Eltel rakentaa asuinalueesi valokuituverkon

Kategoriassa Rakentaminen

Valokuitusen valokuituverkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppanina valtakunnallisesti toimii Eltel. Työmaalla verkon rakennustöihin osallistuu kymmeniä ihmisiä sen mukaan, miten laajasta valokuituverkon rakentamisesta on kyse.  

Valokuitusella ja Eltelillä on yhteistyösopimus valokuituverkkojen rakentamisesta. Eltel vastaa laadukkaasta ja turvallisesta Valokuitusen verkkojen rakentamisesta valtakunnallisesti Suomessa.

– Olemme valinneet Eltelin rakentamisen pääkumppaniksemme, jotta varmistamme, että kaikilla työmaillamme ympäri Suomen on aina parhaat valokuiturakentamisen ammattilaiset sekä osaavimmat alihankkijat, kertoo Valokuitusen operatiivinen johtaja Henrik Suomi.

Valokuitunen tekee jatkuvasti verkon rakentamispäätöksiä eri puolille Suomea. Kun investointipäätös on tehty tietylle alueelle, alkaa alueen valokuituverkon tarkempi suunnittelu ja sen jälkeen aikanaan rakentaminen.

– Kun olemme tehneet rakentamispäätöksen, Valokuitusen ja Eltelin projektipäälliköt ottavat yhdessä vetovastuun projektista. Verkon suunnitelmat viimeistellään, haetaan luvitukset, varmistetaan tarvittavat alihankkijat ja materiaalit työmaalle ja aloitetaan asiakasliityntöjen suunnittelukäynnit. Teemme päivittäin tiivistä yhteistyötä Eltelin henkilöstön kanssa, Suomi kertoo.

Monen ammattilaisen yhteispeliä

Eltel vastaa valokuituverkon rakentamisessa projektinjohdosta, johon kuuluvat muun muassa valokuiturakentaminen maatöineen, teletekniset työt ja liittymäasennukset. Yhtiön vastuulla ovat myös Valokuitusen verkon huolto- ja ylläpitopalvelut.

– Valokuitutyömaalla verkkoa on rakentamassa monia ammattilaisia, muun muassa projekti-insinöörejä ja -päälliköitä, kaivinkoneen kuljettajia, verkon suunnittelijoita ja asentajia. Osa työmaan ammattilaisista saattaa olla alihankkijoidemme henkilöstöä, esimerkiksi maanrakentajat, jotka tekevät kaivuutöitä tai asennuksia hoitavat teleasentajat, kertoo Eltelin aluepäällikkö Jesse Korhonen.

Valokuitusen ja Eltelin ensimmäiset yhteistyössä rakennetut verkot rakentuivat vuonna 2020 Turkuun, Uudellemaalle sekä pääkaupunkiseudulle. Sen jälkeen yhteistyötä on tiivistetty, ja se on laajentunut kattamaan koko Suomen pohjoisimpana kohteenaan Inarin ja Ivalon taajama-alueiden liittymätoimitukset. Yhteistyössä toteutettuja projekteja on lukuisia. Syyskuussa 2022 yhtiöt solmivat 200 miljoonan euron arvoisen jatkosopimuksen verkkojen rakentamisesta valtakunnallisesti. Lue lisää miljoonasopimuksesta: Valokuitunen ja Eltel solmivat 200 miljoonan euron sopimuksen