Ähtärin kaupungin vuokrataloyhtiö valitsi Valokuitusen

Kategoriassa Asiakastarina

Ähtärin kaupungin nettikattavuusprojektin tavoitteena on taata laadukkaat nettiyhteydet kaikille kaupungin asukkaille. Osana projektia Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokratalojen huoneistot liitetään Valokuitusen rakentamaan valokuituverkkoon vuoden 2023 loppuun mennessä.

Ähtärin kaupungin pitkäaikaisena tavoitteena on saada kaupunkiin sataprosenttinen peitto valokuidun osalta. Valokuitunen tarjoaa avoimen verkon palveluita, mikä tarkoittaa, että asukkailla on mahdollisuus kilpailuttaa netin palveluntarjoaja ja valita mieluisat laajakaistapalvelut. Liittymää ei ole kuitenkaan pakko ottaa käyttöön sen valmistuttua, jos ei halua. Huoneistossa on silti nettivalmius olemassa, jos mielensä muuttaa myöhemmin.

Ähtärin kaupungin omistaman vuokrataloyhtiön ja Valokuitusen solmima valokuituhanke käsittää Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokratalojen 124 vuokrahuoneistoa. Tämän lisäksi Valokuitunen rakentaa Ähtärissä myös useilla muilla alueilla, niin omakotitaloalueilla kuin yksityisiin taloyhtiöihin.

Tavoitteena taata laadukas nettiyhteys kaikille asukkaille 

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki on luotsannut kaupunkia vuodesta 2012. Hän toimii myös kaupunkikonserniin kuuluvan Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokratalojen hallituksen puheenjohtajana. Kaupunginjohtaja Pienimäki valottaa tarvetta valokuituyhteyden takana.

– Sanotaanko, että meillä oli valokuidun mentävä aukko asukkaiden nettiyhteyksissä. Talot, jotka nyt meneillään olevan projektin myötä liitetään valokuituun, ovat olleet epävakaiden, henkilökohtaisten mobiiliyhteyksien varassa. Tähän haluttiin muutos, Pienimäki sanoo.

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki. Kuva: Ähtärin kaupunki.

Pienimäen mukaan Ähtäristä toki löytyy jo valokuituyhteyksiä, mutta vuokrataloista oli moni vielä mobiiliyhteyksien varassa. Tämä haluttiin korjata osana Ähtärin nettikattavuusprojektia, jonka tavoitteena on taata kaikille Ähtärin asukkaille laadukkaat nettiyhteydet.

Pienimäki asuu itsekin perheineen asuinalueella, jonne ollaan asentamassa valokuituverkkoa Valokuitusen toimesta. Pienimäen perheeseen kuuluu neljä teini-ikäistä netin suurkuluttajaa, joten vakaa ja nopea yhteys otetaan perheessä ilolla vastaan.

– Leffailta on meillä lähes aina päättynyt harmiin, kun tiedonsiirto alkaa tökkiä ennemmin tai myöhemmin. Valokuidun myötä ne harmit ovat historiaa, Pienimäki iloitsee.

Valokuitu tukee Ähtärin elinvoimaisuutta

Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokratalojen liittymät ovat valmiit vuoden 2023 loppuun mennessä. Miten vuokratalojen asukkaat ovat ottaneet tiedon valokuidusta vastaan?

– Palaute asukkailta on ollut pelkästään myönteistä. Valokuidun avulla mahdollistamme huoneistojen palvelutason nousun, joten asukkaat ovat olleet innostuneita. Varsinkin nuoremmille laadukas netti on melkeinpä elinehto, Pienimäki toteaa.

Valokuidulla on Ähtärin kaupungin elinvoimalle suuri merkitys.

– Uskomme, että valokuitu tulee tukemaan Ähtärin vetovoimaisuutta asuin- ja työpaikkana. Ähtärin nettikattavuusprojektin tahtotilana on taata toimivat nettiyhteydet sekä yrityksille että asukkaille, koska moni asia kodinkoneista työvälineisiin on tänä päivänä riippuvainen toimivasta nettiyhteydestä.

Ähtärin elinvoimaohjelman keskeisenä tavoitteena on edistää yrittäjyyttä luomalla ja ylläpitämällä toimintaedellytyksiä kaikenlaiselle yritystoiminnalle. Siksi kaupunkiin pyritään rakentamaan valokuituyhteydet, jotka mahdollistavat asumisen ja yrittämisen Ähtärissä.

Ähtärin Hiirosen puisto. Kuva: Ähtärin kaupunki.

Jarmo Pienimäki kannustaa muitakin kaupunkeja ja kuntia tarttumaan valokuituun. Yhteistyön Valokuitusen kanssa Pienimäki on kokenut sujuvaksi ja tehokkaaksi.

– Tutustuttuani valokuitumarkkinaan olen vakuuttunut, että Valokuitunen tarjoaa vakaan nettiyhteyden kuluttajalle kohtuulliseen hintaan. Se, että asukas voi kilpailuttaa Valokuitusen kumppaniverkostosta haluamansa palveluntarjoajan ja liittymätyypin, on vain plussaa hänen lompakolleen.

Ähtärin eläintarha. Kuva: Ähtärin kaupunki.