Näin rakennat hyvän sisäverkon kotiisi

Kategoriassa Kodin digiarki, Valokuitunen

Kodin sisäverkon täytyy olla kunnossa, jotta valokuidusta saa kaiken irti. Valokuitusen ja Gigantin asiantuntijat antavat ohjeet vahvan sisäverkon rakentamiseen.

Netti katki – taas! Jos sinunkin verkkoyhteytesi katkeilee, niin tiedoksi: et ole yksin. Valokuitusen YouGov Finlandilla toukokuussa 2023 teettämässä tutkimuksessa selvisi, että peräti joka kolmannen suomalaisen nettiyhteys pätkii tai hidastelee vähintään viikoittain.

Tutkimuksen mukaan verkko-ongelmia on vähiten valokuituyhteyttä käyttävillä suomalaisilla. Tulos ei yllätä, sillä valokuidun avulla saadaan tasainen ja nopea verkkoyhteys. Verkko-ongelmia on jonkin verran kuitenkin myös valokuituun luottavilla suomalaisilla. Valokuitusen myyntipäällikkö Joonas Laras tietää syyllisen: kodin heikko sisäverkko.

– Sisäverkko on avainasemassa, jotta valokuidusta saa kaiken irti. Valokuidun avulla rakennuksen seinään asti tulee tilattu nopeus, mutta sen jälkeen yhteyden laatu jää kodin sisäverkon varaan. Jos sisäverkko ei ole kunnossa, netin nopeudesta voi pahimmassa tapauksessa pudota jopa yli puolet. Siksi sisäverkon tulee olla ajantasaisilla laitteilla varustettu ja modernisti rakennettu, ei nuijasodan aikainen, Laras sanoo.

Vahva sisäverkko verkkokaapeloinnin avulla

Valokuitunen suosittelee rakentamaan vahvan sisäverkon ensisijaisesti fyysisen verkkokaapeloinnin avulla. Kaapelointi tehdään uudiskohteisiin usein jo rakennusvaiheessa, jolloin kaapelia vedetään talon rakenteiden sisälle. Näin jokaiseen tilaan saadaan ominaisuudet vakaalle verkkoyhteydelle.

Paras lopputulos syntyy yhdistämällä fyysinen kaapelointi ja langattomat Mesh-tukiasemaverkostot.

– Fyysiseen kaapelointiin voi yhdistää langattoman reitittimen, johon puolestaan kytketään langattomasti kaikki huoneen laitteet. Monella on tietokoneet ja pelilaitteet kytkettynä fyysisesti Ethernet-kaapeliin. Lisäksi olohuoneen nurkassa voi olla langaton reititin, johon on kytketty langattomasti esimerkiksi televisio, stereot ja tabletti, Laras kuvailee mahdollisuuksia.

Vahva sisäverkko Mesh-tukiasemaverkostojen avulla

Mikäli kaapelointia ei ole talossa valmiina eikä kaapelia haluta vetää talon rakenteisiin jälkikäteen, suosittelee Valokuitunen rakentamaan langattoman sisäverkon Mesh-tukiasemaverkostojen avulla. Vanhempiin rakennuksiin on mahdollista rakentaa fyysinen kaapelointi jälkikäteen, mutta Mesh-laitteilla rakennettava sisäverkko on huomattavasti edullisempi, helpompi ja suositumpi ratkaisu.

Mesh-verkon rakentaminen on yksinkertaista, sillä laitteet on tehty hyvin fiksuiksi – vähän kuin yhdistelisi bluetooth-laitteita toisiinsa.

Gigantin myyntipäällikkö Sami Kinnunen antaa ohjeet:

1. Hanki reititin tai useampi
Pieneen kerrostaloasuntoon riittää yksi reititinyksikkö, jolla asuntoon saadaan rakennettua riittävä sisäverkko. Mikäli asunnossa on paksuja väliseiniä tai kiviseinää, jopa kolmiossa saatetaan tarvita useampi reititin – muuten signaali jää liian heikoksi.

”Isommassa omakotitalossa ja varsinkin monesta asuinkerroksesta koostuvassa kodissa tarvitaan useampi reititin. Vanhassa kolmikerroksisessa omakotitalossa tarvitaan esimerkiksi yksi yksikkö jokaiseen kerrokseen, jotta reitittimet saadaan samaan kantokenttään. Jos ei ole aivan varma, tarvitseeko yhden vai useamman reitittimen, niitä voi hankkia lisää jälkeenpäin. Mesh-yksikköjä myydään 1–3 yksikön pakettina, ja hinnat lähtevät parista sadasta eurosta”, Kinnunen kertoo.


2. Lataa sovellus ja yhdistä yksiköt toisiinsa
Aloita Mesh-tukiasemaverkoston rakentaminen lataamalla puhelimeen tukiasemien valmistajan sovellus.


3. Tee yhdestä Mesh-yksiköstä pääreititin
Liitä yksi Mesh-yksikkö modeemiin jossakin päin kotia. Näin teet siitä pääreitittimen.


4. Liitä loput yksiköt verkkovirtaan ja sisäverkko on valmis
Sijoita loput Mesh-yksiköt verkkovirtaan eri puolilla kotia. Tämän jälkeen kaikki yksiköt tunnistavat toisensa ja muodostavat yhdessä sisäverkon. Voit kokeilla ensin yhdellä yksiköllä pääyksikön lisäksi ennen useamman hankkimista.

Jos kerroksessa on useampi huone, kannattaa reititin sijoittaa mahdollisimman keskelle kerrosta. Tukiasemavalmistajan sovelluksesta voi tarkastella, millainen signaali on missäkin päin huoneistoa.

”Ja se on siinä! Mesh-tukiasemaverkoston luominen on näin yksinkertaista, sillä laitteet on ohjelmoitu niin hyvin.”


5. Luo halutessasi salasana
Sovelluksessa voit luoda verkolle salasanan. Voit myös asentaa verkon täysin salaiseksi.


6. Sijoita ulos ulkoyksiköitä
Mikäli haluat laajentaa kodin sisäverkon ulos, kannattaa sinne hankkia erillisiä ulkoyksiköitä, jotka kestävät Suomen haastavat sääolot. Ulkoyksiköiden avulla saman sisäverkon saa toimimaan vaikka laiturinnokassa.


7. Eikö onnistu? Apua on saatavilla!
Etkö saa rakennettua kodin sisäverkkoa? Älä huoli, apua on saatavilla.

”Myymälöissämme on kattava Mesh-yksikköjen valikoima ja asiantuntemusta sisäverkon rakentamiseen”, Gigantin myyntipäällikkö Sami Kinnunen lupaa.

Myös Valokuitunen tarjoaa palvelua, jossa asiakas voi tilata kotiinsa ammattilaisen rakentamaan vahvan sisäverkon. Vahvalla sisäverkolla on iso merkitys, sillä ainoastaan vakaalla sisäverkolla valokuidusta saadaan paras teho irti.