Santeri Hakomäki

Tehtävien monipuolisuus tarjoaa myyntityön jokaiseen elämänvaiheeseen

Kategoriassa Valokuitunen työpaikkana

Työtehtävien laaja kirjo ja koukuttava kaupanteon fiilis ovat pitäneet Santerin valokuitumyynnin parissa. Omaan elämään mukautuva työ ei tunnu hänestä edes työltä. Valokuitusen monipuoliset myynnin mahdollisuudet tarjoavat sopivan työn jokaiselle.

Nokialainen Santeri Hakomäki ei ole koskaan tehnyt perinteistä kahdeksasta neljään -työtä.

– Minulle sunnuntai on aivan yhtä hyvä työpäivä kuin vaikkapa tiistai, eikä ole väliä, teenkö työt aamulla vai illalla. Pidän työstäni niin paljon, että koen sen olevan ennemminkin harrastus, 32-vuotias Santeri sanoo.

Siksi hänelle sopii mainiosti, että myyntityö Valokuitusella on joustavaa: Santeri saa päättää työpäivänsä ja -aikansa. Työtunteja enemmän katsotaan tulosta, ja vastuuta annetaan sopivassa suhteessa osaamiseen nähden.

Myös myyntityömahdollisuuksien monipuolisuus on ollut syynä siihen, että Santeri on viihtynyt valokuitumyynnin parissa jo lähes kolme vuotta. Työ Valokuitusella on ollut Santerille alusta alkaen osa-aikaista pelastusalan päätyön ohella.

Myyjästä tiiminvetäjäksi ja päälliköksi – ja takaisin myynnin asiantuntijaksi

Santeri päätyi myymään valokuitua, kun Telian Avoin kuitu -verkosto laajeni Satakuntaan ja Poriin haettiin myyjää. Myöhemmin perustettiin Valokuitunen, jonne Telian aikaisia työntekijöitä siirtyi. Työ pientalomyynnin kenttämyyjänä tuntui Santerista heti omalta.

– Mukavinta olivat asukkaiden kanssa käydyt keskustelut, jotka venyivät joskus tuntien mittaisiksi. Olin heti myyty kaupanteon fiilikseen, jota voi verrata jalkapalloajoilta tuttuun maalinteon tunteeseen, hän kuvailee.

Pian Poriin palkattiin lisää myyjiä, ja Santeri sai vedettäväkseen tiimin. Reilun vuoden kuluttua Valokuitusella perustettiin kuitulähettiläspäällikön pesti, jonka Santeri sai. Samalla hän muutti Nokialle, josta on lyhyt matka yrityksen Tampereen-toimistolle.

Puoli vuotta päällikköpestiä tehtyään Santeri vaihtoi takaisin myynnin pariin, joka tuntuu hänestä omimmalta. Marraskuussa 2022 hänellä tuli täyteen vuosi yhteisömyynnin asiantuntijana. Työssään hän vie valokuitua alueille yhteistyössä asukasyhdistysten ja muiden valokuitua toivovien kanssa. Hän järjestää esimerkiksi infotilaisuuksia, joissa kysymyksiä riittää, sillä valokuitumarkkina on laajentunut ja ihmisten on vaikeaa vertailla eri toimijoiden tarjouksia.

– Olen parhaimmillani asiakasrajapinnassa. Vahvuuksiani ovat halu palvella asiakasta, kyky luoda luottamusta asukkaiden ja Valokuitusen välille sekä organisoida valokuituhankkeita alusta loppuun. Tykkään myös esiintyä ja vetää keskustelutilaisuuksia, Santeri luettelee.

Santeri Hakomäki

Valokuitusella lukuisia myynnin mahdollisuuksia

Santerin lisäksi Valokuitusella on muitakin osa-aikaisia myyjiä, jotka työskentelevät esimerkiksi opintojen tai toisen työn ohella. Myyntityötä löytyy vasta-alkajille, kokeneille konkareille ja reissutyötä rakastaville. Tiimejä on ympäri Suomea, ja työtä voi tehdä myös kokopäiväisesti.

Pientaloalueella tapahtuvan ovimyynnin lisäksi valokuitua myydään taloyhtiöille, jolloin myyjät ovat yhteydessä isännöitsijöihin ja taloyhtiöiden hallituksiin. Myynnin esihenkilön roolissa tiiminvetäjä kasaa tiimin, jota hän ohjaa, valmentaa ja tsemppaa. Lahdessa toimii Teleoperations-tiimi, josta ollaan yhteydessä eri myyntivaiheessa oleviin potentiaalisiin asiakkaisiin. Valokuitusen erikoisyksikkö puolestaan kiertää haastavammissa kohteissa ympäri Suomen puhumassa valokuidun eduista.

Kiinteän tuntipalkan lisäksi myyjät saavat myyntipalkkion jokaisesta tehdystä sopimuksesta ilman palkkiokattoa. Esimerkiksi loppuvuodesta 2022 pientalomyynnissä ansaitaan keskimäärin 17–20 euroa tunnissa ja taloyhtiömyynnissä yli 22 euroa tunnissa myyntipalkkiot mukaan luettuna. Uransa alussa myös Santeri työskenteli tuntipalkalla.

– Reilu tuntipalkka tuo talouteen ennakoitavuutta. Sen päälle tulee tuntuva myyntipalkkio, jota maksetaan myydyistä valokuituliittymistä. Oli mukavaa, kun työssä onnistuminen näkyi suoraan tilipussissa – se kannustaa aina vain parempiin myynteihin”, Santeri kertoo.

Käytössä omat vah­vuudet ja työyhteisön tuki

Vuosienkaan jälkeen Santeri ei ole kyllästynyt valokuidusta puhumiseen.

– Työskentelen usein kaupunkien keskustaajamien ulkopuolella, ja näille kylämäisille alueille vakaat ja suorituskykyiset tiedonsiirtoyhteydet ovat todella tärkeitä. Olen tavannut lukuisia yrittäjiä, etätyöntekijöitä ja lapsiperheitä, jotka ovat sanoneet, että toteutunut valokuituverkkomme on lopettanut ajatukset poismuutosta. Tällaisen kuuleminen kuvastaa sitä, miten tärkeän asian parissa saan työskennellä.

Valokuitunen on Santerille työpaikka, jossa hän kokee voivansa hyödyntää parhaita puoliaan.

– Nykyinen työtehtäväni on rakentunut vahvuuksieni, vallitsevan markkinatilanteen ja kysynnän mukaan. Asukkaat ja yhteisöt arvostavat jatkuvasti enemmän avointa keskustelua ja ajantasaista tiedottamista. Työtehtäväni suoritan usein itsenäisesti, mutta työyhteisön tuki on korvaamattoman tärkeä. Yhteistyössä on voimaa, Santeri sanoo.