Valokuitusen ovimyyjät myyvät valokuituyhteyttä kotitalouksien ovelta ovelle. Kesäkuukausina helle tuo janon ja on huolehdittava veden juonnista, mutta irrallaan olevat koirat saattavat aiheuttaa myyjille jännittäviä tilanteita. Hyvä perehdyttäminen, apuvälineet ja muistuttelu auttavat ehkäisemään tapaturmia.
Asukkaiden ja työmaiden työntekijöiden turvallisuus on ykkösasia, kun valokuituverkkoa rakennetaan asuinalueille. Sitä ennen kuituyhteydet täytyy kuitenkin myydä, ja se tapahtuu puhelimen ja verkon lisäksi kotitaloudesta toiseen kiertämällä. Tätä työtä kutsutaan kenttämyynniksi.
Pääasiassa myyjien työpäivät koostuvat ihmisten tapaamisesta ja valokuidun hyödyistä kertomisessa. Suurimmaksi osaksi kaikki sujuu onneksi aina hyvin, ja Valokuitunen panostaakin monin tavoin myyntityön turvallisuuteen.
– Kenttämyyjien turvallisuudesta huolehtiminen lähtee perehdyttämisestä, jossa turvallisuutta käsitellään riskien huomioimisen kautta. Kun mahdollisista vaaranpaikoista on juteltu kattavasti, myyjät osaavat ennakoida, mitä kaikkea ovilla kiertäessä saattaa tulla vastaan, Valokuitusen HSEQ Manager Teemu Jaakkola sanoo.
Kesällä vettä ja teepaidat, talvella pitää näkyä ja pysyä pystyssä
Kun kesähelteillä lämpötila kohoaa ja käveltäviä kilometrejä riittää, nesteytyksestä on pidettävä huolta. Myyjiä muistutellaan säännöllisestä vedenjuonnista. Kesäisin Valokuitusen toppikset vaihtuvat myyjien yllä kevyisiin t-paitoihin. Päät suojataan lippiksillä. Sadekeleillä on puolestaan vedenpitävät varusteet.
Kun syksyllä illat hämärtyvät ja lopulta pimenevät kokonaan, ja kun sahaava lämpötila aiheuttaa talvella ensin lumen sulamista ja sitten taas sen jäätymistä, täytyy jokaisen suomalaisen liikkua varovasti.
– Liukastuminen on vaarana, kun myyjät liikkuvat ihmisten valaisemattomilla pihoilla. Tarjoamme myyjillemme kenkiin liukuesteet ja mukaan otsa- tai taskulamput. Niiden avulla pääkallokelillä on hieman turvallisempaa, Jaakkola kertoo.
Liukkaiden kelien vaaroista muistutteleminen onkin jokasyksyinen ja -talvinen asia. Jaakkola tarkkailee säätä päivittäin ja muistuttelee ahkerasti tiiminvetäjiä, jotka puolestaan ottavat asian esille kenttämyyjien kanssa. Myyjiä muistutellaan myös siitä, kuinka puhelinta ja tablettia kannattaa pysähtyä käyttämään sen sijaan, että kulkisi kasvot kiinni luurissa ja kompastuisi. Se ohje pätee kaikkina vuodenaikoina.
Talvella pimeän aikaan tulee myös näkyä. Siksi Valokuitusen takkien logoissa on tehokkaat heijastimet, joiden avulla kuitumyyjät erottuvat pimeään vuodenaikaan. Lisäksi työssä oikeanlaiset kengät ovat todella tärkeä asia, ja talvella jalassa on oltava talvikengät kevyiden lenkkareiden sijaan.
Koirien suhteen on oltava varuillaan
Ovia kiertäessä myyjät tapaavat usein myös koiria. Toisinaan koira ei pidä kotipihaan saapuvasta henkilöstä, eikä vihaisesta koirasta ole aina merkintää postilaatikossa tai portinpielessä. Joskus onkin sattunut muutamia ikäviä tilanteita, joissa koira on hyökännyt vieraan ihmisen päälle talon takaa yllättäen, näykkäissyt ikävästi ja säikäyttänyt.
– Nämä ovat todella ikäviä tilanteita, mutta onneksi niitä sattuu todella harvoin. Jos meidän myyjämme joutuisi tällaiseen tilanteeseen, käymme tapahtuneen läpi aina mahdollisimman hyvin, ja tuemme häntä kaikin tavoin. Annamme myyjälle myös mahdollisuuden tehdä työtä hetken aikaa kollegan kanssa. Kun kiertää jonkin aikaa yhdessä kaverin kanssa, pääsee mistä tahansa mieltä painavasta tilanteesta helpommin eteenpäin, Jaakkola on huomannut.
Ohjeistuksena on, että mikäli myyjä näkee pihalla vapaana olevan ja vihaisen oloisen koiran eikä saa omistajaan yhteyttä, ei pihalle kannata mennä. Varovaisuus on riskinottoa parempi vaihtoehto.
Kun kiertää kotitalouksien ovelta ovelle, voi erilaisia tilanteita tulla myös ihmisten kanssa.
– Myyntihenkilöstömme liikkuu alueilla yleensä ryhmissä, vaikka myyjä kiertäisikin pääasiassa yksin kotitalouden ovelta toiselle. Usein asuinalueelle vielä tullaan yhdellä autolla tai isommalla kuitubussilla. Työkaverit ovat siis aina todella lähellä, muutaman kadunpätkän päässä, ja kaikista tilanteista pääsee juttelemaan välittömästi. Onneksi myyntitilanteet sujuvat yleensä oikein hyvin, ja äärimmäisen harvoin sattuu mitään ikävää, Jaakkola kertoo.
Tavoitteena nolla tapaturmaa
Myyjien alkuperehdytyksen ja muistuttelujen lisäksi Valokuitunen jakaa turvallisuusvinkkejä säännöllisesti järjestettävässä turvatuokiossa. Niissä käydään ennakoidusti läpi mahdollisia uhkaavia tilanteita ja kerrotaan sattuneista läheltä piti -tilanteista.
– Asioiden esillä pitäminen on tärkeää, sillä ylivoimaisesti suurin osa kenttämyyjistämme on uransa alussa olevia 18–24-vuotiaita ja tämä saattaa olla heidän ensimmäinen työpaikkansa. Kaikkea ei itse aina tule ajatelleeksi, etenkin, jos työkokemusta on vielä vähän. Lähtökohtana on meillä, kuten muissakin työpaikoissa, että jokainen tulee ehjänä töistä kotiin.
Jos jotain käy tai tulee edes läheltä piti -tilanne, tapahtumat tutkitaan pian ja perusteellisesti. Siten onnettomuuksia voidaan välttää paremmin jatkossa.
– Meillä saa hetkessä yhteyden omaan tiiminvetäjään, alueen myyntipäällikköön tai minuun. Asiat käsitellään avoimesti ja kunnolla. Henkilöstö on meille arvokkainta, joten pyrimme tukemaan heitä mahdollisimman hyvin, Jaakkola kertoo.
Valokuitunen on mukana Nolla tapaturmaa -foorumissa, joka on työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin jatkuvaan parantamiseen sitoutuneiden työpaikkojen verkosto. Vuonna 2021 Valokuitusen työmailla ja kenttämyynnissä ei sattunut ainuttakaan poissaoloon johtanutta tapaturmaa. Lue tästä artikkelistamme työmaiden turvallisuudesta.