Näin rakennamme kotiisi valokuituverkon vastuullisesti

Kategoriassa Rakentaminen, Valokuitu, Vastuullisuus

Valokuituverkon vastuullinen rakentaminen sisältää paljon vaiheita aina verkon suunnittelusta valokuidun myymiseen ja asennukseen asti. Vastuullisilla rakentamistavoilla rakennettu verkko varmistaa valokuidun kestävyyden seuraaville sukupolville.

Tyypillisesti valokuidun rakentaminen kestää useiden työvaiheiden vuoksi kuukausia. Kaikki alkaa verkon huolellisesta esisuunnittelusta. Suunnittelutyö tehdään Valokuitusen toimistolla tähän tarkoitukseen kehitetyllä tietokoneohjelmalla.

Työpöydillä tarkastellaan, onko valokuituverkko mahdollista toteuttaa kaikille verkkoalueen asiakkaille, millä aikataululla rakentamisen voisi mahdollisesti toteuttaa ja mitä muita asioita rakentamisessa tulisi huomioida.

– Verkkoalue suunnitellaan tietokoneella hyvin pitkälle. Aloitamme myynnin vain niillä alueilla, joille olemme suunnitelleet sellaisen verkkoalueen, jolle rakentaminen on meille myyntitoimenpiteiden onnistuessa oikeasti mahdollista, operatiivinen päällikkö Oskari Liias kertoo.

Myymme aina asiakasta kuunnellen

Valokuitua myydään kiertämällä ihmisten ovilla ja puhelimitse. Tilauksen voi tehdä myös verkossa sekä useiden paikallisten myyntikumppaneiden kautta ympäri Suomen.  

Valokuitusen myyntihenkilöstö on koulutettu nimenomaan valokuidun myymiseen ja osaamista sekä ammattitaitoa pidetään yllä jatkuvasti.  

Tarjoamme asiakkaille aina totuudenmukaista tietoa ja ehdotamme jokaisen omaan tilanteeseen sopivaa ratkaisua. Valokuitusen avoimen palvelun verkossa asiakas hankkii nettiliittymän vasta kuidun kytkemisen jälkeen. Verkon palveluntarjonnassa on useita eri vaihtoehtoja – jokaisen senhetkiseen tarpeeseen löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. 

– Asiakkaat saavat meiltä aina oikeaa tietoa ja myyntihenkilöstö osaa suositella parhaita ratkaisuja kuluttajan näkökulmasta, pientalojen valokuidun myynnistä vastaava Joel Luhtanen kertoo.  

Valokuitusen myynnin periaatteissa todetaan muun muassa, että emme myy aktiivisesti sellaisille henkilöille, jotka eivät voi arviomme mukaan tehdä itsenäisesti hankinnasta päätöstä. 

Rakentamispäätös varmistaa aina verkon raken­tumisen

Verkolle tehdään rakentamispäätös, kun samalta alueelta on riittävästi tilaajia. Valokuitusen rakentamispäätös sisältää aina myös investointipäätöksen eli verkon rakentamiseen on varattu rahoitus.  

Valokuitusen asiakkaalle antama yhteyden rakentamispäätös tarkoittaa aina sitä, että verkko rakennetaan varmasti. Rakentamispäätöksiä ei koskaan peruta. 

Rakentamispäätös käynnistää alueen tarkemman verkkosuunnittelun.  

Aluksi teemme tarvittavat lupahakemukset kunnalle – sijoituslupaehdot määrittelevät esimerkiksi, minne valokuidun jakokaapit sijoitetaan kaduilla. Sinulle tämä vaihe ei varsinaisesti näy, mutta asiat etenevät taustalla. Eri kunnissa luvitukseen voi kulua kuukausia, joskus vain muutama päivä. Toisinaan kunta edellyttää alueen kaikkia kuidun rakentajia yhteiskaivuuseen, mikä saattaa pidentää rakentamisaikaa, koska eri toimijat sovittelevat aikataulujaan yhteen.  

– Rakentamispäätöksen jälkeen pyrimme ottamaan asiakkaaseen yhteyttä pian ja sopimaan ajankohdan, jolloin asentaja tulee kotiin suunnittelu- ja asennuskäynnille. Käynnillä suunnitellaan, mistä kuitu on järkevä tontilla vetää ja mihin valokuitupäätelaite asennetaan. Usein laitteen asennus tehdään jo samalla kertaa, rakentamisen projektipäällikkö Aki Hummasti kertoo. 

