Valokuitunen hoitaa valokuidun kaivuutyöt pihallesi ja siistii työn jäljet.

Haluatko tarttua lapion varteen?

Kategoriassa Rakentaminen

Säästä satasia ja kaiva itse valokuitu pihallesi. Valokuitunen tuo kotiisi maailman parhaan tietoliikenneyhteyden nyt ja tulevaisuudessa. Suunnittelemme kanssasi valokuidulle sopivan reitin pihallasi.

Tiesitkö, että voit myös osallistua urakkaan ja säästää satasia?

Jos teet kaivannon pihallesi itse ja laitat mikrokanavaputken kaivantoon, säästät satasia. Me teemme lopullisen valokuidun asennuksen pihalle kaivamaasi putkeen ja hoidamme muut asennukset kotonasi. Sen jälkeen pääset nauttimaan ikiomasta kaistastasi! Jos haluat ryhtyä kaivuuhommiin, kerro se meille valokuituliittymää tilatessasi.

Kun rakentaminen lähestyy, suunnittelijamme sopii kanssasi ajan ja tulee pihallesi. Te katsotte yhdessä tarkan kaivuukohdan ja saat suunnittelijalta selkeät ohjeet myös kirjallisesti kuvien kera. Ja eikun lapiohommiin! Lataa esite tästä.

3. Valitse wifi aina kun mahdollista

Suurin sähkönkulutus syntyy kodin laitteiden sijaan verkon rakenteesta kodin ulkopuolella. Kulutus riippuu palvelinsalien sijainnista, energiatehokkuudesta sekä tavasta, jolla tieto siirretään kuluttajan käyttöön.

Itse emme voi vaikuttaa palvelinten sijaintiin tai kuinka monen palvelimen kautta video kulkeutuu omalle ruudulle, mutta tiedonsiirron väylän voi valita: ympäristöystävällisin vaihtoehto on käyttää laitteita valokuituverkkoon kytketyn wifin kautta.

Wifi on verkossa viihtyvän paras ja yksinkertaisin ilmastoteko. Tarkista kuitenkin ensin, että kotonasi ei käytetä 4G-reititintä wifiin siirtymisessä. Wifi-tukiasema valokuituverkossa on huomattavasti energia- ja ilmastoystävällisempi ratkaisu kuin 4G-reitittimen käyttö wifiin siirtymisessä.

Monet toimijat ja julkiset tilat tarjoavat myös wifi-verkon asiakkaidensa ja vierailijoidensa käyttöön. Jos siis viivyt pidempään esim. ravintolassa, seminaarikeskuksessa, lentokentällä tai junassa, kannattaa selvittää avoimeen wifiin liittymisen mahdollisuus.

4. Pienet valinnat arjessasi

Pienilläkin valinnoilla on merkitystä kokonaiskuvassa. Maailmassa tehdään joka sekunti 90 000 Google-hakua, joista jokainen koukkaa vastauksia noutaessaan 2 400 kilometrin kierroksen palvelinkeskukseen ja takaisin. Yksi haku käyttää noin tuhatta tietokonetta ja kuluttaa sähköä tunnin ajan palavan energiansäästölampun verran.

Voit myös tehdä pikkuruisen ympäristöteon, jos jätät turhat sähköpostiviestit lähettämättä ja pidät liitteiden määrän minimissä. Jos vuoden ajan lähettäisit joka päivä 20 sähköpostiviestiä, hiilidioksidipäästöjä kertyy saman verran kuin 1 000 kilometrin automatkalla.

Lähteinä artikkelissa myös:

Infographic: The Carbon Footprint of the Internet

ICT-ala, ilmasto ja ympäristö: ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategiaa valmistelevan työryhmän väliraportti

Climate Crisis: The unsustainable use of online video

Helsingin Sanomat: Mikä on verkkovideon katselemisen hiilijalanjälki?

Internet live stats

Do I emit CO2 when I surf the internet