Ekologinen nettiyhteys – nappaa talteen 4 vinkkiä

Kategoriassa Vastuullisuus

Jokainen Google-haku, sähköpostiviesti, Facebook-postaus ja katsottu video kuluttaa vaivihkaa energiaa. Jokaisella klikkauksella on hiilijalanjälki. Miten sitä voi pienentää? Tässä TOP 4 verkkovinkkiä ympäristön ystävälle.

1. Valitse energiatehokkain laite

Mieti, millä päätelaitteella kulutat sisältöjä. Suuri ruutu ja tarkka kuvanlaatu kuluttavat enemmän sähköä kuin pienempi ruutu tai heikompi kuvanlaatu. Vaikka katsoisit telkkaria vain muutaman tunnin päivässä, TV on yleensä kotien päätelaitteista suurin energiankuluttaja. Laitteita uusiessa kannattaakin siis suosia energiapihejä vaihtoehtoja.

Jos striimaa päivässä paljon videoita ja ohjelmia, ympäristön kannalta paras vaihtoehto on kuluttaa sisältöjä puhelimella valokuituverkon kautta. Kaikista kuormittavin vaihtoehto on katsella taulutelevisiota 4G-verkossa.

2. Suosi kiinteää verkkoyhteyttä mobiiliverkon sijaan

Verkkojen suurimmat ympäristövaikutukset syntyvät niiden käytönaikaisesta energiankulutuksesta. Suurin energiasyöppö on mobiiliverkko, joka kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa jokaista siirrettyä bittiä kohden kuin kiinteä verkkoyhteys.

Suomalaisista kotitalouksista 43 prosenttia käyttää pelkkään mobiiliverkkoon perustuvaa internetliittymää puhelimen tai 4G/5G-modeemin kautta, ja Suomessa mobiilidatan käyttö on kasvanut asukasmäärään suhteutettuna eniten maailmassa ja kaikesta siirtämästämme datasta lähes puolet (47 %) liikkui mobiililiittymien kautta.

Kaikista yksinkertaisin keino säästää ympäristöä onkin vähentää omaa mobiiliverkon käyttöä ja suosia kiinteitä verkkoyhteyksiä. Nopeimmat ja toimintavarmimmat kiinteät verkkoyhteydet ovat valokuitua. Valokuidulla korvataan vanhoja kupariyhteyksiä, ja rakentamisen jälkeen se on käytössä parhaimmillaan yli 50 vuotta.

3. Valitse wifi aina kun mahdollista

Suurin sähkönkulutus syntyy kodin laitteiden sijaan verkon rakenteesta kodin ulkopuolella. Kulutus riippuu palvelinsalien sijainnista, energiatehokkuudesta sekä tavasta, jolla tieto siirretään kuluttajan käyttöön.

Itse emme voi vaikuttaa palvelinten sijaintiin tai kuinka monen palvelimen kautta video kulkeutuu omalle ruudulle, mutta tiedonsiirron väylän voi valita: ympäristöystävällisin vaihtoehto on käyttää laitteita valokuituverkkoon kytketyn wifin kautta.

Wifi on verkossa viihtyvän paras ja yksinkertaisin ilmastoteko. Tarkista kuitenkin ensin, että kotonasi ei käytetä 4G-reititintä wifiin siirtymisessä. Wifi-tukiasema valokuituverkossa on huomattavasti energia- ja ilmastoystävällisempi ratkaisu kuin 4G-reitittimen käyttö wifiin siirtymisessä.

Monet toimijat ja julkiset tilat tarjoavat myös wifi-verkon asiakkaidensa ja vierailijoidensa käyttöön. Jos siis viivyt pidempään esim. ravintolassa, seminaarikeskuksessa, lentokentällä tai junassa, kannattaa selvittää avoimeen wifiin liittymisen mahdollisuus.

4. Pienet valinnat arjessasi

Pienilläkin valinnoilla on merkitystä kokonaiskuvassa. Maailmassa tehdään joka sekunti 90 000 Google-hakua, joista jokainen koukkaa vastauksia noutaessaan 2 400 kilometrin kierroksen palvelinkeskukseen ja takaisin. Yksi haku käyttää noin tuhatta tietokonetta ja kuluttaa sähköä tunnin ajan palavan energiansäästölampun verran.

Voit myös tehdä pikkuruisen ympäristöteon, jos jätät turhat sähköpostiviestit lähettämättä ja pidät liitteiden määrän minimissä. Jos vuoden ajan lähettäisit joka päivä 20 sähköpostiviestiä, hiilidioksidipäästöjä kertyy saman verran kuin 1 000 kilometrin automatkalla.

Lähteinä artikkelissa myös:

Infographic: The Carbon Footprint of the Internet

ICT-ala, ilmasto ja ympäristö: ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategiaa valmistelevan työryhmän väliraportti

Climate Crisis: The unsustainable use of online video

Helsingin Sanomat: Mikä on verkkovideon katselemisen hiilijalanjälki?

Internet live stats

Do I emit CO2 when I surf the internet