Tonttitöissä huolehdimme jälkien siistimisestä  

Kun on suunnittelun ja valokuitupäätelaitteen asennuksen vuoro, asiakkaana voit aina olla mukana suunnittelussa ja halutessasi myös toteutuksessa.  

Olemme ylpeitä siitä, että Valokuitusella siivoamme ja siistimme aina kaikki asennus- ja rakennustyön jäljet: multaamme ja kylvämme nurmikon kaivannon päälle, pihakivet kiinnitetään paikoilleen ja rikotut asfaltit paikataan.  

Kuitu pyritään aina vetämään niin, että tontille aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa. Pyrimme kaivamaan kuidun aina nurmikon tai hiekan alle. Asfaltointia pyritään välttämään myös ilmastosyistä, koska asfaltointi aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä.  

Huolehdimme turvallisuudesta työmaidemme läheisyydessä 

Kun rakentaminen etenee, koittaa runkoputkien kaivuu- ja asennus. Tässä vaiheessa kaivinkoneet ja muut koneet työskentelevät lähikaduilla.  

Kun rakentamistyöt alkavat yleisillä katualueilla, teiden varsille tuodaan työmaasta kertovia kylttejä.   

– Lähetämme alueen asukkaille postitse tietoa rakentamisen alkamisesta sekä turvallisuusohjeet, markkinointikoordinaattori Anna Nimander kertoo.  

Rakennamme aina niin, että valokuituverkko kestää seuraaville sukupolville. Asennamme esimerkiksi kaapelit riittävän syvälle maahan ja noudatamme kuntien ohjeistuksia rakentamistavoissa. Valokuitunen asentaa yleisillä teillä kaapelit 70 sentin syvyyteen, tonteilla puolestaan 30 sentin syvyyteen. 

– Rakentamisessa noudatamme kuntien lupaehtoja ja asennamme kaapelit kestämään maan alla vuosikymmeniä. Rakentamisessa käytämme vastuullisia menetelmiä, esimerkiksi kaapeliurat pääasiassa kaivetaan teillä. Mielestämme esimerkiksi kaapeleiden auraus ei ole tekniikkana sellainen, jota kannattaisi katualueilla käyttää, koska aura voi heittelehtiä ja kaapeleiden asennussyvyys voi jäädä matalaksi. Näin muu infra voi vaurioitua ja toisaalta myöhemmät hankkeet vaikeutua, jos valokuitukaapeleiden tarkasta sijainnista ei ole tietoa, operatiivinen johtaja Henrik Suomi sanoo.  

Jos teitä joudutaan sulkemaan väliaikaisesti, pyritään katkokset pitämään lyhyinä. Periaatteemme on, että häiritsemme naapurustossa mahdollisimman vähän, mutta rakennustyöstä aiheutuu aina jotakin häiriötä – vähintäänkin ääntä.  

Haitta on onneksi väliaikainen ja pian valonnopeat yhteydet siivittävät alueen kotien arkea seuraavat vuosikymmenet.  

– Asennamme kuidun runkokaapelin niin, että rakentamistöiden valmistuttua mahdollisimman monella asiakkaalla on myöhemmin mahdollisuus liittyä verkkoon. Varaamme myöhempää jälkiliittymismahdollisuutta varten oman kuituputken kaikille taloille, joiden ohi runkokaapeli kulkee. Teitä ei tarvitse avata joka vuosi ja haitat asukkaille sekä ympäristölle jäävät mahdollisimman vähäisiksi, jälkirakentamisesta vastaava Kaj Storås kertoo. 

Jälkityöt tehdään alueella, kun kaikki rakentamistyöt ovat valmiita

Valokuitusella kaikki rakentamisen jälkityöt tehdään aina niin, että kunnan tai asukkaiden ei tarvitse huolehtia niistä. Teemme usein heti rakentamisen jälkeen teille väliaikaiset paikkaukset, kuten väliaikaisen asfaltoinnin, ja lopuksi yhdellä kertaa huolehdimme koko alueelle pysyvän asfaltoinnin.  

Jos talvi keskeyttää rakentamisen, talven ajaksi töistä aiheutuneet kuopat täytetään, jotta esimerkiksi jalankulkijat eivät satuta itseään kuoppiin kävellessään tai autot vaurioidu niissä.   

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus

*Tekemällä saatavuushaun hyväksyt, että tietosi lähetetään Valokuituselle.
Huom. Saatavuuden tarkistaminen ja yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään.