Onko alueellasi jo valmis verkko? Näin liityt mukaan!

Kategoriassa Rakentaminen, Vapaa valokuitu, Vastuullisuus

Oletko hankkinut valokuiduttoman kodin alueelta, jossa kuitenkin kulkee valokuituverkko? Vai kypsyttelitkö ostopäätöstä pidempään ja ymmärsit vasta naapureiden kehujen jälkeen, että sinäkin tarvitsisit toimivan netin kotiisi? Näin saat valokuidun jälkiliittyjänä!

Valokuidun saaminen on mahdollista kaikille verkon alueella asuville – olipa asuinalueellasi parhaillaan käynnissä valokuidun rakentaminen, tai hoksasitpa haluavasi sen vasta paljon muun alueen verkon rakentamisen jälkeen.

– Valokuitusen valokuituverkko suunnitellaan aina niin, että kaikki asuinalueella olevat kotitaloudet on mahdollista liittää verkkoon myös jälkeenpäin. Jälkiliittyjien määrä on meillä kasvussa, kun palvelut siirtyvät verkkoon ja ihmiset ymmärtävät tarvitsevansa luotettavan verkkoyhteyden, kertoo verkon täydennysrakentamisesta vastaava johtaja Kaj Storås Valokuituselta.

Jälkiliittyjät mukaan puolen vuoden sisällä

Valokuidun saaminen jälkiliittyjänä on yleensä suoraviivainen ja nopea prosessi, koska valokuituverkko on jo rakennettu asuinalueelle. Jälkiliittyjäksi voi ilmoittautua missä tahansa vaiheessa – jopa verkon rakennusprojektin aikana eli silloin, kun kaivinkone on kulkemassa oman tontin ohi.

– Jos projektin aikatauluun vain sopii, pyrimme ottamaan uudet asiakkaat mukaan jo rakentamisen aikana. Tällöin liittymän saa samaan aikaan muun naapuruston kanssa, Storås kertoo.

Mikäli rakennusaikataulu ei anna periksi, liitetään jälkiliittyjät verkkoon heti kun mahdollista. Toimitusaika valokuidun saamiselle riippuu alueesta ja vuodenajasta. Pohjoisemmassa Suomessa rakentaminen ei onnistu sääolosuhteiden vuoksi yhtä helposti kuin etelämmässä.

– Pyrimme toimittamaan kaikki liittymät noin yhdeksän kuukauden sisällä tilauksesta, jotta asiakkaamme pääsevät nauttimaan toimivasta verkosta mahdollisimman pian, Storås kertoo.

Rakentaminen hoituu yhdellä käynnillä

Kun jälkiliittyjä on tehnyt tilauksen, työ laitetaan suunnitteluun. Kun suunnittelu on valmis ja luvat maanomistajalta eli kunnalta haettu, lähtee liittymän rakentamistilaus toteutukseen.

Valokuitusen alueellinen urakoitsijakumppani vastaa liittymän rakentamisesta. Tyypillisesti valokuitu otetaan tontin reunalla olevasta runkokuituputkesta ja tuodaan maan alla asiakkaan kiinteistön seinustalle. Sitten valokuitu tuodaan sisälle kiinteistöön, jonne asennetaan päätelaite. Päätelaitteen asentamista seuraa kuidun käyttöönotto. Palvelut ovat tilattavissa noin viiden arkipäivän kuluttua.

– Kyseessä on parhaimmillaan yhdellä käynnillä tehtävä työ, mikäli esteitä tai monimutkaisuuksia ei ilmaannu. Tästä viikon kuluttua palvelut ovat jo asiakkaalla käytössä. Mikäli rakentaminen tapahtuu loppusyksystä emmekä sään vuoksi saa pihaa samaan kuntoon kuin se oli ennen rakennustöitä, palaamme korjaamaan jäljet heti keväällä, Storås lupaa.

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus

*Tekemällä saatavuushaun hyväksyt, että tietosi lähetetään Valokuituselle.
Huom. Saatavuuden tarkistaminen ja yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.