Valokuituverkon rakentamisen jälkityöt: Näin viimeistelemme työmaa-alueet

Kategoriassa Rakentaminen, Valokuitunen

Valokuituyhteys on aktivoitu ja netti toimii, mutta miksi lähikadut näyttävät yhä keskeneräisiltä? Milloin valokuituverkon rakentamisen jälkityöt tehdään? Näitä asioita moni saattaa pohtia nyt, kun kevätaurinko sulattaa lumet ja paikoitellen epäsiistit tienpintareet paljastuvat talven jälkeen. Valokuitunen huolehtii kaikki rakentamisen jälkityöt kuntoon. Jälkitöitä voidaan tehdä sitten, kun maa on tarpeeksi sula ja kuiva. Tästä jutusta löydät oleelliset tiedot työmaiden ja työmaa-alueiden viimeistelyistä.  

Viime vuonna valokuituverkon rakentamisen jälkityöt saattoivat jäädä talven tultua tekemättä naapurustossasi. Valokuitunetti voi kuitenkin jo vauhdittaa digiarkea kotonasi, mutta kadun asfaltti ja tienpintareiden nurmikko puuttuvat. Ei hätää – huolehdimme kaikki kuntoon! Meillä Valokuitusella on tarkasti tiedossa kaikki alueet, joissa työmme on vielä kesken.  

Verkon rakentamisen alueilla saattaa olla tienpätkiä, pihateiden liittymiä tai pientareita, joissa ei talven kynnyksellä ehditty asfaltoida tai sää oli liian kylmä alueiden multaukseen ja nurmetukseen. Näitä kaikkia rakentamisen jälkeisiä siistimis- ja ennallistamistöitä kutsutaan jälkitöiksi.  

– Priorisoimme kesken jääneitä alueita ennen kuin aloitamme uusia työmaita. Meillä on kymmeniä työmaita ja aikataulutamme töitä useille urakoitsijoille. Pääsääntöisesti jälkityöt etenevät alueittan. Kaikkialle emme ehdi samaan aikaan, mutta asiakas voi nukkua yönsä hyvin, sillä me huolehdimme kaikki alueet kuntoon. Emme voisi edes luovuttaa kesken jäänyttä työmaata kunnalle, sanoo Valokuitusen Etelä-Suomen aluepäällikkö Aki Hummasti.  

Näin kevään eteneminen vaikuttaa seuraaviin rakentamisen jälkitöihin: 

  • Huhti-toukokuun aikana urakoitsijat siivoavat työalueita ja poistavat esimerkiksi tienpientareille jääneet maakasat.  
  • Jälkitöiden teko on mahdollista aloittaa, kun maa on riittävän sula ja kuiva. Siksi jälkityöt etenevät eri puolilla Suomea eri aikaan kevään ja alkukesän aikana.  
  • Kostea maa painuu ja siksi alueiden multaukset ja nurmetukset on mahdollista aloittaa, kun maa on riittävän lämmin. Muuten nurmikon siemenet eivät idä. 
  • Asfaltoinnin pohjatyöt ja asfaltoinnit voidaan aloittaa vasta, kun pakkaset ovat ohi ja routa sulanut katualueilta kokonaan, tyypillisesti tähän menee pari viikkoa kauemmin kuin viheralueiden sulamiseen. Tämä tapahtuu arviolta huhti-toukokuussa. 
  • Asiakkaiden pihoilla pyritään heti valokuidun mikrokanavaputken asennustöiden valmistuttua samalla kertaa tekemään myös kaikki jälkityöt. Mutta esimerkiksi loppuvuodesta nurmikoita tai pihaliittymään liittyviä asfaltointeja ei yleensä ole kylmien säiden takia enää mahdollista tehdä.  

Kunnat asettavat takarajan rakentamisen jälkitöille  

Kunnat määrittävät takarajan, mihin mennessä edellisenä vuonna kesken jääneet työmaat on huolehdittava kuntoon. Joissakin kunnissa uusia kaivulupia ei esimerkiksi myönnetä ennen kuin keskeneräiset työmaat on saatu valmiiksi.  

– Asiakkaan on hyvä huomioida, että jos alueella työt jatkuvat, kaikki jälkityöt tehdään vasta sitten, kun rakentaminen on päättynyt. Osa rakentamisen töistä on sellaisia, etteivät ne ole välttämättä kovin näkyviä kaikille asiakkaille tai joillakin asiakkailla yhteys jo toimii, vaikka lähistöllä vielä rakennetaan, Varsinais-Suomen aluepäällikkö Jarkko Honkanen-Medici kertoo.  

Kaupunkien vaatimukset työmaa-alueille voi halutessaan tarkistaa kuntien omilta verkkosivuilta. Valokuitusen kesken jääneillä työmailla eri puolella Suomea jälkityöt tehdään arviolta näin:   

  • Etelä-Suomessa jälkityöt voidaan aloittaa usein jo maaliskuun lopussa, jos sääolosuhteet sallivat.  
  • Pääkaupunkiseudulla jälkityöt aloitetaan yleensä ensimmäisenä. Jälkityöt huolehditaan kuntoon arviolta toukokuun loppuun mennessä. Vuosittain tätä aikataulua saatetaan muuttaa sääolosuhteiden vuoksi.  
  • Länsi-Suomessa työmaita päästään yleensä viimeistelemään huhti-toukokuussa. Esimerkiksi Turun kaupungin ohjeistuksen mukaisesti jälkityöt pyritään saamaan valmiiksi alkukesän aikana.  
  • Lapissa ja Itä-Suomessa työmaat päästään viimeistelemään yleensä touko-kesäkuussa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä myöhempään ajankohtaan myös jälkitöiden teko sijoittuu. Esimerkiksi Oulussa kaupunki huolehtii kaikista jälkitöistä itse ja laskuttaa toimijoita niiden työosuuksiensa mukaisesti.  

Valokuitunen tarkastaa kesken jääneitä työmaitaan säännöllisesti urakoitsijoidensa kanssa, ja mahdolliset puutokset pyritään huolehtimaan välittömästi kuntoon. Kun kaikki verkon rakentamisen vaiheet jälkitöitä myöten on tehty, kunta tarkastaa ja vastaanottaa työmaan.  

Työmaan luovutuksen jälkeen kuntalaiset voivat mahdollisissa huomautuksissaan olla suoraan yhteydessä kuntaan.  

Kuva AI-kuviteltu.

Valokuituverkon rakentaminen alkaa, kun kevät etenee 

Rakentaminen jatkuu ja alkaa uusilla alueilla heti, kun sääolosuhteet sallivat maanrakennustyöt. Tänä talvena joillakin työmailla eteläisimmässä Suomessa työt eivät ole lainkaan keskeytyneet.  Suurimmassa osassa alueita rakentaminen käynnistyy huhti-kesäkuun aikana. Lapissa yleensä vasta kesäkuussa.  

Talven jälkeen verkkoa päästään rakentamaan yleensä ensin katualueilla, joilla kaivetaan valokuidun runkoverkkoa. Loppukeväästä ilmojen ja maan lämmettyä päästään asiakkaiden tonteille asennustöihin.  

Tänä vuonna Valokuitunen lisää erityisesti uusia liittyjiä olemassa olevaan verkkoon, mutta myös täysin uusia verkkoalueita rakennetaan. Vuoden 2025 jälkeen Valokuitusen avoin verkko kattaa reilusti yli 400 000 kotitaloutta ympäri Suomen.