Suomen valokuitumarkkina on käynyt kuumana viime vuodet, kun maatamme on kuidutettu asuinalue kerrallaan. Mistä markkinan kuumentuminen johtuu ja mitä valokuidusta tulee tietää, jotta pystyisi valitsemaan tarjouksista oikean?
Valokuitua toimittavien yhtiöiden suuri määrä on lähtökohtaisesti erinomainen asia, sillä se auttaa pinta-alaltaan laajan Suomen kuiduttamisessa. Tilanteessa on kuitenkin kääntöpuolensa.
– Käynnissä on kiivas markkinavalloitus. Koska valokuitu rakennetaan alueelle lähtökohtaisesti vain kerran, yhtiöt kilpailevat siitä, kuka saa minkäkin alueen, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto kertoo.
Kuluttajien kannalta kilpailu on hyvä asia, jotta ne pystyvät valitsemaan itselleen sopivan kuitutoimittajan.
Suomessa Valokuitunen on tällä hetkellä kuitenkin ainoa yhtiö, joka tarjoaa kuluttajille valtakunnallisesti avoimen verkon. Siinä asiakkaalla on mahdollisuus valita nettiliittymä ja palveluntarjoaja useista eri vaihtoehdoista sekä kilpailuttaa niitä. Valokuitusen avoimessa verkossa asiakas sitoutuu ainoastaan kodin valokuiduttamiseen.
– Kun nettiliittymän tarjoaja tietää tämän, asiakasta palvellaan viimeisen päälle hyvin. Silloin asiakaspalvelu toimii ja hinnat sekä laatu ovat kilpailukykyiset.
Suljettu verkko sitouttaa
Valokuitusta lukuun ottamatta monet muut valokuituyhtiöt rakentavat kuidun ja sitouttavat asiakkaan omaan nettiliittymäänsä – tyypillisesti määräaikaisilla sitovilla palvelusopimuksilla. Liittymäpaketin hinta määritellään usein saman tien sopimusta solmittaessa, eli mahdollisesti jopa pari vuotta ennen kuidun valmistumista. Niin siitäkin huolimatta, että liittymissä nopeudet kasvavat ja hinnat putoavat jatkuvasti.
– Kenenkään ei kannattaisi lukittautua nettiliittymäsopimuksiin ennen kuin kuitu on ensin rakennettu. Pitkän määräaikaisen nettiliittymäsopimuksen tekeminen etukäteen voi johtaa todella huonoon diiliin, Kaunisto varoittaa.
Valokuitusella uskotaan, että valokuidusta tulee Suomessa sähköverkon kaltainen infra – onhan kodin kiinteä nettiyhteys jo nyt liki sähkön kaltainen elementti.
Kuluttaja maksaa valokuituyhtiölle aina sekä rakennetusta infrasta että tuotetuista tietoliikennepalveluista. Toimijoittain vaihtelee, onko asia tehty asiakkaalle sähköverkkojen tapaan läpinäkyväksi. Se, mikä erottaa valokuituverkkoinfran sähköverkosta, on mahdollisuus kilpailuttaa tietoliikennepalvelut. Tämä on valtakunnallisesti mahdollista tällä hetkellä ainoastaan Valokuitusella.
Viisi asiaa, jotka jokaisen valokuitua harkitsevan tulisi nyt tietää
Valokuitusen vinkit kuumentuneen kuitumarkkinan ymmärtämiseen:
1. Ole tarkkana sopimusehtojen kanssa
Sopimus- ja peruutusehdot on tärkeää ymmärtää. Kinkkinen tilanne voi tulla esimerkiksi silloin, jos tekee sopimuksen yhden valokuidun toimittajan kanssa, mutta päättääkin vaihtaa toiseen ennen kuidun rakentumista. Tällöin voi joutua maksamaan peruutusmaksua toiselle taholle ja liittymämaksua toiselle.
