Vapaa valokuitu

Kysyimme tuhannelta suomalaiselta, mitä he tietävät vapaasta valokuidusta – vastaus on: liian vähän

Suomalaisten pihoilla kaivetaan lähivuosina maahan valokuitukaapelia yli 2 miljardilla eurolla. Ennen kuin lapiot heiluvat, kannattaa perehtyä hetkeksi siihen, mihin on sitoutumassa – ehkä vuosikymmeniksi. Vähintään kolmannes suomalaisista luulee enemmän kuin tietää. Onhan sinulla vapaus valita myös jatkossa? 

Kysyimme yhdessä YouGov-tutkimusyhtiön kanssa 1003 suomalaiselta, mitä he tietävät avoimista ja suljetuista valokuituverkoista. Luulo ei ole tiedon väärti! Seuraavassa kumoamme yleisimmät uskomukset ja tuomme lisää tietoa päätösten taustaksi.  

Luulo #1: Suomen valokuitu­markkinoilla kuluttajalla on aina vapaus valita 

Tieto: Väärin. Valokuitunen on Suomen ainoa valtakunnallinen avoimen eli vapaan valokuituratkaisun tarjoaja. Siinä Valokuitunen rakentaa yhteyden ja avoimuuden edellytykset, jotta kilpailutettavanasi on aina laaja valikoima eri nettiyhteyden tarjoajia. Jos valitset suljetun ratkaisun, olet ”naimisissa” yhden operaattorin kanssa – ja mahdollisesti talon eliniän mittaisessa suhteessa! 

Luulo #2: Kaikki valokuitu­yhteydet ovat samanlaisia ja siten yhtä hyviä 

Tieto: Kyllä ja ei – mitään valoa nopeampaa ei maailmankaikkeudella ole tarjota, kuten Albert Einsteinkin todisti. Mutta nopeus ei ole ainoa suure. Kuluttajalle merkitystä on myös laadulla ja kokonaishinnalla – pelkän asennuksen hintalappu ei vielä kerro paljoa. Varmista, että sinulla on valinnanvaraa! Suljetun valokuidun tarjoajaan sitoutumalla menetät mahdollisuutesi kilpailuttaa nettiyhteytesi myöhemmin. 

Luulo #3: Valokuituyhteys on vähän niin kuin sähkö­sopimus tai kännykkä­liittymä. 

Tieto: Pieleen meni. Jos hankit valokuituyhteytesi suljetun valokuituverkon tarjoajalta, kyseessä on enemmänkin kuin entisajan sähköyhtiö tai lankapuhelinyhtiö – olet jumissa yhden kumppanin kanssa. Jos laatu tai hinta eivät miellytä, et voi asialle enää mitään. Harva suomalainen muistelee kaiholla niitä aikoja, kun sähkösopimuksen pystyi hankkimaan vain oman alueen yhtiöltä. 

Luulo #4: Valokuituverkko ei ole kriittistä infraa, eikä sen omistajalla ole merkitystä.  

Tieto: Onko näin? Viime vuosina olet ehkä mediasta lukenut, miten muutamat valtiot pyrkivät vetämään ”kotiinpäin” tieto­yhteiskunnan rakentuessa ja saamaan vaikutusvaltaa toisten maiden infra­struktuuriin. Meidän ei Suomessakaan kannata olla liian sinisilmäisiä. Internet ja valokuitu ovat nykyajan kriittistä infraa. Meillä omistuspohja on selkeä ja suoraviivainen: kotimaisen CapMan-sijoitusyhtiön Infra-rahasto ja ruotsalainen Telia.

Lisätietoja kyselystä:
YouGov toteutti kyselytutkimuksen Valokuitunen Oy:n toimeksiannosta. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten tietämystä valokuituyhteyksiin ja sellaisen hankintaan liittyvistä asioista sekä mielipiteitä liittyen tietoliikenneyhteyksien tärkeyteen, turvallisuuteen ja omistuspohjaan. Tiedot kerättiin YouGovin kuluttajapaneelissa 2.–4.1.2024. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat täysi-ikäiset suomalaiset. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Kokonaisvastaajamäärä on 1003. Keskimääräinen virhemarginaali on noin ±3 %-yksikköä (95 %:n luottamustasolla).
Tutustu lehdistötiedotteeseen