Pätkivällä netillä ei tarvitse pärjätä – valokuitu päivittää vanhankin talon nykyaikaan

Kategoriassa Kodin digiarki, Taloyhtiöt

Valokuidun hankinta kerros- tai rivitaloon on helppoa eikä asennusmaksua yleensä ole. Taloyhtiöt päätyvät tyypillisesti toteutukseen, jossa valokuidun rakennus- ja asennustyöt ovat veloituksettomia ja kuidusta maksetaan kuukausimaksua nettipalveluiden ohella. Kuidun hankinta taloyhtiöön etenee yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksellä.

Kun asukkaiden nykyiset nettiyhteydet eivät enää vastaa kasvaneita tiedonsiirron tarpeita ja valokuitu nostetaan esille yhtenä vaihtoehtona, hankinnan edullisuus tulee monille yllätyksenä. Tyypillisesti valokuidun kuvitellaan olevan kallis investointi, mitä se ei kuitenkaan ole.

– Toimintamme perustuu siihen, että pystymme tuomaan kuidun alueelle siinä vaiheessa, kun alueella on riittävästi verkkoon liittyjiä. Valokuitu rakennetaan hyvin kustannustehokkaasti ja yleisin liittymä on kuukausimaksullinen, jolloin kuidusta maksetaan kuukausittain. Taloyhtiön hinnoitteluun vaikuttavat muun muassa kiinteistötyyppi, huoneistojen lukumäärä, valittu sopimustyyppi ja toteutustapa, kertoo taloyhtiöiden valokuidun asiantuntija Marko Leppiniemi.

Valokuituverkon rakentaminen kestää tavallisesti 3–12 kuukautta, ja taloyhtiö on yksi osa isompaa verkon rakentamista. Jos yhtiössä on tiedossa muitakin remontteja, valokuituhankkeen voi pyrkiä yhdistämään esimerkiksi sähkösaneerauksen tai piharemontin, esimerkiksi maalämpöurakan yhteyteen.

– Valokuidun hankinnasta ei tule mitään kertaluontoista isoa liittymismaksua osakkaille, vaan kuidun kuukausimaksu veloitetaan yhtiövastikkeessa.

Näin kuidun hankinta viedään yhtiökokoukseen

Kaikki lähtee tarjouspyynnöstä, jonka hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä jättää. Valokuitusen asiantuntija käy mielellään myös kartoituskäynnillä yhtiössä.

– Kartoituskäynnillä selvitämme muun muassa, millaisia tarpeita yhtiössä on, mikä on nykyinen tietoliikenneratkaisu sekä missä kunnossa yhtiön nykyinen sisäverkko on, ja miten kuitu on fiksuinta tuoda yhtiöön, Leppiniemi kertoo.

Annettua tarjousta käydään usein myös yhtiön edustajien tai asukkaiden kanssa läpi. Silloin monet kuidun rakentamisessa askarruttavat asiat on helppo selventää, minkä vuoksi tarjouksen läpikäymistä suositellaan aina.

– Tulemme mielellämme esittelemään tarjousta esimerkiksi hallituksen kokoukseen, yhtiökokoukseen tai erilliseen asukasinfoon. Osakkaat ovat pitäneet näitä tilaisuuksia hyödyllisinä, koska silloin pääsemme vastaamaan suoraan mieltä askarruttaviin kysymyksiin, ja sama tieto kulkee kaikille. Näin yhtiössä päätöksenteko on helpompaa.  

Kun hallitus on tehnyt päätöksen siitä, mitä valokuituratkaisua ehdotetaan yhtiökokoukselle, viedään hallituksen esitys joko sääntömääräiseen tai ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Yhtiökokouksessa päätöksen taakse tarvitaan enemmistö. Verkon hankintapäätöksen jälkeen alkaa varsinainen suunnittelu.

– Kun yhtiö sijaitsee verkkomme alueella ja yhtiökokous päättää kuidun hankinnasta, aloitamme valokuidun tarkemman suunnittelun rakentamisen kumppaneidemme kanssa. Jos verkkoa ei ole vielä alueella, verkon rakentamispäätös tehdään mahdollisimman pian, jotta päästään etenemään suunnittelussa, Leppiniemi sanoo.

Oma yhteys tai jaettuna yhtiön sisäverkossa

Rivi- ja pientaloyhtiöissä kuitu rakennetaan jokaiseen huoneistoon, ja jokaiselle asukkaalle asennetaan kotiin oma valokuitupäätelaite. Valokuitusen avoimeen valokuituun hankitaan nettiliittymä erikseen verkon palveluntarjoajilta. Valokuitusen verkko on ainoa valtakunnallinen kuituverkko, jossa on valinnanvaraa nettiliittymän toimittajissa ja nettiliittymää voi vaihtaa niin usein kuin itse haluaa.

Kerros- ja luhtitaloyhtiöissä, valokuitu tuodaan yhtiön talojakamoon, josta yhteys jakautuu huoneistoon yhtiön nykyistä sisäverkkoa pitkin. Huoneistojen netti- ja kaapeli-tv-palvelut tarjoaa yhteistyökumppanimme Telia.

Huoneistoihin tulee taloyhtiönetti, jonka perusnopeuden taloyhtiö valitsee. Yleisimmät perusnopeudet ovat 10 tai 50 Mbit/s, ne riittävät mainiosti tavanomaiseen arjen nettisurffailuun ja asioiden hoitamiseen netissä. Halutessaan jokainen asukas voi korottaa perusnopeutta omien tarpeidensa mukaisesti, jopa 1 000 Mbit/s saakka.

– Valokuituselta löytyy jokaiselle taloyhtiölle sopiva ratkaisu yhtiön iästä, koosta tai yhtiömuodosta riippumatta. Ota yhteyttä, niin katsotaan teidänkin taloyhtiönne yhteydet kuntoon, Leppiniemi kehottaa.