Eemeli Larste

Sopivasti haastava kesätyö ja hyvät tienestit – tästä Eemeli nautti valokuitumyyjänä

Kategoriassa Meillä töissä

Myyntityö Valokuitusella teki 22-vuotiaan Eemelin kesästä kaikkien aikojen monipuolisimman. Osa-aikaisen kesätyön ohella hän pystyi nauttimaan suvesta urheillen ja kavereita tavaten. Energinen kauppatieteiden opiskelija ehti käynnistää myös oman bisneksen.

Aamupäivällä punttitreeni tai kierros golfia kavereiden kanssa. Mökkiviikonloppuja, festareita ja oman yritystoiminnan käynnistämistä. Lisäksi myyntityö, joka haastoi, opetti ja palkitsi.

Eemeli Larsteen kesä 2023 oli monipuolinen ja opettavainen, mistä piti huolen kesätyö Valokuitusen pientalomyynnissä. Helsingistä kotoisin oleva ja kauppatieteitä vuoden verran Vaasassa opiskellut Eemeli päätyi myymään valokuitua kaverinsa vinkistä.

– Vanha armeijakaverini hehkutti duunia loistavaksi. Hän kertoi työn olevan haastavaa mutta onnistumisten myötä erityisen palkitsevaa niin fiiliksen kuin ansioidenkin suhteen. Lisäksi hän kehui, kuinka omiin vuoroihin ja työtuntien määrään pääsee vaikuttamaan, 22-vuotias Eemeli kertoo.

Eemelin aiemmat kesät ovat kuluneet asiakaspalvelutöissä veneiden huoltoasemalla ja ruokakaupassa. Niissä töissä työpäivät olivat suht samanlaisia ja palkka tasainen.

– Kaverini on loistava myyjä, joten olihan hänen houkuttelupuheissaan hieman värikynää. Nyt kesän jälkeen voin kuitenkin sanoa, että tämä oli jopa parempi duuni, kuin mitä osasin odottaa, Eemeli summaa.

Myyntiä, sporttia ja oman bisneksen käynnistämistä

Eemelin toukokuussa alkanut työ Valokuitusella tarkoitti valokuidun myymistä potentiaalisille asiakkaille pientaloalueilla Espoossa, Vantaalla ja Porvoossa. Työ oli osa-aikaista, mikä tarkoitti töitä arki-iltaisin maanantaista torstaihin sekä päiväsaikaan tapahtuvaa vuoroa sunnuntaisin.

Työn osa-aikaisuus ja ilta-aikaan painottuvat vuorot mahdollistivat sen, että Eemelin kesä sisälsi runsaasti liikuntaa.

– Aamupäivisin kävin tekemässä punttitreenin tai vetämässä kierroksen golfia kavereiden kanssa. Ennen työvuoroja ja niiden jälkeen kävimme työkavereiden kanssa pelaamassa tennistä.

Aikaa ja energiaa riitti myös omaan yritystoimintaan: kesän kynnyksellä Eemeli perusti kaverinsa kanssa yrityksen, joka huoltaa veneitä asiakkaiden luona Uudenmaan alueella.

– Työmäärät ja sportit saattavat kuulostaa paljolta, mutta en minä nyt ihan päivittäin 12-tuntisia työpäiviä tehnyt. Kävin myös mökkireissuilla ja festareilla. Tein töitä arkena, mutta viikonloppuisin mieluiten nautiskelin. Tarvittaessa sain myös työvuoroja vapaiksi.

Eemeli Larste

”Rahanahneus” kiritti myymään yhä enemmän

Valokuitu tuo kotiin nopean, vakaan ja häiriöttömän internetyhteyden. Pätkivästä nettiyhteydestä on kokemusta jokaisella, minkä vuoksi Eemelin oli erityisen helppoa keskustella myymästään valokuidusta.

– On helppoa myydä tuotetta, johon uskoo. Valokuitu on toimiva tulevaisuuden juttu, joka pitäisi saada kaikkiin kotitalouksiin, hän näkee.

Alussa Eemeli sai työhön kattavan perehdytyksen. Sen jälkeen hän kiersi hetken kokeneemman myyjän mukana ennen kuin ryhtyi tekemään työtä itsenäisesti.

