Näitä asioita pientaloasukkaat kysyvät valokuidusta

Kategoriassa Kodin digiarki, Vapaa valokuitu

Valokuitua ja siihen liittyviä asioita pohditaan nyt urakalla niin pientaloissa kuin kerrostaloissa. Kokosimme tyypillisimmät kysymykset, joita omakotitaloasukkaat kysyvät valokuidusta.

Valokuitumarkkina käy kuumana. Postilaatikkoon kilahtelee mainoksia eri valokuitutoimittajien tarjoamista kuitu-urakoista. Miksi kannattaisi hankkia valokuitu? Miten päästä eteenpäin? Mitä minun tulee tietää tästä aiheesta? Mihin sitoudun, jos päätän ottaa valokuidun? Paljonko kaikki maksaa? Näihin kysymyksiin vastaa Valokuitusen myyntipäällikkö Joonas Laras.

Pientaloalueille suunnattu valokuituyhteysmarkkinointi on tällä hetkellä erittäin voimakasta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja mistä on kyse?

Valokuitu on markkinoiden nopein ja pitkäikäisin nettiyhteys. Se on investointi, joka säilyy toimintakuntoisena vähintään 50 vuoden ajan.

Tällä hetkellä monet ovat huomanneet, että arjessa ja etätöissä tarvitaan toimintavarmoja ja nopeita tietoliikenneyhteyksiä eivätkä nykyiset ratkaisut enää välttämättä vastaa kasvaneisiin tarpeisiin. Moni on alkanut kiinnostua valokuidusta, koska se on markkinoiden paras saatavilla oleva tiedonsiirtoratkaisu. Nyt valokuitu kiinnostaa ja sitä rakennetaan paljon kaikkialla Suomessa.

Valokuitu itsessään on ohut johdin, joka on valmistettu puhdistetusta kvartsilasista. Tietoa voidaan siirtää valokuidulla erittäin nopeasti laservalon avulla. Kuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä tekee valokuidusta tiedonsiirron tekniikkana ylivertaisen. Valokuitu johtaa dataa nopeammin kuin vanha, tuttu kupariverkko. Koko maailman tietoliikenne perustuu juuri valokuituverkkoihin.

Alueellamme ei ole valokuitua. Mistä voin selvittää, onko sellaista saatavana?

Voit helposti tarkistaa oman alueesi valokuituyhteyden saatavuuden Valokuitusen nettisivuilta. Nettisivuiltamme löydät paitsi tiedot saatavuudesta, myös hinnoittelusta ja sopimusehdoista. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin. Siksi olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia omille sivuillemme, jotta löydät tarvitsemasi tiedot helposti.

Miksi valokuitu kannattaa hankkia?

Valokuitu on erittäin nopea ja tarjoaa huippuluokan nettiyhteyden. Lisäksi se on ympäristöystävällinen vaihtoehto kuluttaen vain tuhannesosan siitä sähköstä, mitä esimerkiksi mobiiliyhteys käyttää.

Valokuitua tulisi tarkastella kuin mitä tahansa merkittävää kotiin tehtävää investointia, jossa halutaan korostaa pitkäikäisyyttä ja tulevaisuuden tarpeita. Valokuitu kestää huoletonta käyttöä vähintään 50 vuoden ajan. Lisäksi sen käyttö on helppoa, ja samalla systeemillä pärjää pitkään.

Valokuitu kiinnostaa. Kuka tekee päätöksen, milloin rakentaminen alueellamme alkaa?

On tärkeää vertailla eri kuitutoimittajien avoimuutta, selkeyttä, toimitusvarmuutta ja pitkän aikavälin kustannuksia. Myös määräaikaissopimusten jälkeinen tilanne on hyvä selvittää, jos tällaisia sopimuksia on tarjolla. Tämä ei ole aina yksiselitteistä kaikkien toimijoiden kohdalla.

