Otto Naamanka

Alle vuodessa myyjästä tiiminvetäjäksi – näin Otto on edennyt urallaan lukion jälkeen

Kategoriassa Valokuitunen työpaikkana

Otto Naamanka innostui myyntityöstä ja kohosi kuukaudesta toiseen Valokuitusen huippumyyjien joukkoon. Nyt hän monistaa myyntiosaamistaan tiimiläisilleen.

Ennen myyntiuraansa helsinkiläinen Otto Naamanka oli kateellinen taloyhtiöissä asuville kavereilleen.

– Heillä verkkoyhteys toimi aina ongelmitta, mutta meidän omakotitalossamme netti pätki jatkuvasti. Pelatessa netin pätkiminen häiritsi, joten valitin siitä perheelleni jatkuvasti, 24-vuotias Otto muistelee.

Aihe olikin siis tuttu, kun hän törmäsi loppukesästä 2021 valokuituyhteyttä tarjoavan Valokuitusen työpaikka­ilmoitukseen. Yritys haki myyjiä pientalo­myyntiin. Otolla oli kokemusta myyntityöstä, sillä hän oli lukion jälkeen myynyt imureita ja painepesureita kotitalouksille.

– Sitä työtä tehdessäni huomasin, että olen aika hyvä myymään. Myyntitilanteet eivät jännitä minua, tulen toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja nautin siitä, että voin vaikuttaa palkkaani. Olen myös tavoitteellinen: kun asetan itselleni myyntitavoitteen, tähtään siihen sinnikkäästi.

Nopeasti parhaiden myyjien joukkoon

Otto teki videohakemuksen, pääsi haastatteluun ja aloitti pian työt Valokuitusella. Perehdytyksen jälkeen hän lähti tekemään ovimyyntiä pientaloalueille, joissa oli jo valmiiksi valokuidusta kiinnostuneita potentiaalisia asiakkaita.

– Minun ei tarvinnut opetella ulkoa mitään tiettyä myyntipuhetta, vaan sain kohdata ihmiset omalla tavallani. Jokainen kohtaaminen kehitti minua hiomaan tyyliäni, jolla voittaisin ihmisten luottamuksen parhaiten. Ovikelloa soittaessa kohtaa kaikenlaista, mutta kun ihmisille hymyilee, he hymyilevät kyllä takaisin. Tässä työssä on hyvä olla pilkettä silmäkulmassa, Otto kertoo.

Oton myyntitaidot tulivat nopeasti esille, ja pian hän kohosi Valokuitusen kuukausittaisissa listauksissa parhaiden myyjien joukkoon. Kiinteän tuntipalkan lisäksi myyjät saavat provision jokaisesta tehdystä kaupasta. Loppuvuodesta 2022 pientalomyynnissä tienataan keskimäärin 17–20 euroa tunnissa.

– Palkkaus motivoi, ja oli myös hauskaa kisata muiden myyjien kanssa. Jos joskus ennen työvuoroa väsytti tai oli muuten huono fiilis, ei tarvinnut kuin katsoa, kuinka paljon kaveri oli myynyt edellisenä iltana. Jos toinen oli tehnyt hyvät myynnit, se innosti puskemaan eteenpäin. Olen kilpailuhenkinen, ja siitä on apua tässä työssä. Löin omia myyntitavoitteita korkealle, ja saavutin niitä kerta kerran jälkeen. Olen todella kova myymään.

Otto Naamanka

Tiiminvetäjäksi muita sparraamaan

Kun Otto oli ollut Valokuitusen viiden parhaan myyjän joukossa kuukaudesta toiseen, esihenkilö ehdotti hänelle etenemistä tiiminvetäjän rooliin. Hän saisi koota itselleen oman tiimin ja monistaa osaamistaan. Otto innostui, ja hän sai kesäkuun 2022 alussa Team Leader -tittelin sekä koulutuksen esihenkilötehtäviin.

