Valokuitunen mahdollisti SM-hiihdot Inariin: ”Ilman toimivaa yhteyttä emme olisi saaneet tv-kisoja”

Kategoriassa Asiakastarina, Valokuitu

Inarissa hiihdetään maalis-huhtikuun vaihteessa maastohiihdon SM-kisat. Kisoja ei olisi saatu ilman nykyaikaista valokuituyhteyttä, jonka myötä netti toimii alueella moitteetta.

Inarissa hiihdetään maastohiihdon SM-kisat 31.3.–2.4.2023. Siitä on osaltaan kiittäminen Valokuitusen valokuituverkkoa, jonka ansiosta alueelle saatiin toimiva verkkoyhteys.

– Valokuituyhteys on äärimmäisen tärkeä. Ilman sitä emme olisi saaneet suorana televisioitavia SM-kisoja Inariin, sanoo kisojen järjestelytoimikunnan jäsen ja inarilainen liikuntaneuvos Kari Kyrö.

SM-hiihtokisat on järjestetty Inarissa edellisen kerran talvella 1999. Kuluneiden 24 vuoden aikana suurten urheilukilpailujen tekniset vaatimukset ovat muuttuneet melkoisesti. Tänä päivänä toimiva, tehokas ja vakaa verkkoyhteys on kisojen edellytys erityisesti kisoista raportoivan median kannalta.

– Tekniikkavaatimus tuli Yleltä, joka toteuttaa kisojen televisioinnin ja tulospalvelun. Toki yhteys on tärkeä myös yleisön kannalta: paikalla olevat katsojat haluavat lähettää kisoista kuvia ja videoita reaaliajassa. Ilman valokuitua verkkoyhteydet voisivat olla tukossa, noin parin tuhannen hengen yleisöä paikalle odottava Kyrö sanoo.

Kuitu auttoi Inarin pois tietoliikennemotista

Valokuitusen valokuitua on vedetty yli 30 kilometriä Inariin, Saariselälle ja Ivaloon viimeisten parin vuoden aikana. Kisoja varten kuitua vedettiin puolisen kilometriä, jotta yhteydet saatiin kuntoon Juutuanvaaran hiihtokeskukseen.

– Paikallisena toimijana halusimme varmistaa, että kisat voidaan järjestää yhteyksien puolesta. Tämä on tärkeää koko kunnan ja erityisesti kisoja järjestävän Inarin Yrityksen kannalta. Olemme kunnille luotettava ja osaava kumppani niin isoissa kun pienissäkin asioissa, Valokuitusen aluepäällikkö Seppo Alatörmänen sanoo.

Maanrakennustyöt tehtiin sulan maan aikana viime lokakuussa niin, että Inarin kunta rakensi hiihtokeskuksen oman tontin osuuden ja Valokuitunen yleisellä tiealueella. Loppuvuodesta ryhdyttiin tekemään sisäasennuksia.

Tietoliikennemotti nyt historiaa

Inarilaiset ovat olleet jo pitkään tietoliikennemotissa, joten valokuidusta on iso ilo myös kisojen jälkeen. Valokuituverkossa on Inarin kunnan alueella nyt yli sata kotitaloutta.

– Olemme tehneet hyvää yhteistyötä kunnan kanssa ja rakentaneet suurelle osalle taajama-alueen kotitalouksista ja yrityksistä toimivan, huippunopean ja valinnanvapauden sisältävän valokuituverkon, Alatörmänen sanoo.

Kuituyhteys on erityisen tärkeä alueella, joissa käy paljon turisteja niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

– Inarin kaltaisessa matkailupitäjässä verkon käyttäjien määrä on moninkertainen vakituiseen asutukseen verrattuna. Sen vuoksi pelkän mobiiliverkon varaan rakennettu konsepti ei toimi. Jatkamme rakentamista alueilla, ja tarpeen vaatiessa olemme myös valmiita laajentamaan alueita, Alatörmänen lupaa.

Maastohiihdon SM-kisat Inarissa pe-su 31.3.–2.4.2023. Nähtävissä Ylen kanavilla ja Yle Areenassa suorina lähetyksinä.

Tarkista saatavuus alueellasi ja jätä yhteydenotto­pyyntö tai tee tilaus