Valokuitunen on näissä asioissa loistava vaihtoehto muun muassa avoimen palvelukerroksen, poikkeuksellisen suuren toimitusvarmuuden ja kustannusten avoimuuden vuoksi. Asiakas voi kilpailuttaa nettiliittymänsä ja vaihtaa tarjoajaa halutessaan. Asiakas tietää aina, mistä maksaa. Naapureiden kannattaa vaihtaa ajatuksia ja päättää hakeutua saman valokuiturakentajan tilaajaksi. Kun alueelta on tarpeeksi tilaajia, rakentamisen suunnittelu voi alkaa. Sekä aikatauluun että hintaan vaikuttaa moni seikka.

Mitä Valokuitusen markkinoima avoin kuitu tarkoittaa?

Valokuitunen on ainoa valtakunnallinen valokuiturakentaja, jolla on käytössä avoin kuitu. Avoin kuitu mahdollistaa sen, että asiakas voi valita itselleen sopivimman palveluntarjoajan meidän verkostamme, eikä ole sitoutunut yhteen tiettyyn liittymätarjoajaan vuosikymmeniksi. Avoin kuitu on kuluttajalle äärimmäisen arvokas etu verrattuna suljettuun verkkoon. Avoimessa verkossa palveluntarjoajien keskinäinen kilpailu pitää hinnat kurissa ja palveluiden laadun korkeana. Avoimessa verkossa liittymän vaihto ei edellytä päätelaitteen vaihtoa. Valokuitusen verkossa on useita eri palveluntarjoajia. Ja tämä toimii myös toisinpäin, meille voi kuka tahansa tulla palvelutarjoajaksi. Tämä on asia, johon kannattaa todella perehtyä.

Mikä on mobiiliyhteyden ja valokuituverkon ero?

Mobiiliyhteys ja valokuituverkko eroavat toisistaan seuraavasti: mobiiliyhteys on langaton, kun taas valokuitu on kiinteä. Valokuituyhteys toimii kuitenkin kotona langattomasti. Kiinteä yhteys on aina tehokkaampi ja varmempi. Mobiiliyhteys puolestaan on nopeampi hankkia. Moni ottaa mobiiliyhteyden väliajaksi ennen valokuidun valmistumista. Valokuituyhteys on nopeudestaan ja varmuudestaan huolimatta paljon energiatehokkaampi mobiiliyhteyteen verrattuna. Mobiiliyhteys on myös aina jaettu useiden lähialueen käyttäjien kanssa. Valokuitu puolestaan on ainoastaan sen kiinteistön käytössä, jonne se on rakennettu.

Miksi väitetään, että kotitalouksien datankäyttö kasvaa, vaikka emme ole lisäämässä uusia nettiyhteyksiä?

Kotien datankäyttö lisääntyy jatkuvasti, vaikka emme itse muuttaisi netinkäyttäytymistä ollenkaan. On täysin käyttäjistä tai valokuitutoimittajista riippumatonta, että esimerkiksi jokin suoratoistopalvelu lisää elokuviensa HD-tasoa eli tarkkuutta tai uutissivustot käyttävät enemmän liikkuvaa kuvaa niin mainoksissa kuin videoissakin. Se vaatii tehokkaampaa datansiirtoa.

Mitä valokuidun hankkiminen maksaa?

Markkinoilla on lukuisia erilaisia hinnoittelumalleja ja kannattaa perehtyä huolellisiin kustannuksiin ja siihen, mitä valittu liittymätoimitus sisältää.

Valokuitusella on useita eri maksuvaihtoehtoja, joista voit valita: saat valokuidun kotiisi joko kuukausimaksulla tai kertamaksulla. Kertamaksun voit maksaa useammassa erässä.

Alueesi verkkosaatavuuden ja liittymishinnat voit katsoa saatavuushaun kautta. Kummassakin vaihtoehdossa maksat valokuituliittymän lisäksi laajakaistan kuukausimaksua valitsemallesi operaattorille.

Sisällöltään tuote on kummassakin tapauksessa sama: saat kotiisi valokuidun rajattoman kaistan, ja me rakennamme valokuituliittymäsi käyttövalmiiksi – suunnittelemme yhdessä kanssasi valokuidulle sopivan reitin pihallasi, ja tämän jälkeen hoidamme rakentamisen puolestasi aina kaivuusta asennukseen asti.

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus