Työntekijöidemme vinkit myyntiuralle

”Treenaa small talkia, älä tyydy mihinkään ja pyydä tarvittaessa apua” – nämä 7 vinkkiä auttavat myyntiuralla

Kategoriassa Meillä töissä

Myyntityössä palkkaansa pystyy yleensä vaikuttamaan, ja työssä saa opettavaisen läpileikkauksen omasta organisaatiosta sekä yritystoiminnasta laajemminkin. Siksi melkeinpä kenen tahansa kannattaa harkita myyntityötä jossain vaiheessa uraa.

Valokuitusella on lukuisia eri tehtävissä olevia myynnin ammattilaisia. Myyntipäällikkö Joonas Laras, tiimin­vetäjä Pinja Brandt ja myyjä Nima Löfblom jakavat vinkkinsä myyntiuralle.

1. Kokeile rohkeasti myyntityötä – saatat koukuttua!

Tiiminvetäjä Pinja Brandtin, 25, mielestä jokaisen kannattaa kokeilla myyntityötä jossain vaiheessa uraa.

– Myyntityössä oppii kohtaamaan mitä erilaisimpia ihmisiä. Työ kehittää ihmissuhdetaitoja, ja hyvät keskustelu- ja perustelu­taidot auttavat tulevissa työhaastatteluissa ja eri tilanteissa läpi elämän.

Myyntityötä voi kokeilla esimerkiksi osa-aikaisesti opintojen ohella. Parhaimmillaan voi huomata, että se sopii itselle tosi hyvin ja jopa koukuttaa.

Pinja itse innostui myyntityöstä välittömästi sitä kokeiltuaan. Hän aloitti puhelinmyynnillä ja ständimyynnillä. Valokuitusella hän on työskennellyt syyskuusta 2021. Erityisesti häntä innostaa se, kuinka myyntityössä voi vaikuttaa omiin tuloihinsa.

– On huikeaa saada palkkaa siitä, että puhuu ihmisille. Palkkapussia saa kasvatettua myymällä sinnikkäästi enemmän. En ole vielä keksinyt, mistä muusta työstä innostuisin näin paljon.

2. Ole työhaastat­telussa oma itsesi

Avointen työpaikkojen foorumeilla on tarjolla monenlaista myyntityötä. Pinjan mielestä ensimmäiseksi ei välttämättä kannata valita työtä, jossa on pelkkä myyntipalkkioihin perustuva palkkaus ilman pohjapalkkaa. Vaarana voi olla, ettei käteen jää mitään. Kun on ensin oppinut myymään, voi siirtyä pelkästään myyntipalkkioihin sidottuun työhön.

Pinja on haastatellut lukuisia myyjäkandidaatteja tiiminvetäjänä Valokuitusella ja aiemmissa työpaikoissaan. Työnhaussa kannattaa Pinjan mukaan olla oma itsensä.

– Jos esittää muuta kuin mitä on, se näkyy heti ja paikka jää saamatta. Työhaastattelussa on myös tärkeää osata rupatella niitä näitä. Introverttikin voi olla hyvä myyjä, mutta jos haastattelussa ei saa sanaa suustaan, ei sitä ehkä saa myyntitilanteissakaan.

On huikeaa saada palkkaa siitä, että puhuu ihmisille

3. Ole kunnian­himoinen ja pyydä tarvittaessa apua

Pinjan mielestä tavoitteita voi myyntityössä nostaa aina vain korkeammalle ja kauppaa tehdä lisää.

– Jos haluaa kehittyä omalla myyntiuralla, ei kannata tyytyä mihinkään. Vaikka olisinkin tehnyt päivässä kymmenen kauppaa, en ole milloinkaan ajatellut, että ne riittävät. Työssä voi kehittyä jatkuvasti ja myydä kerta kerralta enemmän. Kattoa ei ole, hän sanoo.

Kunnianhimo ja päättäväisyys ovatkin Pinjan vahvoja luonteen­piirteitä. Ne ovat ajaneet häntä tekemään tulosta, jolla hän on edennyt tiiminvetäjäksi tukemaan muita myyjiä. On Pinja silti kokenut takapakkiakin.

– Aikoinaan ständityössä ihmettelin, kun hyvien myyntien jälkeen kaupanteko pysähtyi. Pyysin esimieheltäni apua, ja hän tuli vierelle jeesaamaan. Selvisi, että olin oppinut tuotteesta niin paljon, että myyntitilanteissa vyörytin kaikki faktat potentiaalisille asiakkaille. Liika tieto sekoitti heitä. Ryhdyin lähestymään ihmisiä kevyemmin, ja hyödynsin kaikkea tietämääni vasta tilanteen vaatiessa. Myynti alkoi jälleen sujua.

