Valokuidun ostajan ohjeet

valokuitu ostajan ohjeet
Kategoriassa Kodin digiarki

Valokuitu on nopeudeltaan ja kapasiteetiltaan markkinoiden ylivoimaisin tiedonsiirron tekniikka. Ei siis ihme, että valokuituverkkoja rakennetaan nyt Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin. Samalla toimijoiden määrä kasvaa, ja kuluttajan on entistä vaikeampi tietää, mitä hänen pitäisi huomioida valokuituliittymäsopimusta solmiessaan. 

Huomioi nämä ennen sopimuksen allekirjoittamista

Toimijoiden välillä on myös suuria eroja. Siksi listasimme ne asiat, joita jokaisen kuluttajan tulee huomioida ennen valokuitusopimuksen allekirjoittamista: 

1. Varmista, että valokuidun tarjoajan toimitusvarmuus on riittävän korkea 

Ennen kuin solmit sopimuksen valokuitutoimittajan kanssa, selvitä, miten todennäköisesti toimittaja kykenee rakentamaan kiinteistöösi valokuidun. Valokuitusen toimitusvarmuus on yli 85 prosenttia, ja se on yksi toimialan korkeimmista.  

2. Vältä ylipitkiä sitouttamisaikoja 

Valokuituverkkoa koskevat sopimukset saattavat sitouttaa kuluttajan ensin liittymän toimittamisen osalta kuudesta 36 kuukauteen ja sen jälkeen palveluiden ostamisen osalta vielä nollasta 24 kuukauteen.  

3. Vapaus kilpailuttaa verkon palveluntarjoajat  

Valitse valokuitutoimittaja, jonka verkossa on useita palveluntarjoajia. Näin vapaus valita oma nettiliittymä ja TV-paketti säilyy kuluttajalla eikä siirry kuitutoimittajan määriteltäväksi.  

4. Verkon rakentamisen kustannukset kuuluvat valokuituverkon toimittajalle  

Valokuituliittymän toimituksen kuuluu olla rakentajan vastuulla.  
Tämän vuoksi esimerkiksi Valokuitunen tarjoaa avaimet käteen -toimituksen, jossa asennustyöt tehdään asiakkaan puolesta ilman ylimääräisiä veloituksia. Myös rakentamisen korjausjäljet kuuluvat kuitutoimittajan vastuulle.  

5. Tarkista sopimusehdot  

Huolehdi, että myyntitilanteessa luvatut asiat löytyvät sopimuksesta tai muista materiaaleista. Kuitutoimittajan tulee myös selvittää asiakkaalleen valokuituliittymään liittyvät velvoitteet ja vastuut yksityiskohtaisesti. Liittymän toimittajan on annettava todellisuutta vastaava kuva kuluttajan oikeuksista sekä lopullisesta laskutusmallista. 

6. Tarkista, millä ehdoilla ja hinnalla voit perua valokuitusopimuksesi, niin halutessasi 

Peruutusmaksu vaihtelee markkinatoimijasta riippuen nollasta tuhansiin euroihin. 

Katso tästä linkistä MTV3:n Huomenta Suomi -haastattelu, jossa Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto on Kuluttajaliiton juristi Tiina Vyyryläisen kanssa studiossa keskustelemassa valokuitumarkkinasta ja siitä, mitä kuluttajan kannattaa huomioida valokuitua tilatessaan.