– Meillä oli rekrytointi auki, sain haastatella hakijoita ja valita sopivimmat. Nyt minulla on seitsemän tiimiläistä, joiden tukena olen. Ennen johdin vain itseäni, nyt koko tiimiä. Sparraan heitä, annan tavoitteita, tuen huonoina hetkinä ja juhlin onnistumisia. Koska toimin niin pitkään myyjänä, olen kokenut tismalleen samat tunteet ja tilanteet, joita tiimiläiseni kohtaavat, Otto kertoo.

– Myyntityö on jatkuvaa oppimista, sillä siinä on valtavasti nyansseja. Opin itsekin siitä joka päivä. Me rekrytoimme myyjiksi myös sellaisia ihmisiä, joilla ei ole aikaisempaa myyntikokemusta. Koulutamme väkemme, ja työn oppii parhaiten tekemällä. Henkilön asenne on tärkein kriteeri.

Salaisuutena kyky johtaa itseään sekä huumori

Reilu vuosi Valokuitusella on mennyt Oton mukaan nopeasti. Hän on tyytyväinen etenemiseensä talon sisällä, ja oma paikka tiiminvetäjänä tuntuu mieluisalta. Mutta miten 24-vuotias ylioppilas eteni myyjästä tiiminvetäjäksi alle vuodessa?

– Olen hyvä johtamaan ja motivoimaan itseäni; en lannistu, vaikka asioita menisi pieleen ja kuulisin ei-sanan lukuisia kertoja. En koskaan luovuta, vaan olen kärsivällinen ja uskon aina omaan tekemiseeni. Osaan myös laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja ottaa asioita huumorilla.

– Lisäksi kun lupaan tekeväni jotain, pidän lupaukseni. Koen myös, että kaikkien on helppo tulla toimeen minun kanssani. 

Otto saa tukea työhönsä esihenkilöltään ja muilta tiiminvetäjiltä.

– Kehitämme myyntiä, käymme läpi vaikeita tilanteita ja keskustelemme HR-asioista. Soittelemme ristiin rastiin päivittäin, ja lisäksi meillä on useita palavereja eri kokoonpanoilla joka viikko. Yhdessä tekemisen meininki on vahva: pientalopuolen myyjät auttavat taloyhtiöpuolta ja päinvastoin, asiakaspalvelu vinkkaa potentiaalisista asiakkaista ja tukea saa keneltä vain kysyykään. Meillä on yhteinen päämäärä, ja koko organisaatio tukee toisiaan, Otto kertoo.

Hyvässä pöhinässä ja myötätuulessa

Valokuitumyyjien yhteishenki on päässyt kehittymään työnteon lisäksi myös virkistyksen parissa. Yhdessä on käyty keilaamassa, pakohuoneessa, virkistäytymässä Vierumäellä – perinteisiä pikkujouluja ja onnistumisten tuomia kahvitteluja unohtamatta. Otto suositteleekin valokuitumyyntiä kaikille myyntityöstä kiinnostuneille.

– Valokuitusella kasvetaan vauhdilla, joten uusia positioita syntyy jatkuvasti. Täällä on hyvät mahdollisuudet edetä. On myös kiva tehdä bisnestä alalla, joka on myötätuulessa ja ihmisten huulilla. Meillä on hyvä pöhinä.

Edelleen Otto voi myös seistä myymänsä tuotteen takana – onhan hänellä mieleen iskostunut kokemus huonosta verkkoyhteydestä.

– Kukapa ei haluaisi, että oma netti on vakaa ja toimiva? Valokuitu on tietoverkkoteknologiana erinomainen, ja meillä on tällä hetkellä valtakunnallisesti Suomen ainoa avoin kuituverkko, johon asiakas voi kilpailuttaa operaattorin. Yhteinen missiomme on saada kaikkialle Suomeen mahdollisimman laajat avoimet valokuituverkot.

Opiskelemaan Otto ei ole suunnitellut lähtevänsä.

– Myynti on kivaa, esimiestyö vielä kivempaa ja korvaus työstä kohdallaan. Nyt aion edetä tätä polkua niin pitkälle kuin pystyn.