Valokuitu on turvallinen nettiyhteys

Kategoriassa Kodin digiarki

Valokuitukaapeli asennetaan maan alle, joten se on suojassa ulkoisilta tekijöiltä, kuten tuiskulta, tuulelta, lumelta ja muilta säänvaihteluilta. Valokuitu on turvallinen yhteys, kunhan sitä käyttävä huolehtii laitteidensa tietoturvasta ja muun muassa langattoman verkon suojauksesta. Kokosimme kolme faktaa valokuidun turvallisuudesta sekä vinkit kodin tietoturvasta huolehtimiseen.

1. Pelkässä valokuitukaapelissa ei ole älyä

Valokuituverkko on yksinkertainen infrastruktuuri, joka on suunniteltu tiedon välittämiseen. Pelkkä valokuituverkko on passiivinen tiedonsiirtoverkko, joka ei itsessään sisällä tietoturvariskejä. Jos valokuitukaapeli katkeisi jostakin syystä, ei siitä syntyisi tietoturvariskiä. Sen sijaan kaapelin katkeaminen haittaisi valokuituverkon käyttäjiä, koska nettiyhteys ei enää toimisi. Jotta valokuituyhteys on nopein mahdollinen, ei verkossa käytetä lainkaan kuparikaapelia. Viime aikoina yleistyneet kuparivarkaudet eivät siis kohdistu valokuituverkkoomme.

2. Kotiverkon suojaus on tärkeää

Valokuituyhteydessä tietoturva koostuu kaikista niistä laitteista, joilla valokuitunettiä käytetään. Valokuituyhteyttä käyttävän ykkösasia onkin huolehtia omien laitteidensa, kuten esimerkiksi tietokoneen ja reitittimen tietoturvasta. Hyvän tietoturvaohjelmiston käyttö ja tietokoneen säännöllisten ohjelmistopäivitysten tekeminen on tärkeää. Lisäksi langaton kotiverkko suositellaan suojattavan hyvällä salasanalla. Myös valokuitupäätelaitteeseen eli verkkopäätelaitteeseen kiinnitettävän reitittimen oletussalasana kannattaa vaihtaa omaan salasanaan.

3. Kodin valokuitupäätelaite ei houkuta hakkereita

Kotiin asennetaan verkkopäätelaite eli valokuitupäätelaite, johon käyttäjä kytkee tarvitsemansa muut laitteet, kuten esimerkiksi wlan-reitittimen. Kotiin asennettavat verkkopäätelaitteet eroavat toisistaan tekniikaltaan, koska verkon rakentamistapa vaikuttaa vaadittuun laitetyyppiin. Valokuitunen asentaa valokuitukaapelin jokaisen pientaloasiakkaan kotiin asti. Valokuitusen asentamat ja Telian omistamat valokuitupäätelaitteet eli verkkopäätelaitteet vievät signaalin turvallisesti eteenpäin käyttäjän laitteisiin. Koteihin asennettavissa valokuitupäätelaitteissa ei ole lainkaan älyä, eivätkä laitteet siksi ole verkkohakkereiden mielenkiinnon kohteina.

Vinkkejä kotiverkon tietoturvaan:

· Vaihda oletussalasanat – Muuta reitittimen oletussalasanat vahvoiksi ja ainutlaatuisiksi. Suosituksena on käyttää vähintään 12 merkkiä pitkiä salasanoja, jotka sisältävät numeroita, erikoismerkkejä sekä pieniä että isoja kirjaimia.

· Päivitä laitteet säännöllisesti – Varmista, että tietokoneiden, reitittimien ja muiden verkkolaitteiden ohjelmistot ovat aina ajan tasalla. Päivitykset ovat tärkeitä, koska ne korjaavat mahdolliset tietoturva-aukot. Seinään kiinnitettyä Valokuitusen asentamaa valokuitupäätelaitetta ei voi itse päivittää, vaan tarvittavat päivitykset tapahtuvat automaattisesti.

· Käytä vahvaa WiFi-salausta – Ota käyttöön WPA3- tai vähintään WPA2-salaus langattomassa verkossa. Tämä estää ulkopuolisia pääsemästä käsiksi verkkoosi.

· Käytä palomuuria – Palomuuri suojaa kotiverkkoa luvattomilta yhteyksiltä.

· Hyödynnä VPN-yhteyttä – VPN-yhteyden käyttö auttaa suojaamaan tietoliikenteen erityisesti silloin, kun käytät julkisia WiFi-verkkoja.