Mitä eroa on valokuidulla ja langattomalla yhteydellä? Tämän tekstin luettuasi ymmärrät!

Kategoriassa Valokuitunen, Vapaa valokuitu

Netin käyttäminen langattomasti ja valokuidun avulla eroavat merkittävästi toisistaan. Valokuidun avulla saa toimintavarman nettiyhteyden kotiin, ja langattoman mobiiliverkon käyttö sopii kännykän käyttöön tai etähommiin liikkeellä ollessa.

Mitä eroa on sillä, käyttääkö nettiä kotona langattoman 4G- tai 5G-mobiiliteknologian vai valokuidun avulla? Paljonkin! Yhteyksien teknologinen ero on iso, ja sen myötä suuri ero on myös yhteyksien laadussa.

– Esimerkiksi puhelimen langaton yhteys kulkee ilmassa radioaaltojen välityksellä ja muodostaa verkkoyhteyden lähimmän 4G/5G-tukiaseman avulla. Valokuidun avulla nettiyhteys puolestaan kulkee maan alla suoraan kotitalouteen, Traficomin erityisasiantuntija Marja Heinonen tiivistää yhteyksien teknologisen eron.

Langaton yhteys on altis häiriöille kuten säätilan muutoksille

Jos kotitaloudessa käytetään pelkästään langatonta 4G- tai 5G-mobiililaajakaistaa, puhelimella surffataan mobiilidatan avulla ja myös tietokone saatetaan yhdistää nettiin puhelimen jaetun verkon kautta. Langaton mobiililaajakaista voi olla kotona käytössä myös 4G- tai 5G-modeemin avulla.

Sisätilojen kuuluvuuden parantamiseksi langaton yhteys voidaan rakentaa kotiin niin, että rakennuksen ulkoseinään asennetaan antenni, joka on suunnattu 4G/5G-tukiasemaa kohti. Joihinkin mobiililaajakaistaliittymiin sisältyy myös taattu laatu eli esimerkiksi lupaus tietysti nopeudesta ruuhkatilanteissakin.

– Langaton nettiyhteys kulkee taajuuksilla ilmassa. Mobiiliyhteys on altis käyttäjämäärän, tukiasemaetäisyyden, luonnonesteiden ja vaikkapa sään tuomille vaihteluille. Yhteys saattaa olla koetuksella ruuhkahuippujen aikaan eli silloin, kun samalla alueella on paljon saman verkon käyttäjiä, Heinonen selventää.

Langattomalle mobiiliverkolle on silti paikkansa: kun ollaan liikkeessä ja halutaan käyttää puhelinta sekä surffata netissä, langaton 4G/5G-yhteys on aivan ehdoton. Langattomalla yhteydellä on myös helppo muodostaa etätyöpiste vaikkapa kahvilaan tai jäähalliin jälkikasvun treenien ajaksi.

Valokuidun avulla vakaa ja toimintavarma nettiyhteys

Kun kotitaloudessa käytetään nettiä valokuidun välityksellä, kulkee nettiyhteys kvartsilasin sisällä, häiriöttömässä tilassa maan alla. Nettikapasiteettia ei jaeta kenenkään kanssa, eli yhteys on täysin kotitalouden käytössä. Nettiyhteys myös toimii tasaisesti valitulla nopeudella.

– Valokuitu takaa toimintavarman ja luotettavan nettiyhteyden. Tällöin naapuruston kiivas netin käyttö ei pääse häiritsemään tai hidastamaan omaa yhteyttä. Riippuen siitä, mikä tahovalokuituverkon rakentaa, kotitalous voi saada myös symmetrisen yhteyden. Tällöin tieto liikkuu yhtä nopeasti kotitalouteen ja sieltä ulospäin. Symmetrisyyden myötä esimerkiksi videopuhelut ja muut interaktiiviset palvelut toimivat moitteetta, Heinonen kertoo.

Valokuidun käyttäjien ei tarvitse murehtia myöskään tulevaisuuden kasvavista netin kapasiteettitarpeista. Nettiyhteydeltä vaaditaan melko varmasti hurjan paljon nykyistä enemmän nettiin yhteydessä olevien kodin elektroniikkalaitteiden lisääntymisen myötä. Erilaisissa älykotiratkaisuissa nettiyhteyden kapasiteetti ja vakaus on olennainen asia.

– Valokuidussa kapasiteettia riittää ja yhteys on nopea sekä muillakin mittareilla laadukas. Valokuidun haasteet liittyvät sen saatavuuteen ja hintaan. Jokaiseen Suomen kolkkaan valokuitu ei ainakaan vielä yllä, ja joillekin valokuidun asentaminen voi yksinkertaisesti maksaa liikaa, Heinonen sanoo.

Sekä langattomalla yhteydellä että valokuidulla on silti paikkansa.

– Paras yhdistelmä syntyy, kun käytetään ja edistetään molempia. Niin pääsemme kansallisiin ja Euroopan tason tavoitteisiin, eli voimme varmistaa nettiyhteydet mahdollisimman laajalle osalle yhteiskuntaa ja toimijoita.


Turha 4G/5G-yhteyden ruuhkautus ei järkevää

Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto muistuttaa, kuinka kodin langattomaan yhteyteen vaikuttaa myös etäisyys 4G/5G-tukiasemasta. Tukiaseman läheisyys ei kuitenkaan takaa toimintavarmaa mobiiliverkkoyhteyttä.

– Vaikka asuisi kuinka lähellä mastoa, erilaiset sähkömagneettiset häiriöt heikentävät ilmassa kulkevaa langatonta yhteyttä. Heikennystä aiheuttavat myös matkan varrella olevat rakennukset, puut ja kalliot. Mitä nopeammaksi tiedonsiirto menee, sitä häiriöalttiimpi langaton yhteys on.

Myös Valokuitusella nähdään, että niin langattomalle nettiyhteydelle kuin valokuidulle on paikkansa. Parhaimmillaan ne täydentävät hienosti toisiaan.

– Valokuitu on ehdoton rakennuksiin, jotta netin katkeilusta ei tarvitse kärsiä ja voi keskittyä niin töihin kuin harrastuksiinkin sekä hyödyntää erilaista nettiä käyttävää kodinelektroniikkaa. Kotona ollessa 4G/5G:n turhassa ruuhkautuksessa ei myöskään ole järkeä. Liikkeessä ollessa valokuitua ei ole saatavilla, ja silloin mobiiliverkon hyödyntäminen on järkevää, Kaunisto summaa.

Mikä on nettiliittymäsi nopeus? Testaa kätevästi Bittimittari.fi-palvelussa!

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus

*Tekemällä saatavuushaun hyväksyt, että tietosi lähetetään Valokuituselle.
Huom. Saatavuuden tarkistaminen ja yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.