Pientaloalue

Kiinteistönvälittäjät arvioivat: valokuitu on myyntivaltti

Kategoriassa Valokuitu

Valokuituyhteys voi nostaa asunnon arvoa jopa tuhansilla euroilla, arvioivat kiinteistönvälittäjät. Joskus asunto jää jopa myymättä, kun talosta puuttuu kunnon nettiyhteys.

Ihan tavallisessa nelihenkisessä perheessä on usein pari televisiota, monta läppäriä ja tablettia sekä käytössä suoratoistopalveluja ja pelejä. Asunnon lämmönsäätely, kahvinkeitin ja sauna laitetaan päälle etänä puhelimella verkon kautta, ja turva- ja hälytyspalvelut vaativat hyvät verkkoyhteydet.

Tämän tietää myös kiinteistönvälitysketju RE/MAXin Suomen suurimman toimiston yrittäjä Pertti Kuikka. Hän ja hänen 60 myyjäänsä pyörittävät pääkaupunkiseudulla asuntokauppaa ja näkevät, että luotettavan nettiyhteyden merkitys kaupanteossa kasvaa jatkuvasti. Ihmiset tekevät yhä enemmän etätöitä ja netin kautta toimivien laitteiden määrä kodeissa lisääntyy.

”Jos nettiyhteys on huono, yhteyden suorituskyky kuormittuu eivätkä laitteet toimi. Se vasta harmittaakin”, Kuikka toteaa.

Kuikan mukaan monilla pientaloalueilla jopa pääkaupunkiseudulla on nykykäyttöön riittämättömät nettiyhteydet.

”Meillä on jäänyt asuntoja myymättä, kun talossa ei ole ollut valokuitua. Ruuhkavuosiaan elävät 30–40-vuotiaat perheelliset ovat netin suurkuluttajia. Se on suurin ryhmä, joka etsii uutta kotia. Valokuituliittymä on tälle porukalle tärkeä kodin ominaisuus”, Kuikka sanoo.

”Kun laitteet lisääntyvät, nettiyhteyden suorituskyky kuormittuu. Jos yhteys on huono, laitteet eivät toimi ja sehän vasta harmittaa”, Pertti Kuikka toteaa. Siksi valokuituyhteys mainitaan hänen toimistonsa myynti-ilmoituksissa aina.

Valokuitu­­­yhteys vaikuttaa myytävän asunnon arvoon

Kuikka onkin pannut tyytyväisenä merkille, että viime vuosina valokuituliittymiä on rakennettu monille pientaloalueille pääkaupunkiseudulla ja ympäristökunnissa.

Kiinteistönvälittäjä pitää huolen, että hänen toimistonsa myynti-ilmoituksissa valokuitu mainitaan aina erikseen.

”Valokuitu on yksi asunnon myyntiä edistävistä tekijöistä. Tarkkaa hintaa sille on vaikea määritellä, mutta se on kuin kirsikka kakun päällä.”

Myös Espoon Keilaniemen Kiinteistömaailman yrittäjä Miika Muroma muistuttaa sijoituksen valokuituun maksavan itsensä takaisin asunnon arvonnousuna.

”Investointi valokuituun ei ole suuren suuri. On myös hyvä miettiä, mikä on sen arvo, kun koti aikanaan myydään. Sitä tulevaisuuden ostajat haluavat”, Muroma sanoo.

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjä Markku Johansson uskoo, että valokuituliittymä voi nostaa talon arvoa jopa 5 000–10 000 eurolla, kunhan se osataan markkinoida ostajalle oikein.

”Esimerkiksi valokuidun mahdollistamat hoiva- ja vartiointipalvelut tuovat kiinteistömyyntiin lisää plussaa”, Johansson toteaa.

Teksti: Marjo Vuorinen

Kuva: Jaakko Lukumaa