutta. Vetämiseen ei saa käyttää vinssiä tai ajoneuvoa. Mikrokanavaputken suurin sallittu vetolujuus on 500N (noin 52 kg).