Kysyimme tuhannelta suomalaiselta, mitä he tietävät vapaasta valokuidusta – vastaus on: liian vähän
Suomalaisten pihoilla kaivetaan lähivuosina maahan valokuitukaapelia yli 2 miljardilla eurolla. Ennen kuin lapiot heiluvat, kannattaa perehtyä hetkeksi siihen, mihin on sitoutumassa – ehkä vuosikymmeniksi. Vähintään kolmannes suomalaisista luulee enemmän kuin tietää. Onhan sinulla vapaus valita myös jatkossa?
Kysyimme yhdessä YouGov-tutkimusyhtiön kanssa 1003 suomalaiselta, mitä he tietävät avoimista ja suljetuista valokuituverkoista. Luulo ei ole tiedon väärti! Seuraavassa kumoamme yleisimmät uskomukset ja tuomme lisää tietoa päätösten taustaksi.
Luulo #1: Suomen valokuitumarkkinoilla kuluttajalla on aina vapaus valita
Tieto: Väärin. Valokuitunen on Suomen ainoa valtakunnallinen avoimen eli vapaan valokuituratkaisun tarjoaja. Siinä Valokuitunen rakentaa yhteyden ja avoimuuden edellytykset, jotta kilpailutettavanasi on aina laaja valikoima eri nettiyhteyden tarjoajia. Jos valitset suljetun ratkaisun, olet ”naimisissa” yhden operaattorin kanssa – ja mahdollisesti talon eliniän mittaisessa suhteessa!
Luulo #2: Kaikki valokuituyhteydet ovat samanlaisia ja siten yhtä hyviä
Tieto: Kyllä ja ei – mitään valoa nopeampaa ei maailmankaikkeudella ole tarjota, kuten Albert Einsteinkin todisti. Mutta nopeus ei ole ainoa suure. Kuluttajalle merkitystä on myös laadulla ja kokonaishinnalla – pelkän asennuksen hintalappu ei vielä kerro paljoa. Varmista, että sinulla on valinnanvaraa! Suljetun valokuidun tarjoajaan sitoutumalla menetät mahdollisuutesi kilpailuttaa nettiyhteytesi myöhemmin.
Luulo #3: Valokuituyhteys on vähän niin kuin sähkösopimus tai kännykkäliittymä.
Tieto: Pieleen meni. Jos hankit valokuituyhteytesi suljetun valokuituverkon tarjoajalta, kyseessä on enemmänkin kuin entisajan sähköyhtiö tai lankapuhelinyhtiö – olet jumissa yhden kumppanin kanssa. Jos laatu tai hinta eivät miellytä, et voi asialle enää mitään. Harva suomalainen muistelee kaiholla niitä aikoja, kun sähkösopimuksen pystyi hankkimaan vain oman alueen yhtiöltä.
Luulo #4: Valokuituverkko ei ole kriittistä infraa, eikä sen omistajalla ole merkitystä.
Tieto: Onko näin? Viime vuosina olet ehkä mediasta lukenut, miten muutamat valtiot pyrkivät vetämään ”kotiinpäin” tietoyhteiskunnan rakentuessa ja saamaan vaikutusvaltaa toisten maiden infrastruktuuriin. Meidän ei Suomessakaan kannata olla liian sinisilmäisiä. Internet ja valokuitu ovat nykyajan kriittistä infraa. Meillä omistuspohja on selkeä ja suoraviivainen: kotimaisen CapMan-sijoitusyhtiön Infra-rahasto ja ruotsalainen Telia.
Mistä puhumme, kun puhumme vapaudesta valita
Tutkimuksen mukaan suomalaiset tekevät kauaskantoisia valokuitupäätöksiä aika vajavaisilla tiedoilla. Valokuituyhteydessä tieto kulkee valon nopeudella, mutta hankintapäätöksien kohdalla voisi olla viisasta hidastaa hetkeksi! Moni tilaa ”pelkän” valokuidun ymmärtämättä, että saattaa hankkia samalla kahlepallon jalkaansa. Valokuitusen valtakunnallisessa verkossa et ole sidottuna yhden operaattorin hintoihin tai palveluun. Voit kilpailuttaa nettiliittymäsi ja vaihtaa palveluntarjoajaa. Siksi: Sinulla on vapaus valita.
Heikki Kaunisto, Valokuitunen Oy
Lisätietoja kyselystä:
YouGov toteutti kyselytutkimuksen Valokuitunen Oy:n toimeksiannosta. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten tietämystä valokuituyhteyksiin ja sellaisen hankintaan liittyvistä asioista sekä mielipiteitä liittyen tietoliikenneyhteyksien tärkeyteen, turvallisuuteen ja omistuspohjaan. Tiedot kerättiin YouGovin kuluttajapaneelissa 2.–4.1.2024. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat täysi-ikäiset suomalaiset. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Kokonaisvastaajamäärä on 1003. Keskimääräinen virhemarginaali on noin ±3 %-yksikköä (95 %:n luottamustasolla).
Tutustu lehdistötiedotteeseen