Melko nopeasti töiden alettua Eemelille selvisi, että myyntityö sopii hänelle: hän kertoo olevansa suulas tyyppi, joka tykkää jutella ventovieraiden kanssa. Lisäksi hän kuvailee olevansa rahanahne. Sen vuoksi provisiopalkkaus ilman myyntikattoa osoittautui hänelle loistavaksi diiliksi kehittyä työssä yhä paremmaksi ja myydä aina vain enemmän.

Normaalisti Valokuitusen myyjillä on provisiopalkkauksen lisäksi turvaa tuova tuntipalkka, mutta Eemeli halusi työskennellä pelkällä provikalla. Niin hän otti suuremman riskin, mutta toisaalta pääsi suurempiin ansioihin myynnin toimiessa.

Eemelin sijoitus Valokuitusen myyjien myyntitilastossa kohosi kesän aikana korkealle. Hän vaikuttaa tyytyväiseltä kesätyöstä ansaitsemaansa palkkaan. Miten kuvailisit kesätienestejäsi?

– Tienasin paremmin kuin kukaan kaverini, joka tekee yhdeksästä viiteen -työtä esimerkiksi asiakaspalvelussa tai varastolla. Tavoitteenani oli tienata niin, ettei minun tarvitsisi syödä pelkkää nuudelia ja tonnikalaa talvella. Se onnistui.

Voittojen lisäksi myös vaikeita päiviä

Vaikka valokuitu onkin tärkeä tuote, se on myös iso sijoitus, josta ei yleensä tehdä päätöstä ensiseisomalta. Eemelin työvuoroissa olikin myös haastetta.

– Kun kymmenen ovea suljetaan kasvojen edestä ilman keskustelua, pitäisi seuraavalle ovelle mennä silti positiivisena, Eemeli kertoo.

Miten onnistuit löytämään kutosvaihteen ja draivin tällaisina hetkinä?

– Yleensä ajattelin, että jos tuon ihmisen päivä on pilalla siitä, että tulen myymään valokuitua, niin sitten on. Tämä on arvokasta työtä. Seuraavalla ovella voi olla joku, jonka netti tökkii ja hän on odottanut valokuitua pitkään.

Onnistuneiden ja ei-niin-onnistuneiden kohtaamisten myötä Eemeli oppi, millä sanavalinnoilla ihmiset kiinnostuvat lisää ja pitävät ovea auki pidempään. Alussa hän esimerkiksi yritti hanakasti ojentaa valokuidusta kertovia esitteitä ja kehotti lukemaan niitä ennen kuin palaisi uudelleen. Työvuorojen karttuessa hän ymmärsi panostaa keskusteluun.

– Keskustelun voima on valtava, hän kertoo yhdestä tärkeimmästä myyntityöstä saamastaan opista. 

Kokemus myynti­työstä tarpeellinen jokaiselle

Eemelin mukaan myyntityö Valokuitusella sopii ihmisille, jotka haluavat haastaa itseään ja oppia uutta. Ylisosiaalinen ei tarvitse olla, sillä potentiaaliset asiakkaat ovat erilaisia. Sen vuoksi heihin ei vetoa vain yhdenlainen lähestymistapa tai myyntipersoona.

Eemelin mukaan myyntiosaamista tarvitaan lähes alalla kuin alalla.

– Myynti on kaikki kaikessa, työskenteleepä sitten pankissa tai apteekissa. Varsinkin kauppatieteilijöille ja tradenomiopiskelijoille myyntiosaaminen antaa valtavasti. Käsissä voi olla hyvä tuote, mutta ilman myyntiä potentiaaliset asiakkaat eivät saa sitä. Mielestäni kaikkien tulisi tutustua myyntityöhön jossain vaiheessa työuraa.

Kesätyö Valokuitusella opetti Eemelille valtavasti. Näitä kaikkia oppeja hän aikoo jatkossa hyödyntää muun muassa omassa yritystoiminnassaan, joka otti kesän päätyttyä tuulta alleen ja vie nyt enemmän aikaa.

– Suosittelen Valokuitusta kaikille, jotka haluavat hankkia myyntikokemusta hyvän tuotteen parissa.