Joka toinen työssäkäyvä vähentää netinkäyttöä kesälomalla

Kategoriassa Kodin digiarki, Vapaa valokuitu

Suomalaiset suuntaavat nyt sankoin joukoin kesälaitumille. Valokuitusen tuore tutkimus paljastaa, että majoituskohteen nettiyhteys on tärkeä valintakriteeri. Sen sijaan omalla mökillä suomalaiset voivat möllötellä ilman nopeampia yhteyksiä tai jopa ilman nettiyhteyttä.

Valokuitusen teettämässä Suomalaisten digiarki 2024 -tutkimuksessa* ilmeni, että joka toinen työssäkäyvistä (51 %) ja jopa kaksi kolmesta 18–29-vuotiaista (62 %) yrittää hillitä netinkäyttöään lomalla. 

–  Vastauksissa nousi esiin kiinnostava kaksiajakoisuus. Omalla mökillä voidaan olla enemmän yhteyksien ulkopuolella, ja muualla maailma halutaan käden ulottuville. Metsäläisyys istunee meissä syvässä, mutta matkustaessa nettiyhteys on mukavuus, josta ei tingitä, pohtii Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto

 

Omaa mökkiä vaalitaan nettivapaana vyöhykkeenä

Mökkirauha näyttää olevan suomalaisille pyhää. Vain joka viides (19 %) kaipaa mökilleen parempaa nettiyhteyttä, nuoremmat vastaajat hieman muita useammin. Enemmistö (72 %) ei tarvitse tehokkaampia yhteyksiä mökilleen. 

Peräti joka kolmannen (34 %) kesämökillä ei ole lainkaan nettiyhteyttä. Etelä-suomalaiset pitävät majoituskohteensa hyvää nettiyhteyttä tärkeämpänä kuin muut suomalaiset. 

Muualle matkustettaessa majoituskohteen nettiyhteys jakaa mielipiteet lähes tasan kahtia. Eniten merkitystä on nuorimmille ja vähiten keski-ikäisille (30–49-vuotiaat).   

Lomalla viihde ohittaa ahkeran asioinnin

–  Kyselymme mukaan suomalaiset ovat arkisin ilmeisen säntillistä nettikansaa, sillä nettiä käytetään kotona yleisimmin pankkiasioiden hoitamiseen, ja vasta toiseksi yleisimmin muuhun, kuten uutisten tai sosiaalisen median selailuun, kertoo Kaunisto.  

Peräti joka toinen (51 %) työssäkäyvä käyttää lomallaan nettiä vähemmän kuin muulloin. Vain noin joka kymmenes (11 %) lisää netinkäyttöä lomallaan. Heidän kohdallaan lisäys kohdistuu viihdekäyttöön, kuten surffailuun netissä, somettamiseen ja elokuvien sekä sarjojen striimaukseen.   

*Valokuitunen ja YouGov toteuttivat sähköisen kyselyn suomalaisten netinkäytöstä 17.4–25.4.2024 välisenä aikana. Suomalaisten digiarki 2024 -kyselyn kokonaisvastaajamäärä on 2 003 henkilöä. Valtakunnallisen tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat täysi-ikäiset suomalaiset. 

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus

*Tekemällä saatavuushaun hyväksyt, että tietosi lähetetään Valokuituselle.
Huom. Saatavuuden tarkistaminen ja yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.