Valokuitusen verkko ulottuu nyt jo yli 200 000 kotitalouteen

Kategoriassa Tiedote

Valokuitusen avoimen valokuituverkon piiriin on tullut tänä vuonna 75 000 uutta kotia ja nyt elokuussa rakennettujen tai rakenteilla olevien verkkojen kattavuus ylitti jo yli 200 000 kotitalouden rajan. Valokuitusen verkko on Suomen suurin avoimen palvelun verkko, jossa asiakkaalla on valittavanaan laaja valikoima eri nettiliittymien tarjoajia ja niiden palveluita.

Valokuitusen avoin valokuituverkko tarjoaa yli 200 000 kotitaloudelle Suomessa mahdollisuuden valita kotinsa tietoliikenneratkaisuksi valokuituyhteyden. Valokuitu kiinnostaa tällä hetkellä laajasti, ja sen kysyntä kasvaa koko ajan. Kun Valokuitunen perustettiin vuonna 2020, yrityksen tavoitteena oli kasvattaa verkko ulottumaan 200 000 kotitalouteen vuoteen 2025 mennessä.

– Tavoitteemme verkon laajuudesta täyttyi kolmessa vuodessa. Valokuitusen verkkoinvestoinnit nousevat tänä vuonna lähes 100 miljoonaan. Olemme Suomessa ylivoimaisesti eniten tänä vuonna kiinteään tietoliikenneinfraan investoiva yritys, toimitusjohtaja Heikki Kaunisto kertoo.

Kesän aikana Valokuitunen on rakentanut alihankkijoidensa kanssa noin 30 kunnan alueella valokuituyhteyksiä. Kaiken kaikkiaan verkkoa on saatavilla 80 paikkakunnalla ympäri maata.

– Avoimen valokuidun valinneiden suomalaisten ei tarvitse miettiä enää seuraaviin vuosikymmeniin tietoliikenneyhteyksiään. Valokuitu on kiistatta paras saatavilla oleva tietoliikenneyhteys, koska se on nopea, luotettava ja häiriötön. Se ei pätki kesken etäpalaverin tai elokuvastriimauksen.

Valokuitunen rakentaa avointa valokuituverkkoa, jossa asiakkaalla on mahdollisuus valita palvelunsa usean eri tarjoajan valikoimasta. Valokuitusen verkossa asiakas tilaa erikseen kuituyhteyden ja sen lisäksi tarvittavan nettiyhteyden. Nettiyhteys hankintaan vasta sitten, kun valokuituyhteys on käyttövalmis. Asiakas ei joudu sitoutumaan yhteen ainoaan nettiliittymäoperaattoriin. Nettiyhteyden voi valita täysin itsenäisesti omista lähtökohdistaan verkon runsaasta palvelutarjonnasta.

– Norjassa parhaillaan avataan suljettuja valokuituverkkoja, jotta kuluttajien nettipalveluiden hinnat eivät karkaisi käsistä. Suomessa viranomaiset ovat kertoneet, että meillä ei vastaavaa pakotettua avaamista voida tehdä. Siksi kuluttajan on syytä olla tarkkana, ettei tule sitoutuneeksi loppuelämäksi ratkaisuun, jolle ei ole riittävän laadukasta muuta vaihtoehtoa, Kaunisto toteaa.

Heinäkuussa Valokuitunen solmi uuden rahoitussopimuksen, jonka myötä Valokuitunen kykenee investoimaan Suomen taajamien valokuiduttamiseen yli 400 miljoonaa euroa lähivuosina. Tämä takaa avoimeen verkkoon perustuvan valokuituliittymämahdollisuuden jopa 400 000 suomalaiselle kotitaloudelle seuraavien vuosien aikana.