Näin valmistaudut kuitusuunnittelijan käyntiin

Kategoriassa Rakentaminen

Valokuidun rakentaminen kiinteistölläsi alkaa kuitusuunnittelijan käynnillä, ja varaamme ajan kanssasi käyntiä varten. Suunnittelukäynnillä katsot yhdessä asiantuntijamme kanssa, miten kuitu sijoitetaan kiinteistösi alueelle ja mihin valokuitupäätelaite kotisi sisällä asennetaan.

Valokuidun rakennustyöt alkavat siitä, kun kuitusuunnittelijamme tulee luoksesi suunnittelukäynnille. Varaamme kanssasi aina etukäteen ajan tätä suunnittelukäyntiä varten. Teemme sekä ajanvaraukset että suunnittelukäynnit pääasiassa arkisin. Suunnittelukäynnillä käymme kanssasi läpi rakentamisen käytännön asiat sekä suunnittelemme parhaan reitin sinun valokuidullesi.

Kun selvität muutamia asioita etukäteen, saamme yhdellä kertaa kaikki asiat sovittua. Kokosimme vinkit, miten sinun kannattaa valmistautua kuitusuunnittelijan käyntiä varten.

  1. Kenellä on kiinteistön nimenkirjoitusoikeus?

Kuitusuunnittelijan käynnillä tehdään ja hyväksytään suunnitelma valokuidun rakentamiseksi kotiisi. Siksi suunnittelukäynnillä tulisi paikalla olla sellaisen henkilön, jolla on oikeus päättää kiinteistöä koskevista asioista.

Jos et itse ole kiinteistösi omistaja, tarvitset valtakirjan valokuidun rakentamista varten kiinteistön omistajalta tai sen edustajalta (esim. isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja). Hallinnanjaollisessa tontissa tarvitset luvan myös muilta osapuolilta. Huolehdithan, että sinulla on tarvittavat valtakirjat valmiina käyntiä varten, jotta työt saadaan jouhevasti etenemään.

  1. Selvitä olemassa olevien varausputkien sijainnit

Mikäli tontillasi on valmiina varaus- tai suojaputkia, valokuidun asennuksessa voidaan mahdollisesti hyödyntää niitä asentamalla valokuitukaapelin tarvitsema mikrokanavaputki näihin putkiin. Jos haluat, että kartoitamme näiden putkien hyödyntämistä, selvitäthän meille, missä putkien päät sijaitsevat.

Putken tulisi olla yhtenäinen, ehjä, vetovaijerilla varustettu putki, joka on halkaisijaltaan vähintään 50 mm. Putkessa ei saa olla jyrkkiä mutkia. Aina tontillasi olevia putkia ei voida hyöyntää niiden sijainnin tai tyypin vuoksi. Jos putkien käyttämisen ehdot täyttyvät, kuitusuunnittelija vahvistaa sen.

Mikäli mikrokanavaputken asennus varausputkeen ei jostain syystä onnistuisikaan, kuitusuunnittelijamme tekee myös aina kaivuusuunnitelman tontillesi.

Huomaathan, että valmiiden varausputkien hyödyntäminen ei oikeuta alennukseen valokuitutilauksestasi. Mikäli haluat tehdä mikrokanavaputken kaivuutyön ja asennuksen itse, ohjeistamme sinua mielellämme niissä. Tässä tapauksessa myös alennus on mahdollinen.

  1. Selvitä, missä sähkö-, vesi- ja viemäriputket sijaitsevat

Selvitäthän etukäteen mahdollisimman tarkasti, missä kiinteistösi tai tonttisi infra, kuten sähkö-, vesi- ja viemäriputket sijaitsevat. Kerro kuitusuunnittelijalle näistä tiedoista, jotta emme vahingossa vahingoita niitä.

  1. Haluaisitko tehdä tonttityöt itse?

Tietyissä tapauksissa on myös mahdollista tehdä mikrokanavaputken kaivuu ja asennus itse. Jos haluat huolehtia töistä itse, muistitko kertoa siitä meille tilausta tehdessäsi? Jos et, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme. Kuitusuunnittelijamme tuo mukanaan asennuksessa tarvitsemasi tarvikkeet sekä ohjeistaa valokuituputken asennuksessa sekä sopii aikataulun, mihin mennessä työt osaltasi tulee olla tehtyinä.

Tutustu tästä löytyvään kaivuuohjeeseen, johon olemme koonneet vinkit sujuviin kaivuutöihin.

  1. Missä kodissasi olisi hyvä paikka valokuitupäätelaitteelle?

Voit miettiä jo valmiiksi, mihin valokuitupäätelaitteen voisi kodissasi sijoittaa. Pääsääntöisesti asennamme laitteen kotisi tekniseen tilaan, jos sellainen löytyy. Onko kodissasi valmiina sisäverkko ja alkaako se esimerkiksi teknisestä tilasta? Toimiakseen valokuitupäätelaite tarvitsee sähköä eli pistorasian tulisi olla lähettyvillä. Asennuspaikan olisi hyvä olla sellainen, josta laitetta ei tarvitse myöhemmin siirtää muualle esimerkiksi huonekalujen järjestyksen vaihtamisen tai remontin takia. Sisällä oleva päätelaite tulisi sijoittaa mahdollisimman lähelle sitä kohtaa ulkoseinässä, jossa vastinkappale sijaitsee.