Miksi valokuitu – tiesitkö nämä 5 faktaa?

Kategoriassa Valokuitu

Valokuitu on nopein mahdollinen tapa siirtää tietoa. Valokuituverkon merkitys kasvaa yhä, kun teknologiat kehittyvät ja netin käyttö lisääntyy entisestään. Tiesitkö, että 4G- ja 5G-kännykkäpuhelusikin kulkevat valokuituverkon kautta?

1. Valokuitu on maailman nopein tapa siirtää tietoa

Valokuitu siirtää tietoa huikean nopeasti, eivätkä netin käytön rajat tule vastaan. Jos sinulla on kotonasi mobiililaajakaista tai kupariseen puhelinkaapeliin perustuva laajakaista, liittymäsi netin nopeus on tyypillisesti 50 megabittiä sekunnissa. Valokuitunen tuo kotiisi jopa tuhannen megabitin yhteyden. Näin nopealla valokuituyhteydellä huipputarkka 4K-laatuinen elokuva latautuisi yhdeksässä minuutissa, kun se muilla tekniikoilla veisi tunteja.

2. Valokuitu on 5G:n perusta

Tiesitkö, että valokuitu on 5G:n(kin) perusta? Valokuidulla kotisi yhteys on aina laadukkaampi kuin viimeisin langaton tekniikka. Vielä hetki sitten 4G oli uutta, nyt kehitetään 5G-verkkoja, ja seuraavaksi puhe kääntyy 6G-teknologiaan – valokuitu sen sijaan on ja pysyy. Kun sen kerran ottaa kotiinsa asti, eipä tarvitse miettiä, mikä G milloinkin on se riittävän nopea ja tehokas.

Valokuituyhteys ei pätki, joten pystyt keskittymään olennaiseen.

3. Valokuitu nostaa asuntosi arvoa

Valokuitu pitää asuntosi arvossaan ja voi olla myös myyntivaltti, sillä se helpottaa esimerkiksi etätöiden tekemistä. Kiinteistövälitysyritys RE/MAXin yrittäjä Pertti Kuikka kertoo, että asuntoja on jäänyt myymättä, kun talossa ei ole ollut valokuitua.
”Ruuhkavuosiaan elävät 30–40-vuotiaat perheelliset ovat netin suurkuluttajia. Se on suurin ryhmä, joka etsii uutta kotia. Valokuituliittymä on heille yksi kodin tärkeimmistä ominaisuuksista”, Kuikka sanoo.

4. Valokuitu on omasi, et jaa sitä naapurin kanssa

Kotiisi asti rakennettu valokuituyhteys on oma, rajaton kaistasi internetiin. Et jaa kotoasi lähtevää valokuituyhteyttä kenenkään kanssa, toisin kuin 4G- ja 5G-yhteydet, jotka ovat aina käyttäjien kesken jaettua kaistaa. Jos naapuri siis haluaa lähettää isoja videotiedostoja, sinun nettipelaamisesi ei häiriinny, koska käytät omaa kaistaasi – sinun kotiisi rakennettua valokuituyhteyttä.

5. Valokuitu on ympäristöystävällinen valinta

Valokuitu säästää ympäristöä – kiinteä yhteys kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko. Haastattelimme Aalto-yliopiston professori Jukka Mannerta valokuidun ekologisuudesta. Lue koko artikkeli täältä.

Teknavi-ohjelma selvitti 14.5.2023 kaiken oleellisen valokuidusta, katso jakso tästä linkistä.

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus