Vilma Taavitsainen ja Pauliina Siimelä

Valokuitusella urakehitys vie huippumyyjäksi ja siitä eteenpäin

Kategoriassa Meillä töissä

Oletko kiinnostunut urasta myynnin saralla, mutta mietit kuitenkin, oletkohan soveltuva myyjäksi? Huoli pois – Valokuitusen kattava koulutus ja tiimin sekä esihenkilön jatkuva tuki tekevät sinusta huippumyyjän.

Kun uusi myyjä aloittaa Valokuitusella, käy hän ensimmäisenä läpi Valokuitusen kattavan koulutuksen. Koulutuksessa opitaan kaikki mahdolliset valokuidun myyntiin liittyvät seikat, eikä kokemusta valokuidusta tai myynnistä tarvitse olla etukäteen – kaiken tarvittavan oppii kyllä koulutuksessa. Saadut opit laitetaan käytäntöön yhdessä kokeneen myyjän kanssa myyntialueiden asukkaiden kotiovilla, eli tuttavallisesti “kentällä”.

Yksi Valokuitusen koulutuksen läpikäyneistä on talossa reilun puoli vuotta myyjänä työskennellyt Vilma Taavitsainen. Hän kertoo olevansa todella tyytyväinen Valokuituselta saamaansa koulutukseen ja sieltä saatuihin oppeihin.

– Koulutus oli rento, mutta samalla todella kattava ja opettavainen. Oleelliset asiat, kuten valokuitu, hinnoittelu, asiakkaiden kanssa kommunikointi ja itse myynti tulivat tutuiksi. Tärkeänä asiana koulutuksesta oppi kuinka olla asiakkaan luottamuksen arvoinen.

Myynnin ammattilaiseksi koulutuksen kautta

Koko ikänsä myyntiä monipuolisesti tehnyt Valokuitusen myynti­valmentaja Pauliina Siimelä kertoo, että kattava myynti­koulutus antaa jokaiselle valmiudet lähteä myyjäksi kentälle, vaikkei aikaisempaa kokemusta myyntityöstä tai valokuidusta olisikaan.

– Uuden myyjän työsuhde alkaa päivän mittaisella perus­koulutuksella, jossa käydään läpi valokuidun hyötyjä, eri tiedon­siirto­tekniikoita, sopimus­ehtoja, hinnoittelua… Ja oikeastaan koko asiakkaan polku sopimuksen teosta toimivaan yhteyteen. Lisäksi opiskellaan tietysti kenttä­­myynnin saloja ja käydään läpi, miten tämä eroaa esimerkiksi puhelin­m­yynnistä, kertoo myyjiä kouluttava Pauliina koulutuksesta.

Koulutus tarjoaa siis uudelle myyjälle monipuoliset opit, joita lähdetään syventämään käytännön kautta kentälle yhdessä tiiminvetäjän ja tiimikavereiden kanssa. Valokuitusen myyjä Vilma kertoo, että alussa ensimmäiset käynnit myynti­alueen asukkaiden luona jännittivät eniten, mutta nopeasti jännitys vaihtui innostukseksi. Yhä useampia asukkaita tapaamalla ja heidän kanssaan keskustelemalla myös oma ammattitaito myyjänä alkoi kehittyä.

– Tietysti aluksi jännitti. Kun ensimmäiset käynnit asukkaiden luona olivat takana, niin sitä vaan meni eteenpäin pää kolmantena jalkana, eli jännitys hälveni nopeasti! Siitä se lähtee, kun tekee tarpeeksi ja tapaa yhä useampia ihmisiä. Valokuitusella kouluttajilta saa paljon apua.

Vilma Taavitsainen ja Pauliina Siimelä

Valokuitusella et jää yksin urapolullasi

Valokuitusella apua ja tukea on aina saatavilla. Tiiminvetäjä on päivittäin saavutettavissa vähintään puhelimitse, ja varsinkin uran alkuvaiheessa tiiminvetäjä on usein myös kentällä mukana näyttämässä esimerkkiä ja antamassa palautetta myyjille. Myyjille järjestetään myös sparraus­iltoja, joissa Pauliina antaa myyjille palautetta ja vinkkejä tekemisen kehittämiseen. Valokuitusella saat siis tukea ammattitaitosi kehittämiseen, eikä esimerkiksi ongelma­tilanteita tarvitse ratkoa itsekseen. Vilma kuvaileekin esimerkkinä saaneensa nopeasti apua tilanteessa, jossa joutui niin kutsuttuun myyntilukkoon.

– Tuntui, että olin unohtanut kaiken, mitä olin oppinut. Onneksi pääsin nopeasti Pauliinan kanssa kentälle, ja yhdessä kävimme kädestä pitäen kaiken uudestaan läpi. Tästä oli todella paljon hyötyä ja sain uutta näkökulmaa.

Yhteisöllisyys on Valokuitusella kantavia voimia tuen ja avun antamisen lisäksi. Työntekijöillä on tiimeissä hyvä yhteishenki, ja usein myyjät jakavatkin vinkkejä ja hyviksi todettuja käytänteitä toisilleen. Vaikka asukkaiden luona käydään normaalisti yksin ja työ onkin siten itsenäistä, suunnataan myyntialueelle aina yhdessä koko tiimin voimin. Toisinaan asukkaiden luokse voi mennä myös yhdessä toisen myyjän kanssa oppimismielessä.

– Lähes päivittäin juttelemme tiimikavereiden kanssa, tsemppaamme toisiamme ja jaamme vinkkejä. Voisi sanoa, että olemme parhaita kavereita keskenämme. Välillä menemme myös yhdessä käymään asukkaiden luona, jotta voimme oppia toistemme myyntityyleistä ja muistutamme hyvistä käytänteistä, kuvailee Vilma tiiminsä yhteishenkeä.

Valokuitusella myyjän kehittyminen ei pääty alun myynti­koulutukseen. Myyjiä kannustetaan kehittämään omaa ammattitaitoa ja osaamista, ja tätä kautta etenemään urallaan. Esimerkiksi monet tiiminvetäjät ja myyntipäälliköt ovat aloittaneet uransa valokuidun myyjänä.

– Kannustamme ehdottomasti työntekijöitä ura­kehitykseen. Muutaman kuukauden työskentelyn jälkeen on syventävä myyntikoulutus, jossa opetellaan muun muassa tarvekartoitusta ja vastaväitteiden käsittelyä vähän paremmin. Tästä on mahdollisuus edetä tiimin­vetäjäksi ja halutessaan vielä eteenpäinkin. On hienoa, kun ihmiset etenevät urallaan ja tähän ehdottomasti kannustetaan, kertoo Pauliina myyjien etenemis­mahdollisuuksista Valokuitusella.

Vilma kertoo viihtyvänsä Valokuitusella erinomaisesti. Hän tavoitteleekin menestystä ensin myyjänä ja tämän jälkeen myös muissa tehtävissä. Pauliina nyökyttelee päätään Vilman ura­haaveille kehottaen samalla kaikkia vähääkään kiinnostuneita kokeilemaan uraa Valokuitusen myyjänä taustasta riippumatta.

– Rohkeasti vaan mukaan! Meillä on todella monia eri taustaisia työntekijöitä, on alanvaihtajia ja suoraan lukiosta ensimmäiseen työpaikkaan tulleita, ja kaikkea tältä väliltä. Me koulutamme kyllä eli myyntikokemusta ei tarvitse olla. Asenne ratkaisee!