”Valokuitu on yhtä tärkeä kuin lähikoulu ja kauppa”

Kategoriassa Valokuitunen

Kun perheessä on kaksi teini-ikäistä lasta, mies tekee etätöitä ja itse siirtelee työkseen suuria kuvatiedostoja, pätkivä netti häiritsee jo perherauhaa. Siksi Vantaalla asuva Sanna Wallenius ryhtyi hommaamaan naapurustoonsa nopeita valokuituyhteyksiä.

Sanna ryhtyi valokuitusen kuitulähettilääksi alueellaan

Ystävänpäivänä 2018 tuottaja ja palkittu matkabloggaaja Sanna Wallenius sai tarpeekseen. Hän vuodatti murheensa Facebookiin: Voitaisko vetää nyt suosiolla koko Suomi täyteen valokuitua, ettei tarttis tapella surkeiden nettiyhteyksien kanssa? Hermo menee. Menen pian itse kaivamaan ne saakelin kaapelit maahan.

Keskustelu oli avattu.

Walleniuksen perheen kotikulmat sijaitsevat Sipoon ja Vantaan rajalla, 25 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Rakennuskannassa on sekaisin uutta ja vanhaa, samoin asukkaissa. Jotta kohtuuhintaista valokuitua päästään Valokuitusen mallilla rakentamaan, mukaan tarvitaan puolet alueen kotitalouksista.

Kun alueen asukkaat kävivät aiheesta keskustelua alueensa Facebook-sivuilla, osa vanhemmista asukkaista oli tyytyväisiä nykytilanteeseen: kymppiuutiset näkyvät ja sähköposti hoituu. Osa asukkaista puolestaan koki valokuidun puuttumisen ongelmana ja perusteli hyvinkin asiantuntevasti valokuidun hyötyjä.

Toiminnan naisena Sanna päätti alkaa ajaa asiaa. Hän ryhtyi Valokuitusen kuitulähettilääksi alueellaan: tässä ideana on, että paikalliset, valokuitunetin hankkimisesta kiinnostuneet asukkaat juttelevat kuidusta naapureilleen. Kun kiinnostuneita on tarpeeksi, Valokuitunen rakennuttaa alueelle nopeat valokuituyhteydet.

”Moni täällä tekee etätöitä. Lisäksi tämä on kasvava alue ja tänne muuttaa paljon lapsiperheitä, jotka kaipaavat hyviä nettiyhteyksiä. Minusta valokuitu on yhtä tärkeä ominaisuus kuin lähikoulu ja kauppa.”

Sanna Wallenius etätöissä pihakeinussaan

”Pätkivä netti hidastaa työtä ja saa aikaan perheriitoja”

Sannan mies Timo tekee it-asiantuntijatöitään pääasiassa kotoa käsin ympäri Eurooppaa. Sanna puolestaan on Eeva-lehden sometuottaja ja tekee töitä etänä parina päivänä viikossa. Näin hän säästää luontoa sekä työmatkaan menevää aikaa vähintään tunnin päivässä.

”Tarmoni valokuidun hommaamisesta näille nurkille on lähtenyt käytännön tarpeesta. Hermothan siinä menee, kun yrittää ladata isoja kuvatiedostoja tai videoita tai siirtää niitä netin kautta eteenpäin – ja yhteys vaan pätkii ja kaatuilee. Se hidastaa hirveästi työtä. Ja aiheuttaa myös perheriitoja”, Sanna virnistää.

Perheen teinit, Anni, 15, ja Lassi, 13, ovat tiuhaan omilla koneillaan. Walleniuksilla pelataan paljon, katsotaan ahkerasti Netflixiä ja kuunnellaan musiikkia Spotifystä. Anni tekee monet koulutehtävistään tietokoneella.

”Melkein kaikki tv-ohjelmatkin katsomme netistä. Ja kodissa alkaa olla yhä enemmän sellaista tekniikkaa, joka toimii netin kautta.”

Tällä hetkellä Walleniuksen perheen nettiyhteyksiä pyörittää katkeileva kaksikko: kiinteä kuparikaapeli ja mobiililiittymä. Niiden puhti ei riitä Walleniusten tarpeisiin. Valokuidussa potkua riittäisi kaikkeen netinkäyttöön ja ylikin.

”Olen puhunut naapureille kuin ruuneperi”

Sanna on tehnyt kuitulähettilääksi ryhtyessään kunnon pohjatyöt. ”Olen käytännön ihminen. Asiat eivät muutu pelkästään puhumalla, vaan niille pitää tehdä jotain.”

Ihan ensimmäiseksi hän pyysi mieheltään alustuksen siitä, mikä valokuitu ylipäätään on. Sen jälkeen hän otti yhteyttä Teliaan ja rupesi levittämään valokuitusanomaa somessa.

Sanna ja pari muuta aktiivia perustelivat alueen Facebook-ryhmässä valokuidun etuja niin monipuolisesti, että vastustajatkin hiljenivät. Moni alueen asukas on jo ilmoittanut halukkuutensa valokuidun rakentamiseen.

Sanna uskoo, että valokuitu nostaa asuinalueen arvoa. ”Minä ainakin mainitsisin asuntoa myydessäni valokuituliittymän.”

Sanna on jo jalkauttanut kuitulähettilään hommat. Lähikaupassa hän vetäisee tuttuja hihasta. ”Kysyn, oletteko huomanneet, että nyt on valokuitukampanja päällä edullisempaan hintaan. Aika monelle se tulee uutena asiana.”

Facebook-kavereilleen hän on laittanut yksityisviestejä – kertonut ryhtyneensä kuitulähettilääksi ja selittänyt, mitä se merkitsee.

”Ja naapureille olen puhunut kuin ruuneperi. Miehet ovat selvästi valmiita investoimaan. Mutta kyllähän tämä koskettaa naisia ihan samalla lailla. Etätyöt lisääntyvät kaikilla.”

Makkaransyönnin lomassa porukka kasaan

Jatkossa Sanna nappaa iltalenkille lähtiessään valokuitulaput reppuunsa ja lähtee kierrokselle alueen kumpuilevaan maastoon. Vieraiden ovikelloja hän ei meinaa soitella, vaan pudottaa lappuset postiluukkuihin.

Suosittua walleni.us-matkablogiaan kirjoittava Sanna jatkaa myös ihmisten innostamista ja tiedon jakoa alueen Facebook-ryhmässä.

“Tuo ryhmä on mielestäni kaikkein tehokkain tällaisen tiedon jakamiseen.”

Sanna aikoo mennä myös alueen omakotiyhdistyksen vuosikokoukseen koululle ja suosituille kyläjuhlille joen rantaan puhumaan asiasta.

”Siellä makkaransyönnin lomassa on hyvä tavata naapureita ja jutella valokuidusta. Jos nyt saisimme tulevien kuukausien aikana riittävästi porukkaa kasaan ja päätöksen valokuituverkon rakentamisesta, meillä olisi liittymät käytössä vuoden päästä – eikä enää perheriitoja huonon netin takia!”

Teksti: Marjo Vuorinen

Kuvat: Jaakko Lukumaa