4. Tee kovasti töitä, pysy ajan tasalla ja ole sinnikäs

Myyntityön mittaaminen on helppoa, sillä siinä tulokset puhuvat: myyntiä joko tulee tai sitten sitä ei tule. Joonas Laras, 30, kokee saaneensa hyviä tuloksia kovalla työnteolla ja oma-aloitteisuudellaan. Valokuitusella hän on työskennellyt joulukuusta 2020 alkaen. Ensin hän oli myyjä, sitten tiiminvetäjä ja nyt myyntipäällikkö. Joonaksen nopean etenemisen salaisuus on kova työnteko.

– Myynnissä pitää olla valmis tekemään paljon töitä. Omaa alaa on seurattava ja asioista on oltava perillä. Kun asiakas kysyy jotakin, mihin en osaa vastata, vastausta on etsittävä sinnikkäästi kollegoilta kysymällä tai vaikka googlaamalla. Asioita selvittäessä oma osaaminen ja tietotaito kasvavat vauhdilla, hän kertoo.

Välillä myyntityössä voi olla aikoja, jolloin kauppaa ei tunnu tulevan millään.

– Silloin oma tavoite on pidettävä tiukasti mielessä ja tähdättävä sitä kohti. Myyntityö on ennen kaikkea ei-vastauksen taklaamista. Kieltäytymisen ei saa antaa musertaa, vaan on jatkettava sinnikkäästi eteenpäin. Tehdyistä kaupoista tulee mahtava tunne!

Työntekijöidemme vinkit myyntiuralle

5. Ole hyvä tyyppi ja tuo itseäsi reippaasti esille

Joonaksen mukaan uralla etenemistä helpottaa, kun tulee ihmisten kanssa hyvin toimeen. Ennen myyntiuralle siirtymistä hän työskenteli kymmenen vuotta järjestyksen­valvojana muun muassa metrossa ja Helsingin rautatie­aseman asematunnelissa. Työ kehitti ihmissuhdetaitoja.

– Sain monesti kuulla olevani sosiaalisesti lahjakas ja hyvä ihmisten kanssa. Sen kuuleminen lämmitti, sillä mä todella haluan olla ihmisille hyvä tyyppi. Olen avoin, mukava kaikille ja pidän aina lupaukseni. Lisäksi olen positiivinen. Uskon, että nämä luonteen­piirteet ovat auttaneet minua etenemään myyntiurallani, hän kertoo.

Suomalaiset eivät perinteisesti ole hyviä tuomaan itseään ja osaamistaan esiin. Itsensä piilottelu ei kuitenkaan edistä uraa.

– Jos johonkin kysytään vapaaehtoisia, kannattaa reippaasti nostaa kätensä ylös. Aina valmiina olevat ja reippaat tyypit kyllä huomataan. Omalle esihenkilölle voi myös avoimesti kertoa, jos haluaa edetä urallaan.

6. Valmistaudu työhaastatteluun huolella

Työpaikkaa hakiessa työhaastatteluun on syytä valmistautua. Vinkki voi tuntua itsestään selvältä, mutta sitä se ei ole. Myyjä Nima Löfblom, 21, vinkkaa valmistautumaan haastatteluun yrityksen kotisivuja tutkimalla ja käymällä muissa työhaastatteluissa.

– Valokuituselle töihin päästyäni kuulin, kuinka olin vakuuttanut haastattelijat tutustumalla kunnolla yritykseen ja tuotteeseemme. Osasin vastata kysymyksiin, joissa tiedusteltiin oletuksiani myynnistä sekä vahvuuksia, joita minulla voisi työhön olla. Ennen Valokuituselle hakemista olin käynyt parissa myyntityön työhaastattelussa, jotka eivät menneet ihan putkeen. Niissä en osannut vastata kaikkiin kysymyksiin, mutta lopulta juuri ne haastattelut valmensivat minua Valokuituselle hakemiseen ja haastattelussa onnistumiseen.

7. Treenaa small talkia ja ole ihmisille kiva

Työssään Nima kiertää pientaloalueiden kotitalouksissa esittelemässä valokuituyhteyden etuja. Hänen mielestään työssä tärkeintä on olla ihmisille kiva – vaikka he eivät haluaisikaan ostaa tuotetta. Perinteinen small talk eli rupattelu on tärkeä taito, ja sitä voi treenata hakeutumalla keskustelemaan vieraiden ihmisten kanssa.

– Tässä työssä on hyvä muistaa, että olemme viemässä parempaa nettiyhteyttä asiakkaille. Se on tärkeä tehtävä. Jos joku ei tuotteesta innostu, voi jättää silti hyvän vaikutelman. Voi jutella hetken ja jatkaa sitten matkaa. Usein käymme samalla ovella useamman kerran, joten myyntityöhön on paljon aikaa.

Niman mukaan jokainen kohtaaminen on tärkeä – vaikka kauppaa ei tulisikaan.

– Myyntityössä kohtaa erilaisia ihmisiä joka päivä, eikä kahta samanlaista päivää ole. Jokainen kohtaaminen opettaa, vie eteenpäin ja auttaa menestymään. Myyjänä se on tärkeää tiedostaa.