Tässä se on: maailman nopein yhteys, joka toimii aina

Kategoriassa Valokuitu

Nykyisen verkkosi kapasiteetti ei enää riitä tulevaisuudessa.

Miksi valokuitu on nopein yhteys? Miksi se on kodin nettiyhteytenä parempi kuin mobiiliverkko? Mitä tarkoittavat tulevaisuuden digitaaliset palvelut? Nämä asiat valokuidusta ja sen hyödyistä on hyvä tietää.

1. Valokuitu on tietoliikenteessä ylivoimainen

Suomi on mobiiliyhteyksien kultamaa. Monessa muussa maassa ei ole rajatonta dataa, minkä vuoksi niissä on panostettu valokuituyhteyksien ja -verkkojen rakentamiseen. Myös kotien tietoliikenneyhteydet kulkevat monessa maassa pääosin valokuidussa. Valokuituyhteyksien kärjessä komeilee Euroopan osalta Ruotsi.

Mutta miksi valokuitu on muihin yhteyksiin verrattuna suvereeni?

Valokuidun ylivoimaisuus perustuu siihen, että valokuidussa siirrettävän tiedon määrä on periaatteessa rajaton. Valokuitu on erittäin ohutta kvartsilasia suojatussa kaapelissa, ja tieto siirtyy sitä pitkin hyvin nopeasti. Valokuitutekniikka on myös tällä hetkellä ainoa tiedon siirtämisen tekniikka, joka on kehitetty alun perinkin tietoliikennettä varten, ja siinä se pääsee näyttämään parastaan.

Kun maailma digitalisoituu ja internetin palvelut kasvavat, nykyisen mobiiliverkon kapasiteetti ei yksinkertaisesti enää riitä. Vaikka mobiiliverkot kehittyvät ja 5G-yhteyksiä jo odotetaan, myös Suomessa tarvitaan valokuituverkkoa, jotta koteihin ja yrityksiin saadaan parhaat mahdolliset yhteydet. Valokuitu on myös tulevaisuuden 5G-yhteyksien takana, sillä jokaisesta 5G-tukiasemasta on yhteys valokuituverkkoon.

Valokuituyhteyden rakentamista kotiisi voi verrata siihen, että kotiisi tulisi oma tukiasema tietoliikenteelle. Mobiilitukiasemalta lähtevä yhteys jaetaan aina kaikkien naapuruston käyttäjien kesken, mutta valokuidun koko kapasiteetti tulee pelkästään oman kotisi käyttöön. Valokuitu onkin siksi ainoa yhteys, joka toimii myös tulevaisuuden tarpeita ajatellen.

2. Koko perheen laitteet toimivat yhtä aikaa

Arjen rutiineissa ruuhkatunnit osuvat samoihin aikoihin. Monessa kodissa töiden jälkeen syödään, rojahdetaan sohvalle, avataan läppäri tai televisio.

Monihenkisessä perheessä puhelimia, tabletteja, tietokoneita ja televisioita on helposti yli kymmenkunta. Ruuhka-aikojen ulkopuolella yhteys voi vielä olla jouheva, mutta kun kaikki käyttävät verkkoyhteyksiä samaan aikaan, yhteydet tökkivät. Valokuituyhteydessä etäisyys tai yhtäaikaiset käyttäjät eivät vaikuta yhteyden laatuun tai nopeuteen.

Arjessa tarvitsemamme tiedonsiirtonopeudet kasvavat koko ajan. Kun nyt yleinen tiedonsiirtonopeus on 10–50 megabittiä sekunnissa, valokuituyhteydellä päästään huomattavasti korkeampiin yhteysnopeuksiin. Valokuituliittymiin on tarjolla jopa 1 000 megabitin eli 1 gigabitin nopeuksia, ja nopeutta saadaan tätäkin enemmän päätelaitetta päivittämällä.

Valokuituyhteys parantaa tulevaisuudessa myös jo kodissa olemassa olevia mobiiliyhteyksiä. Jos mobiilikuuluvuus kodin sisällä on rakennusteknisistä tai muista syistä huono, laitteet toimivat paremmin valokuituyhteyden kautta ja kuuluvuuskin paranee.

3. Palvelut muuttuvat digitaalisessa maailmassa, mutta nyt hankkimasi valokuitu kestää vuosikymmeniä

Ensimmäiset valokuitukaapelit asennettiin maahan noin 30 vuotta sitten, ja ne toimivat edelleen. Ei ole mitään syytä sille, etteikö valokuitu kestäisi jopa 50 tai sata vuotta. Yhteydet asennetaan maan alle, eikä esimerkiksi vesi hetkauta valokuitukaapelia. Sähköä johtamattomana valokuitu ei myöskään ole ukkosherkkä. Yhteys toimii, vaikka kuinka myrskyäisi ja puita kaatuisi.

Opiskeletko tai hoidatko vanhempiesi asioita? Valokuitu tuo kotiin varmasti toimivan yhteyden koulutuksen, terveyden- ja vanhustenhuollon palveluihin. Omaishoitaja voi istua vaikkapa television edessä ja keskustella terveydenhoitajan kanssa tai opettaja olla langan päässä, kun opiskelijat ovat eri puolilla maailmaa.

Tai kun suunnittelet kauppalistaa, voit tarkistaa jääkaappisi sisällön etänä ennen kauppaan astumista. Älyjääkaappisi tulkitsee viivakoodista, onko jauheliha menossa vanhaksi. Etäverkossa ovat myös arkiset tärkeät asiat, kuten palohälytin tai kosteusanturi, joka varoittaa esimerkiksi putkivuodoista.

Teknisesti kaikki on mahdollista, kun kotona ei ole kaistarajoitetta. Koska valokuitu on tulevaisuuden kannalta järkevin ratkaisu, sen hankkiminen nostaa myös asunnon arvoa.

4. Valokuitunen antaa vapauden valita – tätä se tarkoittaa

Koska valokuitu on pitkäikäinen sijoitus, on tärkeää, että saat aidosti kaikki tulevaisuudenkin palvelut käyttöösi. Valokuitunen vastaa tähän tarpeeseen antamalla sinun valita nettiliittymäsi ja haluamasi palvelut usean eri operaattorin tarjonnasta. Meillä et siis sitoudu vain yhteen palveluntarjoajaan.