Jos netti kerran pelaa, miksi satsaisimme valokuituun?

Valokuitunen tuo pätkimätöntä valokuitua pientaloalueille.
Kategoriassa Asiakastarina

Kun perheessä on kolme varhaisteiniä ja vanhemmat tekevät usein etätyötä, nettiyhteyden pitää toimia. Mutta miksi juuri valokuitu?

Niin kauan kuin Lempäälässä asuva Vesa Harjula muistaa, heidän naapurinsa ovat valitelleet surkeaa nettiä.

”Etätyö on jäänyt monelle haaveeksi, kun yhteydet pätkivät. Televisio-ohjelmat eivät lataudu. Skypessä ei näy kuvaa ja valokuvien tallennus pilvipalveluun takkuaa.”

Laasonportin omakotitaloalue nousi lempääläläispelloille kymmenisen vuotta sitten. Alueella asuu paljon lapsiperheitä, ja vanhemmista moni työskentelee it-alalla.

Asukkaita on harmittanut, ettei alueen vesi- ja viemäriverkoston yhteyteen jo alun perin vedetty myös nopeaa valokuitua vaan hidas, vanhanaikainen kuparikaapeli.

Harjuloiden perheessä netti on kuitenkin toiminut.

”Ehkä meidän talo on pellon laidassa sellaisessa paikassa, että 4G-mobiiliverkko on riittänyt. Naapureistamme moni on mobiiliverkoltakin katveessa.”

Kun joukko laasonporttilaisia alkoi sitten puuhata alueelle valokuituverkkoa, Harjulat ajattelivat jättäytyä verkon ulkopuolelle.

”Valokuitu tuntui kalliilta, kun netti jo toimi maltillisen hintaisella nettiliittymällä. Ajattelimme, että kyllähän mobiiliverkkoakin ajan mittaan kehitetään”, Katja Harjula kertoo.

Pohdintaan vaikutti myös se, että Vesa oli juuri jäänyt pois entisestä työstään Microsoftilla.

”Uudesta työstä ei vielä ollut tietoa, joten turhat kulut eivät houkuttaneet.”

Vesa ja Katja Harjula pohtimassa valokuidun hankintaa sujuvoittamaan arkeaan.

Valokuitu, jos sittenkin

Vesa Harjula päätyi kuitenkin asuinalueen omalle Facebook-sivulle lueskelemaan naapureiden julkaisemia ennusteita lähitulevaisuuden datamääristä. Niiden mukaan verkossa kulkeva tiedon määrä tulee moninkertaistumaan nopeasti ruuhkaksi asti, koska netin käyttö lisääntyy koko ajan.

Datamäärien lisääntyminen ruuhkauttaa mobiiliyhteyksiä, joissa kaistaleveys jaetaan aina muiden käyttäjien kanssa. Omaan kotiin asti vedetty valokuituliittymä onkin ainoa tietoliikenneyhteys, jota ei jaeta muiden kanssa. Lisäksi kuitu on ainoa tiedonsiirron tekniikka, jonka kapasiteetti riittää netinkäyttöömme myös tulevaisuudessa.

”Olenhan minäkin huomannut, että verkossa lähetellään jatkuvasti enemmän videoita ja television katselu on siirtymässä verkkoon. Uskon itsekin, että jatkossa nykyisenkaltaista rajatonta mobiilinettiä ei enää ole”, Vesa Harjula kertoo.

Viimeinen sysäys oli, kun Vesa muutamaa kuukautta myöhemmin sai uuden työpaikan yrityksestä, jossa suositaan etätyötä. Videopalaverien olisi siis toimittava.

”Niinpä mekin Katjan kanssa päätimme liittyä mukaan naapurustomme valokuituverkkoon. Kuitu takaa meille tasalaatuisen ja takuunopean netin pitkälle tulevaisuuteen.”

Teksti: Kaisa Viitanen

Kuva: Rami Marjamäki