2. Muista, ettei mikään ole ilmaista
Moni kuiturakentaja perustelee omaa erinomaisuuttaan sanomalla, että se rakentaa kuituyhteyden ilmaiseksi. Tätä argumenttia käyttävät pääasiassa ne kuituyhtiöt, joilla on suljettu verkko, eli joiden asiakkaat sitoutuvat kuidun rakentaneeseen toimijaan myös nettiliittymän osalta. Näiltä asiakkailta puuttuu mahdollisuus kilpailuttaa liittymänsä, ja heidän sopimuksensa tulevaisuuden hinnat ovat yksin palvelua tarjoavan yhtiön päätettävissä.
– Suljettua verkkoa tarjoavan yhtiön kannattaisi jopa maksaa kuluttajalle siitä, että se saa kuiduttaa tämän kodin. Näin yhtiöt saavat kotitalouden ikuiseksi asiakkaakseen. Jos asiakkaalla ei ole kilpailuttamisen vaihtoehtoa, nettiliittymän kustannukset voivat nousta myöhemmin sfääreihin.
3. Kiinnitä huomiota valokuituyhtiön vastuullisuuteen
Vastuullinen toimija on asiakkaan näkökulmasta samalla luotettava kuituyhteyden rakentaja ja verkon ylläpitäjä sekä verkon tietoliikenteestä huolehtiva taho. Vastuullisen toimijan kanssa ei tarvitse olla peloissaan siitä, mitä hänen asuinalueelleen, tontilleen, talolleen tai tietoliikenteelleen tapahtuu – tai mitä laskuja verkon rakentaja tai palveluntarjoaja hänelle lähettää.
Vastuullisen toimijan havaitsee, kun kuuntelee yhtiön myyntiedustajia tai lukee sen julkaisemia tiedotteita. Kaikilta toimijoilta löytyvät myös nettisivut, joilta voi aistia yhtiön suhtautumista ja asenteita erilaisiin kysymyksiin.
4. Tarkista valokuituyhtiön toimitusvarmuus
Valokuitusopimukset ovat pitkäaikaisia sitoumuksia: usein niihin pitää sitoutua 2–3 vuoden ajaksi, minä aikana verkko joko rakentuu tai se päätetään olla rakentamatta. Pitkän sitoutumisen takia kannattaa miettiä tarkkaan, minkälaiselta toimijalta oman yhteytensä tilaa.
Valinnassa toimitusvarmuus ja verkon avoimuus ovat avainasemassa. Toimitusvarmuudesta saa käsityksen selvittämällä, mitä kyseinen verkonrakentaja on Suomessa saanut aikaisemmin rakennettua ja minkälaiset toimitusehdot sopimuksesta löytyy. Hälytyskellojen tulisi soida, mikäli sopimuksessa verkon rakentajalle ei ole juuri mitään pitäviä velvoitteita toimittaa liittymää, mutta asiakas on sidottu tiukasti sopimukseen korkeilla peruutusmaksuilla.
– Ennen kuin solmii sopimuksen valokuitutoimittajan kanssa, kannattaa selvittää, miten todennäköisesti toimittaja kykenee rakentamaan valokuidun.
5. Valokuituyhteyden hankkiminen on iso päätös – hanki tietoa ja luota järkeen
Yleensä se, mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei ole totta. Valokuituverkon rakentaminen alueelle maksaa satojatuhansia euroja. Mikään verkonrakentaja ei lahjoita asiakkaille ilmaisia liittymiä, vaan verkon investoinnit korkoineen peritään tavalla tai toisella aina asiakkailta.
Mikäli liittymästä ei tarvitse maksaa mitään sitä asennettaessa, niin tulevaisuudessa maksettavaksi tulevat erät ovat sitäkin suurempia. Mikäli verkossa ei ole kilpailua internetyhteyksien tarjonnassa, on hinnannousujen riski entistä suurempi. Valokuituliittymä kannattaa valita 20 vuoden aikajänteen perusteella ja valita itselle siitä näkökulmasta paras vaihtoehto.
Lue lisää
Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenottopyyntö tai tee tilaus
*Tekemällä saatavuushaun hyväksyt, että tietosi lähetetään Valokuituselle.
Huom. Saatavuuden tarkistaminen ja yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.