300 miljoonaa euroa Suomen valokuituun: Valokuitunen varmistaa saatavuuden taajamissa

Pientaloalue
Kategoriassa Tiedote

Tietoliikenneyhteyksien merkitys on korostunut kuluneen vuoden aikana, ja Suomen valtion tavoitteena on ollut edistää valokuidun saatavuutta. Nyt CapMan Infran ja Telian omistama Valokuitunen on saanut varmistettua 300 miljoonan euron investointivalmiuden, jolla se aikoo rakentaa Suomen taajamiin liittymämahdollisuuden valokuituverkkoon 200 000 kotitaloudelle markkinaehtoisesti.

Valokuitusesta Suomen suurin verkonrakentaja kattavimmalla runkoverkolla

Suomen valokuituinfran kattavuus on muihin Pohjoismaihin verrattuna lapsen kengissä ja kaukana jäljessä Euroopan keskitasosta. Suomessa on siis iso tarve valokuituverkon laajentamiselle: kun kuituinfra on rakennettu, yhä useampi suomalainen pystyy halutessaan liittymään siihen.

”Suomen valtio tekee tärkeää työtä tietoliikenneyhteyksien parantamiseksi ja tukee niitä alueita, joihin valokuituverkko ei muuten rakennu. Investointivalmiuden avulla meidän on mahdollisuus tehdä oma osuutemme infran rakentamisessa. Telian kautta käytössämme on myös Suomen kattavin runkoverkko, johon Valokuitusen paikalliset verkot aina kytketään”, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto toteaa.

Valokuitua tarvitaan, koska datan määrä kasvaa lähes eksponentiaalisesti. Valokuitu on tiedonsiirtoratkaisuna nopein, varmin ja huolettomin verkkoyhteys: Sillä saavutetaan yhteys, jonka nopeus saadaan jo tämän päivän teknologiallakin yltämään 10 gigaan asti.

”Mobiiliin, eli kodin ulkopuolella tapahtuvan verkon käyttöön, 5G on hyvä valinta. Puhuttaessa kiinteästä verkkoyhteydestä valokuidun ominaisuudet ovat kuitenkin ylivertaiset. Valokuitu ei myöskään vanhene, vaan sillä kodin tietoliikenneyhteydet on ratkaistu seuraavaksi 50 vuodeksi”, Kaunisto avaa.

Mobiiliin, eli kodin ulkopuolella tapahtuvan verkon käyttöön, 5G on hyvä valinta. Puhuttaessa kiinteästä verkkoyhteydestä valokuidun ominaisuudet ovat kuitenkin ylivertaiset.Investointi valokuituun takaa yhteydet 200 000 kotitaloudelle
Valokuituselle 300 miljoonan euron investointivalmiuden ovat neuvotelleet yrityksen omistajat CapMan Infra sekä Telia; mukaan on saatu nykyisten omistajien lisäksi Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) sekä Nordic Investment Bank (NIB).

”Nämä ovat paikallisia ja pitkäjänteisiä toimijoita, joiden kanssa yhteistyössä Valokuitunen tulee lisäämään Suomen valokuituinfraa merkittävästi. Tämän päätöksen ansiosta nopeat, kiinteät yhteydet saadaan rakennettua 200 000 kotitaloudelle, mikä on suuri panostus suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen”, CapMan Infran sijoitusjohtaja Sauli Antila toteaa.