Suomessa on hyvät 4G-yhteydet – miksi silti satsasimme valokuituun?

Valokuitunen tuo pätkimätöntä valokuitua pientaloalueille.
Kategoriassa Asiakastarina

Aarnion perhe löysi unelmiensa omakotitalon, mutta siitä puuttui kiinteä laajakaista. Kaikki muuttui, kun taloon vedettiin valokuitunetti. Nyt vanhemmat katsovat elokuvia kristallinkirkkaina ja lapset pysyvät nettipeleissä aina tilanteen tasalla. Kuituliittymän asennukseen sai myös kotitalousvähennyksen.

Suomessa on maailman parhaat 4G-yhteydet. Moni suomalainen käyttääkin mobiilinettiä kotinsa nettiyhteytenä.

Kun espoolainen Lauri Aarnio perheineen muutti Espoon ja Kauniaisten rajalla sijaitsevaan uuteen puutaloon vuonna 2016, heille selvisi, että myös upouuden talon rakennuttaja oli ajatellut pelkän 4G-mokkulan riittävän.

”Ei ollut valokuitunettiä, ei ollut vedetty edes kuparikaapeleita, jotta olisi saanut edes jonkinlaisen kiinteän laajakaistan”, Aarnio kertoo.

Joka tilanteessa toimiva nopea netti on perheelle erittäin tärkeä, sillä vanhemmat Lauri ja Tea sekä 14-vuotias Eero ja 12-vuotias Iida käyttävät sitä ahkerasti. Ohjelmistoalalla työskentelevä Lauri Aarnio tekee välillä etätöitä kotona.

”Vaa´asta lähtien kaikki laitteemme on kytketty internetiin. Talo on täynnä puhelimia ja läppäreitä”, Aarnio naurahtaa.

Valokuitunetti korvasi 4G-mokkulan

Uuden kodin yläkertaan asennettu 4G-mokkula riitti kevyeen netinkäyttöön mutta alkoi hidastella, jos kaistalla oli ruuhkaa. Ongelma korostui iltaisin, kun naapuruston muutkin asukkaat käyttivät mobiiliyhteyttään ja vanhemmat olisivat halunneet nauttia elokuvaillasta Netflixin parissa.

”Teini-ikäinen poikamme pelaa myös paljon nettipelejä ja valitteli, että mokkulan potku ei riitä hänen tarpeisiinsa. Peleissä kun täytyy tietää sekunnin murto-osassa, mitä vastapuoli tekee.”

”Parasta uudessa valokuituyhteydessämme on se, ettei enää ei tarvitse murehtia, toimiiko yhteys riittävän hyvin vai ei. Se toimii aina”, sanoo Lauri Aarnio.

Pian muuton jälkeen perheenisä alkoi selvittää, kuinka paljon valokuidun asentaminen taloon maksaisi. Valokuitu oli hänelle ennestään tuttu, sillä monella hänen kaverillaan oli jo pidempään ollut kotona valokuituyhteys.

”Sain tarjouksen valokuidun asentamisesta, mutta hinta oli posketon, yli 15 000 euroa. Jäin seuraamaan asiaa”, Aarnio muistelee.

Syksyllä 2018 Aarnio kuuli, että perheen omakotitaloalueella oli kiinnostusta valokuituyhteyksien hankintaan. Pian naapuri kävikin ovella kysymässä, haluaako perhe mukaan valokuituhankkeeseen.

”Vastasin heti, että juu, totta kai haluamme. Hintakin oli järkevällä tasolla, kun ottajia oli kerralla isompi joukko.”

Valokuitunetti tuli kotiin elokuussa 2019.

”Saimme aina tiedon tulevista työvaiheista, ja valokuituliittymän asentaja kävi etukäteen katsomassa paikat. Kaivuri kaivoi pihatien auki ja jäljet siistittiin. Asennus ei haitannut elämäämme millään tavalla.”

Verkkopelaamisessa nettiyhteyden tasaisuus ja viive ratkaisevat, ja näillä mittareilla valokuituyhteys on ylivoimainen. Valokuidussa viive on lähes olematon.

Älykotitoiminnot houkuttelevat

Uuden yhteyden käyttöönottopäivänä kaikilla perheenjäsenillä oli hymy korvissa.

”Testasimme yhteyden nopeutta, katsoimme Netflixiä ja selailimme nettiä. Kaikki toimi silmin nähden paremmin”, Aarnio sanoo.

Parasta uudessa yhteydessä Aarnion mukaan on, että enää ei tarvitse murehtia, toimiiko yhteys vai ei. Se toimii aina.

”Suoratoistopalvelut pyörähtävät heti käyntiin. Kun katselin yksi ilta Suomen jalkapallopeliä, kuva oli kristallinkirkas. Minun ei tarvinnut pelätä yhteyden pätkimistä. Katselunautinto oli aivan erilainen kuin aiemmin.”

Aarnion mukaan valokuitunetti nostaa tulevaisuudessa talon ja koko asuinalueen arvoa. Valokuitu kestää käyttöä ainakin seuraavat 50 vuotta.

”Uskon, että talon arvo nouse jopa enemmän kuin itse asennus. Hienoa oli myös, että asennustöiden osuus oli mahdollista vähentää verotuksessa”, Aarnio kertoo.

Valokuitu toimii myös tulevaisuudessa, kun laitteiden määrä perheessä lisääntyy.

”Kaistan tarpeen määrä ei meillä ainakaan vähene. Myös älykotimahdollisuudet, kuten automaattiseksi ohjelmoitu valaistus ja tarpeettomien sähkölaitteiden automaattinen sulkeminen, kiinnostavat. Nekin toimivat paremmin valokuituverkossa.”

Teksti: Maiju Majamaa

Kuvat: Jaakko Lukumaa