Mitä valokuidun rakentamispäätös tarkoittaa?

Kategoriassa Rakentaminen, Vapaa valokuitu

Kun olet tilannut Valokuituselta kotiisi valokuituyhteyden, ja saat valokuituyhteyden rakentamispäätöksen, tarkoittaa se aina sitä, että liittymäsi todella rakennetaan. Valokuitusen tekemään verkon rakentamispäätökseen sisältyy aina luonnostaan myös verkon investointipäätös eli rahat verkon rakentamiseen on varattu.

Valokuitusella voit aina luottaa siihen, että sinulle kerrottu valokuituliittymän rakentamispäätös sitoo Valokuitusta, ja Valokuitunen rakentaa yhteyden.

Valokuitusella verkon rakentamispäätös sisältää aina myös investointipäätöksen eli Valokuitunen on varannut rahat verkkoon, jolle on tehnyt rakentamispäätöksen. Rakentamispäätös kerrotaan asiakkaalle aina sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Vuoden 2023 aikana verkkojen rakentamispäätöksiä tehdään eri puolille Suomea arvioiden mukaan noin 350 kappaletta.

Valokuituverkon rakentaminen vaatii riittävästi tilaajia, jotta verkon rakentaminen on järkevää. Valokuitunen tekee aina kaikkensa, että kaikki myydyt tilaukset myös rakennettaisiin.

– Rakennamme reilusti yli 90 prosenttia meiltä tilatuista liittymistä. Meiltä valokuidun tilatessaan asiakas voi siis olla hyvin luottavainen, että oma liittymä toteutuu, operatiivinen johtaja Henrik Suomi kertoo.

Valokuitunen tekee verkon rakentamispäätöksen jo usein sellaiseen naapurustoon, jossa noin joka neljäs on tilannut kotiinsa yhteyden. Suunnittelussa varataan aina myös kapasiteettia laajentaa rakennuspäätösaluetta. Jos asuu lähellä rakentamisaluetta, aluetta on mahdollista laajentaa helposti.

– Rakennamme aina kuitenkin mahdollisimman monelle valmiuden liittyä verkkoon. Eli kun verkko rakennetaan, on siihen mahdollista liittyä myös jälkikäteen, Suomi jatkaa.

Mitä tapahtuu verkon rakentamispäätöksen jälkeen?

Valokuitunen suunnittelee verkkoalueita aina niin, että verkko on mahdollista rakentaa, mikäli vain kiinnostusta naapurustossa riittää tarpeeksi.

Kun päätös rakentamisesta on tehty, alkaa verkon rakentamisen yksityiskohtaisempi suunnittelu. Rakentamista edeltävää suunnittelutyötä on paljon. Suunnittelu sisältää paljon käytännön työtä: luvitusten ja sijoitussopimusten hankkimista kunnilta tai muilta alueen maanomistajilta, työmaan sekä osaavan henkilöstön ja tarvittavien koneiden aikatauluttamista. Verkkoja rakennetaan monien yhteystyökumppaneiden ja aliurakoitsijoiden kanssa. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel.

Olennainen osa suunnittelua tapahtuu myös yhteyden tilanneiden kodeissa, kun asentaja tekee suunnitelman asiakkaan pihalla siitä, mistä valokuitu vedetään ja mihin päätelaite kodissa asennetaan niin, että se on lähellä talon ulkoseinään asennettavan ulkojatkoskotelon kanssa.

Verkkoja rakennetaan pääasiassa keväällä, kesällä ja syksyllä. Kun kaikki palapelin osat on soviteltu yhteen, päästään vihdoin rakentamaan. Valokuituverkko valmistuu naapurustoon kokonaisuutena.

Kun kaikki rakentamisen työt on tehty, viimeisenä vuorossa on yhteyksien käyttöönotto. Silloin asiakkaan talon ulkoseinustalla hitsataan kuidun päät yhteen ja pian asiakas saa tekstiviestin, jossa kerrotaan, että laajakaistapalvelut ovat tilattavissa.

Sadan miljoonan investoinnit valokuituun

Valokuitunen investoi suomalaiskotien ja yritysten valokuituyhteyksiin yli sata miljoonaa vuoden 2023 aikana, minkä jälkeen Valokuitusen avoin valokuituverkko kattaa jo yli 200 000 kotitaloutta. Verkon rakentaminen on pääomia vaativaa infran rakentamista, johon Valokuitusen omistajat CapManin ja Telian ovat sitoutuneet.

– Me CapManilla haluamme panostaa kotimaisen tietoliikenneinfrastruktuurin kehittämiseen tuomalla valokuidun saataville mahdollisimman monelle kotitaloudelle. Suomalaiset tarvitsevat nopeita kiinteitä yhteyksiä, jotta pysymme ajan hermolla kiinni, kertoo Sauli Antila CapManilta.

Viisi faktaa verkon rakentamispäätöksestä

1. Valokuitunen tekee verkon rakentamispäätöksen aina mahdollisimman pian, usein jo muutamien kuukausien kuluessa asiakkaan tilauksesta, mutta aina viimeistään 12 kuukauden kuluessa tilauksesta.

2. Valokuitusen tekemä verkon rakentamispäätös sisältää aina myös investointipäätöksen eli rahoitus verkon rakentamiseen on taattu.

3. Valokuitunen rakentaa yli 90 prosenttia myymistään tilauksista, joten tilauksen tehnyt asiakas voi olla melko luottavainen siihen, että hänen liittymänsä myös rakennetaan.

4. Verkon rakentamispäätös sitoo Valokuitusta eli Valokuitunen rakentaa kaikki ne yhteydet, joille on tehnyt verkon rakentamispäätökset. Verkko rakennetaan viimeistään 24 kuukauden kuluessa tilauksesta, jos sille on tehty rakentamispäätös, usein siis jo aiemmin.

5. Rakentamispäätöksen saanut asiakas voi halutessaan vielä irrottautua tekemästään tilauksesta maksamalla rakentamispäätöksen jälkeisen peruuttamismaksun.

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus