Somevaikuttaja Linda Jakobssonin digivinkit ruuhkavuosiarkeen: ”Nopea nettiyhteys säästää aikaa, rahaa ja hermoja”

”Ruuhkavuosien keskellä perheen, työn, ystävien ja harrastusten yhdistäminen saattaa tuntua haastavalta. Arkea sujuvoittava ratkaisu on yllättävän yksinkertainen – nopea ja varma nettiyhteys”, peliyrityksessä työskentelevä somevaikuttaja Linda Jakobsson vinkkaa.

Nopea, luotettava ja turvallinen – näitä asioita kansainvälisessä pelifirmassa työskentelevä tv-tähti ja somevaikuttaja Linda Jakobsson arvostaa valokuituyhteydessä. Varma ja riittävän nopea nettiyhteys onkin osoittautunut ruuhkavuosien keskellä varsinaiseksi arjen pelastajaksi.

– Luotettavan nettiyhteyden merkityksen huomaa usein vasta silloin, kun se yllättäen pätkii. Arjen monet osa-alueet ovat kytköksissä verkkoon, ja jos yhteys takkuaa kaiken kiireen keskellä, se kiristää hermoja – aivan turhaan, Linda toteaa.

– Perheemme arjen aikatauluja helpottaa esimerkiksi etätöiden tekeminen kotona. Teenpä sitten päivätyötäni pelifirmassa tai sisältöä somekanaviini, lähes kaikki tapahtuu verkossa. Massiiviset

tiedostot pitää saada siirtymään sekunneissa ja parhaimmillaan videopalavereissamme saattaa olla jopa useampi sata kollegaa ympäri maailmaa, hän jatkaa.

Linda asuu puolisonsa Markuksen ja pariskunnan kahden lapsen, Aadan, 6, ja Aamoksen, 4, kanssa omakotitalossa Espoossa – nopean ja varman valokuituyhteyden nimeen vannovat myös perheenjäsenet.

– Samaan aikaan, kun itse teen etätöitä, saattaa myös mieheni työskennellä kotona. Eikä kaikki tietystikään pyöri meidän aikuisten ympärillä. Yhtä tärkeää on, että lapset pystyvät katsomaan samaan aikaan Pipsa Possua ja pelaamaan opetuspelejä, Linda naurahtaa.

Varma valokuituyhteys tuo turvaa ja lisää arjenhallintaa

The Real Housewives Suomi -ohjelmasta suurelle yleisölle tutuksi tullutLinda huomioi, että valokuituyhteys tuo turvaa perheen arkeen.

– Toimiva netti ei ole meille vain työtä ja viihdettä – se tuo turvaa ja lisää kokonaisvaltaista arjenhallintaa. Lapsillamme ei vielä ole puhelimia, mutta heillä on älykellot. Aada ja Aamos liikkuvat kaksin jo melko itsenäisesti lähialueellamme, ja kellojen sijaintitiedoilla pystymme varmistamaan missä he menevät, Linda kertoo.

– Valitsimme älypuhelimen sijaan kellot, sillä ne ovat suljettuja digiympäristöjä, joiden toiminnot olemme määritelleet ja rajanneet. Niillä pystyy esimerkiksi soittamaan vain perheen ja lähipiirin kesken, hän jatkaa.

Linda korostaa digitaalisia taitoja osana lastenkasvatusta. Heillä on selkeät säännöt ruutuajasta ja keskustelua käydään ohjelmien katsomisesta ja pelaamisesta.

– Esikoisemme menee kohta kouluun, joten tulemme varmasti puhumaan vielä paljon puhelimen käytöstä ja ruutuajasta. Haluamme vanhempina opettaa kriittistä ajattelua ja tervettä suhdetta nettiin ja someen. Sen sijaan, että korostaisimme haittoja, haluamme myös näyttää lapsille, että digimaailmassa on valtavasti hyvää. Esimerkiksi Ekapelin avulla tyttäremme oppi lukemaan ja puhuu jo hieman englantiakin, Linda sanoo. 

Samaan hengenvetoon hän myöntää, että kaipaa itsekin ruutuaikarajoituksia.

– Pidin taannoin somepaaston – se teki hyvää! Oivalsin, miten tärkeää on joskus olla aivan tavoittamattomissa ja läsnä hetkessä ympärillä olevien ihmisten kanssa – tai vain omassa rauhassa. Meidän aikuistenkin on hyvä hakea tasapainoa ruutuajan kanssa; esimerkin voima ja vaikutus lapsiin on vahva.

Nettiyhteyden ymmärtäminen on yksinkertaisia – tiedätkö sinä nämä perusasiat?

Linda huomioi, että ruuhkavuosien keskellä kannattaa sopia puolison kanssa, miten arkisten asioiden hoitaminen jakautuu vanhempien kesken.

– Kumpi teillä hoitaa kotiin liittyvät kustannukset, autohuollot, ruokaostokset, siivoamisen tai lasten harrastuksiin kuskaamiset? Usein työnjako menee melko luontevasti. Arjen keskellä tärkeätkin yhteiseen talouteen liittyvät yksityiskohdat saattavat jäädä pimentoon, kun tietää, että asia on toisella hallussa, Linda toteaa.

Hän kannustaa puolisoita keskustelemaan avoimesti päätöksistä, jotka liittyvät koko perheen arkeen ja talouteen.

– Myönnän, että en ole itsekään ollut aiemmin kovin kiinnostunut siitä, millainen nettiyhteys meillä on, ja mieheni on hoitanut teknisemmät asiat. Kun aloin hahmottaa, kuinka keskeinen osa netti on elämäämme, halusin ehdottomasti ymmärtää enemmän ja olla mukana päätöksenteossa. Huomasin nopeasti, että ymmärtääkseni perusasiat minun ei tarvitse olla mikään tekniikkaguru. Ja kiinnostavaa on myös se, että esimerkiksi valokuituyhteys vaikuttaa pitkällä aikavälillä positiivisesti myös asunnon tai kodin arvoon, Linda sanoo.

Hän muistuttaa, että kodin nettiyhteyteen liittyvät asiat ovat lopulta melko yksinkertaisia eikä niiden ymmärtäminen vaadi teknistä osaamista. Koska kyseessä on kodin ja sen asukkaiden arkeen vaikuttava asia, on jokaisen hyvä olla perillä muutamista perusjutuista, kuten nettiyhteyden nopeudesta, hinnasta, palvelun tarjoajasta ja sopimuksen ehdoista.

– Kun molemmat vanhemmat tuntevat kodin nettiyhteyden perusasiat, se mahdollistaa tasapuolisen osallistumisen päätöksentekoon ja varmistaa, että jokaisen perheenjäsenen tarpeet on myös huomioitu, Linda toteaa.

Lindan 4 vinkkiä sujuvaan digiarkeen ruuhkavuosien keskellä

Pitäkää välillä koko perheen kesken digipaastoja.
Hetket ilman ruutuja tekee koko perheelle hyvää ja auttavat palautumaan. Samalla näytät lapsille esimerkkiä tasapainoisesta digiarjesta.

Valitse nettiyhteys, joka vastaa juuri teidän perheenne arjen tarpeita.
Mieti, kuinka monta laitetta on käytössä, kuinka paljon dataa siirtyy ja mitä nettiyhteydellä tehdään – etätyötä, viihdettä vai oppimista? Vai kenties kaikkea?

Puhukaa kotona avoimesti nettiyhteyden perusasioista.
Nopeus, hinta, sopimusehdot ja palveluntarjoaja on hyvä tietää, vaikka tekniset yksityiskohdat eivät kiinnostaisikaan.

Keskustele lasten kanssa laitteiden ja netin turvallisesta käytöstä.
Korosta myös positiivisia puolia – oppiminen, luovuus ja kielitaidon kehittyminen voivat innostaa lasta käyttämään nettiä fiksusti.