Toimintavarma netti helpotti Paulan perheen elämää – niin töissä kuin vapaa-ajalla

Kategoriassa Asiakastarina

Paula Teinonen-Lahden omakotitalo ja siellä oleva työhuone sijaitsee paikassa, jossa mobiililaajakaista toimii heikosti. Toimivaksi ratkaisuksi muodostui Valokuitusen valokuituyhteys ja Paula on hankintaan enemmän kuin tyytyväinen. ”Tarvitsen luotettavan nettiyhteyden töiden tekemiseen ja nyt voin olla huoletta”, hän kertoo.

Paula Teinonen-Lahti asuu omakotitalossa puolisonsa kanssa. ”Loppuelämän koti”, kuten hän luonnehtii, valmistui Porvoon Kerkkooseen kuusi vuotta sitten.

– Täällä Porvoon pohjoisrajalla olemme testanneet kaikkien puhelinoperaattoreiden 4G-nettiyhteydet ja jostain syystä emme saaneet häiriötöntä yhteyttä, Teinonen-Lahti kertoo.

Edes tulevaisuudessa 5G-yhteyden saaminen maalle Kerkkooseen saakka on Paulan mielestä epävarmaa.

– Siksi kiinnostuimme valokuidusta ja sen toimintavarmuudesta, Teinonen-Lahti sanoo.

Paula koneen ääressä omassa työhuoneessaan. Kuva: Jaakko Lukumaa.

Valokuituhaaveet todeksi yhteistuumin

Teinonen-Lahti on ollut aktiivinen paikallisessa kyläyhdistyksessä ja siellä virisi keskustelu valokuidusta jälleen kerran parisen vuotta sitten.

– Kylämme asukasmäärä on kasvanut muuttoliikkeen ansiosta ja uusien asukkaiden myötä valokuituhaaveet ottivat vihdoin tuulta alleen.

-Uuden innostuksen myötä aloimme kartoittaa valokuitutoimittajia. Valokuituselta osoitettiin meille hyvin nopeasti oma vastuumyyjä, jonka kanssa käärittiin hihat.

Alue on maaseutua, jossa on pitkähköt välimatkat naapureihin. Siitä huolimatta valokuituprojekti sai osakseen paljon kiinnostusta.

– Me pyrimme tuottamaan yhdessä Valokuitusen myyjän kanssa niin paljon tietoa jaettavaksi kuin asukkaat tarvitsivat, jotta he pystyivät tekemään valintoja.

Tiedon jakaminen tuotti tulosta ja tilauksia tuli riittävästi. Sopimuksesta toteutukseen meni Teinonen-Lahden mukaan noin vuosi.

Valokuidun myötä Paula Teinonen-Lahden kotona voi käyttää kaikkia nettilaitteita samaan aikaan, eikä yhteys pätki ollenkaan. Kuva: Jaakko Lukumaa.

Valokuituselta mutkatonta ja avuliasta palvelua

Palvelutarjonta, avoin verkko ja halu toimia poikkeuksellisessa ympäristössä olivat suurimmat syyt siihen, miksi porvoolaisen maaseutukylän asukkaat valitsivat juuri Valokuitusen toteuttamaan valokuituasennuksen.

– Meille tuli sellainen tunne, että Valokuitunen halusi tehdä meille verkon. Saimme paljon apuja ja tietoa aina kun sitä tarvittiin. Meidät myös pidettiin koko ajan päivitettyinä, missä kohtaa projektia mennään.

Teinonen-Lahti on itse it-alan ammattilainen. Hänen vaatimuksensa kotikonttorin verkkoyhteydelle ovat kovat.

– Pidän paljon asiakas- ja tiimipalavereja videoyhteyden välityksellä ympäri maailmaa. Se, että yhteys ei pätki ja voin keskittyä työhön, on tärkeää.

Kaistaa riittää, vaikka koneella olisi hommissa Lahden pariskunnan lisäksi lasten perheitä tai muita kyläilijöitä. Kuva: Jaakko Lukumaa.

Verkkoratkaisu palvelee tulevaisuuden tarpeita

Tarpeet olivat Paulalle ja hänen miehelleen selvät jo kodin rakennusvaiheessa joitain vuosia sitten. Vaikka valokuitua ei heti kaivettu rakentamisen yhteydessä, ottivat he mahdollisuuden huomioon ja sähkökaapin yhteyteen asennettiin datakaappi odottamaan tulevia tarpeita. Kun valokuituasennuksen aika tuli, kytkentä sujui helposti.

– Kyllä me haluamme, että tämä koti on sellainen, että saamme tänne tulevaisuudessa tarvittavia digitaalisia palveluja, Paula Teinonen-Lahti pohtii.

– Laskin, että meillä on tällä hetkellä yhdeksän laitetta wifin kautta käytössä sekä kodin hälytysjärjestelmä suoraan verkkoon kytkettynä, siis kymmenen yhteensä. Luultavasti tulevaisuudessa näitä on enemmänkin. Ja meitä on sentään vain kaksi.

– Jo nyt saan esimerkiksi työterveyslääkärin käymään täällä kotona videoyhteyden välityksellä. Uskon, että se tulee olemaan tulevaisuudessakin yksi tapa, jolla meitä sitten hoidetaan. Hyvien verkkoyhteyksien tarve tuskin ainakaan vähenee.

Paula Teinonen-Lahden perheessä on varauduttu tulevaisuuteen sen mukaan, että kotona asuminen tulee onnistumaan mahdollisimman pitkään ilman ponnisteluita.

– Kun verkko toimii mallikkaasti, helpottaa se elämää monelta osin.

Verkon kestävyyttä on mitattu käytännössä juhlapyhisin pariskunnan lasten saapuessa perheineen vierailulle.

– Samoin silloin, kun ystäviä käy kylässä ja yöpyy meillä, ovat heidänkin laitteensa meidän wifissä. Kyllä valokuidussa riittää kaistaa. Kaikki toimii moitteetta.

Paula Teinonen-Lahden koti on pienessä kylässä tien päässä. Olennaista valokuituprojektissa oli, että mukaan saatiin saman tien varrella ja lähistöllä samassa kylässä asuvat naapurit. Kuva: Jaakko Lukumaa.

Miten valmistautua valokuidun valintaan – lue Paulan vinkit:

  • Kiinnitä huomiota valokuitutoimittajan palveluvalikoiman laajuuteen. Löytyvätkö sieltä ne tv-kanavat, joita haluat katsoa ja ne sähköiset palvelut, joita haluat käyttää? Valokuitutoimittajissa ja heidän palveluissaan on eroja. Tutki tarkasti, mitä sopimus pitää sisällään, mihin sitoudut ja miten pitkäksi ajaksi.
  • Tutki toimittajan aiempia asiakaspalautteita ja referenssejä. Millaisia kokemuksia muilla on ollut valokuitutoimijasta?
  • Jos remontoit tai rakennat uutta kotia, kannattaa ottaa varaus tulevaisuuteen, asentaa digikaappi ja verkottaa koti valmiiksi.
  • Ole itse aktiivinen ja perehdy asioihin. Kysy kaikki mahdolliset kysymykset ja pyydä vastauksia.

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus