Oskari Kolehmainen

Pyöräilyn huipulle myyntityön ohessa – näin se onnistuu

Kategoriassa Valokuitunen työpaikkana

Urheilu huipulla vaatii pitkäjänteistä harjoittelua ja omistautumista lajille. Valokuitusen myyjänä työskentelevä huippupyöräilijä Oskari Kolehmainen saa kuitenkin treeneille hyvää vastapainoa myyntityötä tehdessään – työn ja urheilun yhdistäminen sujuu pyöräilijän mukaan joustavasti ja ongelmitta. Miten urheilija oikein päätyi myyjäksi?

Huippu-urheilu vaatii suurta sitoutumista ja omistautumista lajilleen. Oskari Kolehmaisella, Vantaalla asuvalla huippupyöräilijällä, onkin tavoitteet kirkkaana: täysammattilaisena pyöräily lajin terävimmällä huipulla. Haave sai alkunsa jo yhdeksänvuotiaana pyöräilykärpäsen iskiessä isänsä pyöräilyharrastuksen myötä, ja siitä asti rullat ovat pyörineet Oskarin alla määrätietoisesti eteenpäin.

Voisi kuvitella, että tekemistä urheilijalla riittää jo pelkästään pyöräilyn saralla, mutta SM-mitaleita urallaan saavuttanut Oskari on ottanut urheilun rinnalle osa-aikaisen myyntityön Valokuitusella. Oskari työskentelee pientalomyynnissä, eli hän kiertää pientaloalueita tehden suoramyyntiä ovelta ovelle.

– Olen tyytyväinen tilanteeseen. Pystyn toteuttamaan nuoruuden unelmaa ja urheilemaan ammattimaisesti. 

Kuinka huippu-urheilun ja myyntityön yhdistäminen oikein onnistuu? Oskari valottaa asiaa.

Kommunikaatio avain menestykseen

Urheilu on hektistä ja aikataulut voivat muuttua nopeallakin aikataululla kisojen ja harjoitusten myötä. Oskarin mukaan Valokuitusella asiat ovat sujuneet, ja urheilijan elämä otetaan huomioon joustavasti työnantajan puolelta.

– Esihenkilön ja työntekijän suhdetta voisi verrata urheilijan ja valmentajan väliseen suhteeseen. Tiivis ja hyvä kommunikaatio on tärkeää: olen yhteydessä esihenkilööni työajan ulkopuolella esimerkiksi jos aikataulut muuttuvat ja optimoin sitten aikatauluja. Työn ja urheilun yhdistäminen ei ole ollut vaikeaa.

Oskarin mukaan työn tekeminen urheilun ohessa tuo hyvää tasapainoa tekemiseen, erityisesti vastoinkäymisten osuessa tielle.

– Olen huomannut, että itselle on hyvä olla jotain muutakin ajateltavaa. Urheilu on helppoa, kun kaikki menee hyvin, mutta aina välillä tulee vastoinkäymisiä ja silloin on hyvä, että on muutakin ajateltavaa päivän aikana. On tosi hyvä tasapaino itse asiassa tuo työ tässä urheilun ohella.

Valokuituselle Oskari päätyi hauskan sattuman kautta. Lenkkeillessään Valokuitusella työskennelleen kaverinsa kanssa hän kuuli yrityksestä, ja huomasi pian sattumalta Valokuitusen rekrymainoksen Instagramissa. Oskari lähetti hakemuksen, ja eipä kauaakaan, kun hän sai kutsun haastatteluun ja siitä edelleen paikan Valokuitusen joukoissa. 

– Olen viihtynyt Valokuitusella, enkä oikein parempaa duunia tässä keksisi. Pystyn päivät treenaamaan ja iltaisin teen muutamia tunteja päivässä suunnilleen neljänä päivänä viikossa. Myyntipalkkiot on homman suola. Sopii itselle tämmöinen valmiiksi rytmitetty aikataulu, tuo helppoutta arkeen.

Oskari Kolehmainen

Rohkeutta ja loputonta itsensä kehittämistä

Oskari on huomannut myyntityön ja yksilöurheilun välillä paljon yhtenäisyyksiä. Kestävyysurheilussa oppii tuntemaan ja kuuntelemaan itseään sekä optimoimaan omaa ajankäyttöään, joka erityisesti myyntityössä on tärkeää. Sekä urheilussa että myyntityössä kehittyminen on avainasia menestyksen kannalta.

– Myyntityössä pitää omaa tekemistä analysoida ja miettiä mitä tekisi seuraavaksi paremmin. Urheilu ja myyntityö on loputonta itsensä kehittämistä, yrittää aina olla seuraavana päivänä parempi kuin edellisenä. Siinä on mielestäni aika suora korrelaatio.

Oskarille työpaikka Valokuitusella on ensimmäinen myyntiin liittyvä työ. Aloittaessaan urheilijalupaus ei ollutkaan loisteliain myyntitykki, vaan samoin kuin urheilussa, myös myynnissä harjoittelu tekee mestarin. Opin kannalta Oskari kehuu erityisesti Valokuitusen hyvää perehdytystä, jonka pohjalta työn aloittaminen kävi sujuvasti. Valokuitusella saa myös apua ja tukea aina tarvittaessa, eikä ketään jätetä yksin kysymysten kanssa. 

– Ei todellakaan tarvitse olla mikään luonnonlahjakkuus, en minäkään ollut. Valokuitusen koulutus oli todella hyvä. Ei heitetty yksin kentälle tekemään, vaan myyntikoulutuksen jälkeen pääsi seuraamaan kokeneiden myyjien tekemistä. Eikä Valokuitusella ole noloa pyytää apua. Täällä on saanut aina apua, kun on pyytänyt. Yksin ei ole joutunut jäämään rämpimään suohon.

Vaikkei myynti tuntuisikaan täysin omalta jutulta, suosittelee Oskari myyntityöhön hyppäämistä kuitenkin ihan kaikille. Itsensä haastamisesta ja uusista tilanteista oppii, eikä moni muu asia tunnu enää niin pahalta tämän jälkeen. Halutessaan omia taitojaan on mahdollista kehittää myös itsenäisesti esimerkiksi myyntiin liittyviä videoita katsomalla, kuten treenaamiseen tottunut urheilija on tehnyt.

– Suosittelen myyntityötä ihan kaikille. Myynnistä ja uusista tilanteista oppii ihan hirveästi, vaikka ekalla kerralla varmasti jännittää ja kädet hikoaa. Tässä tulee toistoa ja treeniä paljon. Itse katsoin lisäksi YouTubesta videoita ja luin pari myyntiin liittyvää kirjaa. Kuka vaan voi siis tulla hyväksi myyjäksi, jos vaan itse haluaa.

Lopuksi Oskari antaa vinkin kaikille myyntityöstä kiinnostuneille:

– Antaa mennä vaan, rohkeasti vaan koittamaan!