Valokuitusen työmailla työturvallisuus on huipussaan

Asentaja asentaa valokuitua
Kategoriassa Rakentaminen, Vastuullisuus

Valokuituverkon rakentaminen tuo alueelle työmaakoneita, ja kulkureitteihin saattaa tulla lyhytkestoisia poikkeusjärjestelyjä. Valokuitunen panostaa työmaa-alueiden turvallisuuteen sekä siihen, että asukkaille aiheutuisi mahdollisimman vähän häiriötä rakentamisesta. ”Kaikkein tärkeintä on turvallisuus”, toteaa HSEQ Manager Teemu Jaakkola.

Oletko pohtinut, miten kotisi lähistöllä alkava valokuituverkon rakentaminen vaikuttaa elämääsi? Miten helposti pääset lähtemään aamulla töihin, ja onko lasten reitti työmaan ohi kouluun varmasti turvallinen?

Tässä tärkein tieto: Valokuitunen tekee kaikkensa, jotta kuituverkon rakentaminen aiheuttaisi mahdollisimman vähän häiriötä asukkaille.

Työmaiden turvallisuus on Valokuituselle ykkösasia. Siitä yhtenä todistuksena Valokuituselle myönnettiin Nolla tapaturmaa -foorumin työturvallisuuden Taso I – Maailman kärjessä -tasoluokitus. Taso on korkein mahdollinen ja sen saamisessa arvioidaan edellisen vuoden työturvallisuutta edistäviä tekijöitä. Vuonna 2023 suomalaisista työpaikoista 39 sai tämän korkeimman mahdollisen luokituksen.

– Tämä on hieno osoitus tekemästämme aktiivisesti työstä työturvallisuuden eteen. Parannamme ihmisten elämänlaatua valokuidun ja sen myötä toimivamman netin avulla. Emme missään nimessä halua, että rakentamisvaihe hankaloittaisi asukkaiden elämää. Teemme kaikkemme, jotta asukkaiden arki jatkuisi normaalisti ja turvallisesti rakentamisesta huolimatta, Valokuitusen HSEQ Manager Teemu Jaakkola sanoo.

Tiedotusta suorapostituskirjein ja kyltein

Kun Valokuitunen on aloittamassa valokuituverkon rakentamisen, se tiedottaa rakennustöistä alueen asukkaille hyvissä ajoin. Suorapostituskirjeet jaetaan postilaatikoihin, ja alueelle tuodaan rakennustöiden alkamisesta kertovia kylttejä.

Asukkaille jaettava kirje kertoo rakentamisesta muun muassa seuraavat asiat:

  • Valokuituverkon rakentaminen alkaa kaivuutöillä: Valokuitusen rakentamisen kumppani kaivaa katujen varsille ja asiakkaiden tonteille ojat, jonne valokuitukaapelit vedetään.
  • Valokuituliittymän tilanneille kerrotaan aina etukäteen tekstiviestillä ja sähköpostilla, kun heidän tontilleen ollaan menossa.
  • Tontilla enemmän aikaa vaativat käynnit sovitaan asiakkaan kanssa puhelimitse.

  • Rakentaminen alueella kestää kaiken kaikkiaan yleensä 3–5 kuukautta.

Pieni häiriö kulkureiteissä

Valokuitusen työmailla kaivuualueet rajataan aidoin ja merkitään huomiokartioin, jotta niiden ohi on turvallista kulkea.

– Kun kaivamme kuidulle reittiä, kadun varrella oleva kaivanto saattaa olla hetkellisesti auki 50–100 metrin matkalta. Yleensä yksi kaivinkone kaivaa edellä, valokuitua varten tarvittava mikroputki lasketaan maahan, ja toinen kaivinkone seuraa perässä sulkien kaivantoa, Jaakkola kuvailee.

Kun kuiduttaminen on lähestymässä esimerkiksi omakotitaloon johtavaa pihaliittymää, talon oveen käydään koputtamassa ja kertomassa tilanteesta.

Asukkaiden pihoilla tapahtuvat kaivuutyöt ovat yleensä todella pieniä. Kaivuutyö tehdään tarkalla kauhalla, jolla maasta kaivetaan auki mahdollisimman pieni alue. Kuituverkko pyritään sijoittamaan pihan nurmi- tai muille viheralueille. Jos pihalla olevaan asfalttiin tarvitsee koskea, siitä sahataan auki mahdollisimman pieni siivu.

– Työmaan myötä asukkaiden kulkureitti saattaa muuttua hetkeksi. Töihin ja kouluun pääsee silti kulkemaan, ja pyrimme palauttamaan reitit ennalleen mahdollisimman nopeasti. Pihaliittymän kohdalla oleva kaivanto saadaan tarvittaessa täytettyä nopeasti esimerkiksi ambulanssin kulkemisen tai muun äkillisen tilanteen vuoksi.

Turvallisuus on ykkösasia

Valokuitusen työmailla kaikkein tärkeintä on turvallisuus, johon myös Valokuitusen kumppanit sitoutuvat. Suorapostituskirjeissä on turvallisuusohjeet asukkaille, ja tärkein ohje on pysyä suojattujen työmaa-alueiden ulkopuolella. Työkonetta lähestyttäessä on hyvä huolehtia, että kuljettaja saa ohikulkijaan katseyhteyden. Ohjeissa vanhempia kehotetaan kertomaan työmaa-alueiden turvallisesta ohittamisesta myös lapsille.

– Lapsille on tärkeää kertoa, ettei suoja-aitojen sisäpuolelle eli työkoneiden lähelle saa mennä. Kaivinkoneiden kuljettajat ovat tottuneet työskentelemään vilkkailla asuinalueilla, ja yleensä he pysäyttävät kaivuutyön hetkeksi kokonaan, jos esimerkiksi lapsijoukko on ohittamassa työmaata.

Valokuitunen kehottaa asukkaita olemaan yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos heillä tulee mitä tahansa kysyttävää tai huomiota työmaista. Yritykseen voi soittaa tai lähettää sähköpostia. Viestiä voi myös laittaa työmaakylteissä olevan QR-koodin avulla. Kaikissa viesteissä on tärkeää mainita, millä alueella olevasta työmaasta on kyse.

Työmaiden turvallisuutta ohjaavat erilaiset säädökset, ja turvallisuutta pyritään kohentamaan jatkuvasti. Valokuitusen työmailla tehdään turvallisuuskävelyitä, joissa työmaita havainnoidaan ja nostetaan esiin korjattavia asioita. Kävelyitä toteuttavat Valokuitusen ja kumppanien henkilöstö, ja huomiot raportoidaan tarkasti.

– Kävelyiden ideana on havaita ja ennakoida vaara- tai häiriötilanteita hyvissä ajoin. Näin kehitämme turvallisuutta entisestään, HSEQ Manager Jaakkola sanoo.

Valokuituselle myönnettiin 26. huhtikuuta Nolla tapaturmaa -foorumin työturvallisuuden paras tasoluokitus. Valokuitunen on yksi Suomen 39:stä työpaikasta, jolla ei vuonna 2022 sattunut ainuttakaan poissaoloon johtanutta tapaturmaa. Yhteensä 110 työpaikkaa sai tasoluokituksen 1-3. Lue Työterveyslaitoksen tiedote aiheesta tästä linkistä.